Uniți în cuget și-n simțiri. Diaspora vine acasă de 1 Decembrie

Esența: Sub sloganul “Uniți în cuget și-n simțiri”, diaspora este invitată să sărbătorească ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia. Dar câteva lucruri nu prea se leagă.

Diaspora, diaspora…

După ce “diaspora” a venit să-și ia țara înapoi în data de 10 august, acum diaspora este invitată, printr-un eveniment pe facebook, să participe la celebrarea Centenarului la Alba Iulia.

Dar câteva lucruri nu prea se leagă…

Uniți în cuget și-n simțiri

Pagina de facebook Diaspora Europeană a anunțat un mare eveniment pentru data de 1 decembrie 2018. Sub sloganul “Uniți în cuget și-n simțiri”, diaspora este invitată să sărbătorească ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia:

Venim Acasă pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri

Mișcarea Diasporei Unite și grupurile adiacente organizează o întâlnire, la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Facem apel, pe această cale, către toate organizațiile care vor să participe la întâlnire, să ni se alăture.

Vor porni către România coloane organizate din: Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia, Suedia, Luxemburg, Danemarca, Austria, Germania care au drept punct de convergență benzinăria MOL de la Szolnok, pe E60, vineri, 30 noiembrie, ora 17:00. La ora 20:00 se intră în România prin vama Borș, urmând ca, în dimineața zilei de 1 Decembrie , să fim cu toții prezenți la Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, unde ne vom întâlni cu frații noștri din România și Basarabia.

Menționăm faptul că ne întâlnim strict pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri – această întâlnire nu este un protest.

#DiasporaEuropeană, #DiasporaVineAcasă, #Centenar 

Bravo, veniți…

Eu am rezervele mele asupra bunelor intenții ale acestei adunări organizate. De ce, că doar au anunțat că este o întâlnire, nu un protest? Aha, aia e ca să vadă autoritățile.

De unde vine sloganul?

Recunosc, nu știam de unde vine “uniți în cuget și-n simțiri”, deși îmi părea cunoscut. Așa că am căutat un pic și am găsit sursa de inspirație:

Români din patru unghiuri, acum ori niciodată

Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!

Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată

Prin întrigă şi silă, viclene uneltiri! 

Este o strofă din poezia “Un răsunet” a lui Andrei Mureșan. Poezia începe cam așa:

Deşteaptă-te, Române, din somnul cel de moarte,

În care te-adânciră barbarii de tirani! 

Deci, românii “din patru unghiuri” sunt “uniți în cuget și-n simțiri”. Ce pot să zic? Bravo celor care au ales această simbolistică!

Dar…

Campanie de marketing greșită?

Părerea mea, dacă cei care dețin pagina de facebook Diaspora Europeană ar avea bune intenții, înainte de anunțarea evenimentului ar fi trebuit să schimbe poza de cover:

Diaspora vine acasă #NuCedăm
Diaspora vine acasă – #NuCedăm

Hashtagul #NuCedăm este fix opusul păcii. Este simbolul protestelor din ultima perioadă.

Mesajul transmis celor care văd că Diaspora Europeană organizează evenimentul este unul confuz. Cei care citesc până la capăt mesajul pot crede că e doar o întâlnire, dar alții pot crede că este prilej de protest.

Dacă aceștia vor crede că “…Dunărea-i furată / Prin intrigă și silă, viclene uneltiri”, așa cum scrie Andrei Mureșan în poezia sa? Dacă își vor vrea “țara înapoi”, așa cum a îndemnat actualul Președinte al României acum nu mult timp?

Și atunci, ce-am făcut? De 1 decembrie, în loc să ne bucurăm de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ne putem trezi cu niște proști care vor să creeze scandal.

Și mi-e greu să cred că cei care administrează pagina nu sunt conștienți că există acest risc. Sau poate asta or spera?

Dar poate le vine tuturor mintea la cap și scandalurile se vor opri, iar pacea socială în România se va reclădi.

Update: Cum era de așteptat, #rezistenții au anunțat (oficial) proteste de 1 decembrie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *