Vești bune de la George Soros?

Investitorul miliardar şi activistul politic liberal, George Soros, a lansat un apel către Uniunea Europeană să se “trezească” şi să realizeze “amploarea ameninţării” cu care se confruntă. Însă, din discursul său, se poate înțelege că există și niște vești bune pentru noi.

George Soros iese de la naftalină

Publicația CNBC a publicat un articol în care George Soros face mai multe declarații cu privire la viitorul Uniunii Europene:

“Investitorul miliardar și activistul politic liberal, George Soros, a cerut Europei să ‘se trezească’ și să recunoască ‘amploarea amenințării’ cu care se confruntă din partea celor pe care el îi consideră ca fiind dușmanii Uniunii, atât interni cât și externi.

Europa ‘merge cu ochii închiși spre neant’, a avertizat investitorul legendar într-un articol publicat luni de Project Syndicate, ‘iar oamenii din Europa trebuie să se trezească înainte de a fi prea târziu’.

‘Dacă nu, Uniunea Europeană va merge pe drumul Uniunii Sovietice din 1991’, a spus el, făcând aluzie la dizolvarea dramatică a URSS și la căderea comunismului în 1991.

Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu un ‘moment revoluționar’, iar rezultatul final este ‘foarte nesigur’, a adăugat Soros, investitor maghiaro-american.

Mai rău, Soros a crezut că nici liderii europeni, nici cetățenii obișnuiți nu au recunoscut acest lucru.

Actuala conducere este o reminiscență a politburoului (comitetul principal de luare a deciziilor în Uniunea Sovietică), când sindicatul s-a prăbușit, a spus Soros, ‘continuând să emită ukazuri (decrete) ca și cum ar fi încă relevante’.”

George Soros despre alegerile europarlamentare

“Alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 reprezintă următorul punct de inflexiune pentru bloc. Se anticipează că partidele anti-establishment, eurosceptice, vor avea o performanță bună.

‘Din păcate, forțele anti-europene se vor bucura de un avantaj competitiv în procesul de votare. Există mai multe motive pentru aceasta, inclusiv sistemul de partide învechit care predomină în majoritatea țărilor europene, imposibilitatea practică de a schimba tratatul și lipsa instrumentelor legale de disciplinare a statelelor membre care încalcă principiile pe care s-a înființat Uniunea Europeană’, a spus el.

Comentariul lui Soros vine într-o perioadă de incertitudine și instabilitate în Europa pe fondul creșterii populismului și a sentimentului anti-establishment.”

George Soros despre situația mai multor state membre ale UE

“Brexit în Marea Britanie, o tulburare civilă larg răspândită în Franța, un partid de dreapta influent în guvernul din Italia și fluxul politic în Germania, o țară care a cunoscut o renaștere a politicii de extremă dreaptă, agită fundațiile blocului. În plus, politicile anti-migrație și acțiunile antidemocratice din Europa de Est au pus țări precum Ungaria și Polonia pe o cale de acțiune disciplinară potențială față de restul UE.

Soros a explorat situația politică din Germania, unde cancelarul Angela Merkel (care își deservește ultimul mandat) își vede propriul partid al Uniunii Democrate Creștinilor (CDU) presat nu numai de partenerii săi de coaliție, de Uniunea Socială Creștină (CSU) și Social-Democrații (SPD), dar și de partidul de extremă dreaptă ‘Alternativă pentru Germania’ (AfD), care a câștigat alegătorii cu promisiunile eurosceptice, anti-imigrație.

‘Așa cum este, actuala coaliție de guvernământ nu poate fi la fel de robust proeuropeană cum ar fi fără ca AfD să-i amenințe flancul drept’, a menționat Soros. La Brexit, el a spus că publicul devine din ce în ce mai conștient de ‘consecințele rele’ ale plecării din UE a Marii Britanii, dar a remarcat acum că ‘situația este atât de complicată încât majoritatea britanicilor doresc doar să o depășească, deși va fi evenimentul definitoriu pentru țară în deceniile viitoare’.

În ceea ce privește Italia, Soros a declarat că Europa a făcut o ‘greșeală fatală’ în 2017, în timpul crizei migrației, când a pus în aplicare Acordul de la Dublin, ceea ce a înseamnat că migranții care sosesc pe țărmurile europene trebuie să solicite azil în prima țară de intrare. Italia, luptând să facă față numărului de imigranți, a condus electoratul ‘în 2018 în brațele partidului anti-european al Ligii și al Mișcării Cinci stele’, a menționat Soros.”

Apelul lui George Soros către Uniunea Europeană

“Pentru a contracara forțele anti-europene, atât în ​​interiorul cât și în afara blocului, Soros a spus că Europa trebuie să-și recunoască dușmanii și apoi să ‘trezească majoritatea pro-europeană care doarme și să o mobilizeze pentru a apăra valorile pe care a fost fondată UE’.

‘Altfel, visul unei Europe unite ar putea deveni coșmarul secolului douăzeci și unu’.”

Concluzii

Ce putem înțelege din simplul fapt că George Soros a simțit nevoia să dea o declarație publică legată de viitorul Uniunii Europene? Că investițiile îi sunt puse în pericol.

Care sunt amenințările la adresa Uniunii Europene (în viziunea lui George Soros)? Țările care-i pun în pericol investițiile.

Deși propaganda zice că George Soros nu ar avea orientare politică, el are. Și una chiar foarte bine definită: de stânga. Așadar, cine îi poate pune în pericol investițiile? Cei de dreapta, normal.

De ce a asemănat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică? Știe el de ce.

Bine, bine. Care sunt veștile bune?

George Soros crede că există șansa ca polii puterii să se schimbe. Adică Vestul să fie slăbit, iar Estul să se ridice. Iar noi, cel puțin geografic, ne aflăm în Est.

Și să nu-l credem noi pe George Soros?

Eu zic că-i de bine pentru România. Să sperăm.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *