Tudorel Toader și modificările aduse de OUG-ul controversat

Esența: Tudorel Toader a anunțat principalele modificări aduse de OUG-ul controversat privind legile justiției, adoptat de Guvernul României.

OUG-ul lui Tudorel Toader

După ce au apărut nemulțumiri din ambele tabere, Tudorel Toader a făcut declarații de presă în care a explicat care sunt modificările aduse de OUG-ul controversat.

Introducere lămuritoare

Conform DcNews, Tudorel Toader a avut o introducere lămuritoare privind legătura dintre OUG și Comisia de la Veneția:

Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale justiției. A fost publicată și cea de-a treia lege a justiției, care urmează să intre în vigoare mâine.

Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneția, pentru preluarea unor dintre solicitările scrise explicite ale CSM, pentru alte necesare corelări, pe care le voi prezenta, Guvernul a adoptat prezenta OUG.

Noi considerăm și eu ca ministru al Justiției consider că modificările aduse Legilor Justiției sunt, se vor dovedi benefice pentru activitatea de înfăptuire a justiției pentru cetățeni, pentru suplimentarea garanțiilor de realizare a drepturilor și libertăților fundamentale.

Vreau să fac precizarea că nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia, cum am auzit în spațiul public, soluțiile din OUG. N-am mers nici pentru a solicita și lua aprobare pentru aceste soluții. Nu am mers pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară.

Principalele modificări aduse de OUG

Conform Antena 3, principalele modificări ale Ordonanței lui Tudorel Toader sunt:

  • Se mărește experiența solicitată pentru procurorii șefi, procuror-șef de Parchet de la 8 ani cât sunt în prezent, la 15 ani.
  • Interviurile pentru procurorii de rang înalt vor fi transmise în direct, arhivate și văzute de oricine dorește.
  • Procurorii vor putea fi delegați cu avizul secției de procurori din CSM.
  • Atât la DIICOT, cât și la DNA crește vechimea în profesie pentru a putea accede la 10 ani.
  • Procurorii șefi nu vor mai putea înceta detașarea procurorilor DIICOT și DNA la cea mai mică sancțiune.
  • Reprezentanții societății civile au drept de vot în plenul CSM.
  • Ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă există indicii că există abateri de la normele comportamentale ale procurorilor.

E de bine? E de rău? E doar o corectare necesară? Rămâne de văzut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *