Tudorel Toader înțelege ce e în “justiție”?

Esența: O serie de întrebări pentru Tudorel Toader, poate cel mai competent ministru al Justiției de după 1989.

Lămurire

Acest articol NU este o critică la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader! Articolul reprezintă doar o serie de întrebări legitime pe care i le-ar putea pune cineva de bună credință, dar la care (aproape sigur) nu va răspunde.

Tudorel Toader, replică după interviul dat de șefa ÎCCJ

Pe contul personal de facebook, Tudorel Toader a dat replica perfectă, după ce Cristina Tarcea, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție a acordat un interviu (destul de politic) la Realitatea TV:

Să înțelegem că este normal ca un judecător de rang înalt să facă politică?
Să înțelegem că nu este normal ca un ministru să critice un judecător dar este normal ca un judecător să critice un ministru?

Cât adevăr…

Prea mulți din magistratură s-au obișnuit să facă politică! Fie că o fac intenționat, fie că nu, interviul acordat de doamna Tarcea la Realitatea TV a fost unul extrem de politic. De ce se trezește un judecător să critice un ministru, Parlamentul, sau să-și “impună părerile îngrijorate” referitoare la un proces de legiferare, care este eminamente un proces politic?

Că e bine așa, că nu e “nu știu cum”. Ok. Și-a putut spune părerea instituțional când au fost legile în dezbatere. Dar adoptarea formei finale a oricărei legi depinde doar de politic. Așa este și așa va rămâne mereu în orice democrație!

Și ca să fie treaba treabă, “CSM și Inspecția Judiciară au fost sesizate cu referire la declarațiile președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit sesizării publicației Lumea Justiției, Cristina Tarcea a făcut, printre altele, afirmații cu conotații politice legate de revocarea Laurei Codruța Kovesi de la DNA“, scrie Mediafax.

Rămâne să vedem dacă se vor lua măsuri concrete sau dacă se vor aplica aceleași metode ca în trecut, de închiderea ochilor la astfel de situații.

Tudorel Toader și șefia DNA

După ce a fost criticat anul trecut pentru expresia “nu este oportun“, într-un final a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi. Și da, poate anul trecut nu avea la dispoziție cele 20 de motive bine întemeiate pentru a cere revocarea. Mai ales că, de anul trecut au început să apară din ce în ce mai multe dezvăluiri despre mafia din justiție, despre portocale și protocoale secrete, despre presiuni făcute de la cel mai înalt nivel și câte și mai câte…

Dacă acum s-a făcut un scut mare în jurul Laurei Codruța Kovesi, vă dați seama ce scut impenetrabil și ce scandal ar fi fost anul trecut?

Prea puțini procurori verticali?

Este o întrebare legitimă pe care i-o putem adresa lui Tudorel Toader. Până astăzi, 23.07.2018 (în jurul orei 12:00), ultima zi pentru depunerea candidaturilor la șefia DNA, doar o singură persoană s-a înscris. Una singură!

Este vorba de Florentina Mirică despre care Digi24 afirmă:

Ea a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea și în prezent instrumentează dosarul CNAS, care vizează 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu.

În paralel, Răzvan Savaliuc de la luju.ro a afirmat despre Florentina Mirică:

Este dovada clară că o persoană absolut ștearsă de la Judecătoria Buftea e adusă direct la DNA. N-a făcut nicio zi de parchet de tribunal și vrea să ajungă șefa DNA după ce are un munte de achitări.

Doamna a fost de mână în permanență de Kovesi la CSM în dosarul disciplinar, în care a divulgat date secrete din dosare în prostie. Și astfel au devenit publice, desconspirându-se identitatea unor martori protejați. Astea sunt persoanele care vor să conducă DNA. Persoane care nu au experiență profesională. Dacă ar ajunge șefă la DNA, am avea aceeași problemă.. achitări, achitări. Cred că trebuie stabilit prin lege că un procuror care are achitări nu are cum să obțină o funcție de conducere.

Ce va face Tudorel Toader?

În eventualitatea în care Florentina Mirică va rămâne singura candidată, ce va face ministrul Justiției?

  • Oare o va numi?
  • Oare va prelungi termenul pentru depunerea candidaturilor?
  • Problema achitărilor din dosarele Florentinei Mirică o recomandă pentru șefia DNA?
  • Dar apropierea de Laura Codruța Kovesi o recomandă?

Vocea oamenilor contează?

Întreb, pentru că atunci când este vorba de vocea celor din tabăra #Rezist, vocea lor e musai să fie ascultată. Altfel, cică nu e democrație.

Atunci, să nu aplicăm dubla măsură.

Când foarte mulți oameni susțin că desființarea DNA este necesară, ei sunt ascultați?

De ce este nevoie de o direcție separată? O secție în cadrul Parchetului General nu este suficientă?

Sau așa procurorii n-ar mai fi “independenți“? Nu că ar fi independenți, potrivit Constituției, dar le place lor să afirme asta. Apropo, și această lozincă tot politică este, nicidecum juridică. Ba chiar, prin folosirea acestei lozinci, ne putem da seama cât de competenți sunt mulți procurori din țara asta.

Cu protocoalele cum rămâne?

Mai sunt valabile? Mai produc efecte?

Semnatarii protocoalelor de ce nu sunt trași la răspundere?

Falsificatorii de semnături de ce nu sunt băgați în pușcărie?

România are nevoie de o resetare completă a tot ceea ce se numește “stat de drept”. Pentru că mult prea mulți din așa-zisul “stat de drept” au cam stat paralel. Sper că s-a înțeles aluzia.

Trebuie făcută curățenie generală!

Cei incompetenți, falsificatori, nelegiuitori, etc. să dispară și să fie trași la răspundere!

Iar cei competenți să treacă la treabă!

Domnule Tudorel Toader, mulți români vă roagă să luați măsurile necesare mai repede!

Update: Tudorel Toader a declarat că nu va numi un procuror care a contestat deciziile CCR sau care a avut probleme în trecut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Tudorel Toader înțelege ce e în “justiție”?”