Un pachet pentru asistați și cârcotași

Esența: Legea “anti-lene” și creșterea salariului minim pe economie reprezintă “un pachet” de la coaliția de guvernare atât pentru asistați, cât și pentru cârcotași (în general, cei anti PSD).

Legea “anti-lene”

Petre Ionel, președinte executiv ALDE Dâmbovița, a scris pe pagina sa de facebook despre legea “anti-lene”:

La propunerea Alianței Liberal Democrate, Legea nr. 192/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptată și a intrat în vigoare astăzi 22 octombrie 2018.

Conform datelor statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, fapt care arată că intenția majorității asistaților social de a-și găsi un loc de muncă stabil este aproape de zero. Consider că statul nu trebuie să mai încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci este imperios să se implice în angajarea acestora. Nu mai putem permite să dăm bani unor oameni care nu vor să muncească, unor oameni care refuză nejustificat o ofertă de muncă sau care refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională. Și avem suficiente exemple în care primăriile au tăiat din bugetul pentru investiţii pentru a da mai mulți bani celor care trăiesc din ajutorul statului.

ALDE a inițiat această lege întrucât asistența socială nu înseamnă să iei bani din buzunarul celor care trag pe brânci pentru a-și asigura traiul zilnic și a da celor ‘comozi’, ci înseamnă să-i ajuți cu adevărat pe cei marginalizați care nu au nici o șansă în societate. O altă problemă era reprezentată de cei care lucrează la negru și care beneficiau, totuși, de o formă de ajutor social prin legea venitului minim garantat. De aceea consider pertinentă completarea legii în sensul că dacă se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse și acestea nu au fost declarate de titular se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

Legătura cu salariul minim

Până în prezent, pentru marea majoritate a asistaților social, alternativa la ajutorul de la stat o reprezenta angajarea pe salariul minim pe economie. Fie din cauza lipsei de experiență a persoanei, fie din cauza faptului că angajatorul dorea să nu-l angajeze, dar nici să-l refuze, fie din alte motive, alternativa la ajutorul de la stat chiar nu prea exista pentru mulți, indiferent dacă urmau cursuri de reconversie profesională sau nu.

Când (nu dacă) se va mări salariul minim, dacă ajutorul de la stat pentru asistați nu va crește, un salariu minim ar fi o alternativă mai bună pentru persoana aptă de muncă și care va trebui să se angajeze, sau să-și piardă ajutorul dacă refuză.

Aceste două măsuri trebuie luate împreună ca “un pachet”. Pentru că împreună vor ajuta piața din România să se mai echilibreze un pic, să mai reducă din deficitul de forță de muncă.

Un pachet și pentru cârcotași

Aceste două măsuri mai trebuie privite împreună ca “un pachet” și pentru a da peste nas cârcotașilor care:

  • se vaită că există asistați “plătiți din banii celor care muncesc pe rupte”, dar sunt împotriva creșterii salariului minim;
  • se vaită că o creștere a salariului minim ar însemna inflație, fără să observe lăcomia patronilor;
  • pentru că nu observă lăcomia patronilor, ei consideră că inflația crește întotdeauna din vina politicului;
  • deși politicul ia niște măsuri pentru a ajuta piața, ei se vaită de intervenția politicului în economie;
  • chiar dacă politicul intervine să elimine problema asistaților, ei strigă doar “M**EPSD”.

Știți cine se opune creșterii (controlate a) salariului minim, în general?

Patronii lacomi și angajații spălați pe creier.

Alternativa pentru reducerea deficitului de forță de muncă? Importul forței de muncă. Dar și atunci se vor trezi cârcotașii să fie împotrivă.

PS. De-aia are România nevoie de o coaliție social-liberală.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *