Tineri care părăsesc țara. Care sunt motivele?

Esența: Foarte mulți tineri au părăsit sau intenționează să părăsească țara. Unele motive sunt legitime, altele sunt mai…ciudate, ca să nu zic altfel.

Țara vrea să ne omoare?

Site-ul Digi24, într-un articol cu titlul “„Țara vrea să ne omoare!”. Ce spun tinerii români care au plecat sau care urmează să plece din România“, relatează următoarele:

Numai în ultimul an, au plecat din ţară 220.000 de oameni. Şi-au luat la revedere de la ţara în care s-au născut, pentru o viaţă mai sigură. Jumătate din ei sunt tineri cu vârste cuprinse între 15-34 de ani, adică viitorul României. Şi-au făcut bagajele şi au lăsat în spate o viaţă întreagă: familii, prieteni, proiecte, vise.

Motivele unor tineri care părăsesc țara

Motivele sunt variate, iar fiecare este liber să facă ceea ce consideră că este mai bine pentru propria persoană.

Însă, din articolul menționat mai sus am extras câteva din motivele unor tineri care consideră că “țara vrea să-i omoare”:

Mă numesc Vasile…

am 35 de ani şi voi pleca în Danemarca, pentru a-i asigura copilului meu un viitor.

Sunt Alin…

am 31 de ani şi îmi doresc să plec din ţară deoarece nu sunt mulţumit de direcţia economică şi socială în care merge România în acest moment.

Sincron Alin Olaru

Mă frustrează faptul că nu pot să rămân în ţara mea din cauza faptului că suntem, practic, goniţi afară prin măsurile care se iau şi care sunt practic direcţionate într-un fel împotriva oamenilor care muncesc. Pe lângă corupţie, îi încurajează foarte mult pe oamenii care trăiesc pe spinarea celorlalţi. Şi mi se pare foarte, foarte trist să stai să construieşti ceva aici, anii de studiu, sunt nişte ani care trec, pe care îi petreci aici şi pe urmă să trebuiască să te rupi de tot sistemul ăsta şi de tot sistemul ăsta, de tot ce ştiai şi să te duci undeva în necunoscut în fond şi la urma urmei.

Radu Nicoară

Nu neapărat partea economică ne determină să plecăm, dar într-adevăr partea politică este o problemă. Adică, aparatul administrativ al statului devine un fel de colos cu care e foarte greu să te lupţi.

Ruxandra Corduneanu

Colectiv şi cred că şi tot ce s-a întâmplat cu Ordonanţa 13. Câţi ani sunt de la Colectiv? Trei. Şi în continuare nu s-a rezolvat nimic. În spitale, la arşi, mor oameni. Şi atunci cu toate chestiile alea, Radu chiar a venit la mine şi era, nu, plecăm, nu mai are sens să rămânem, adică ţara vrea să ne omoare.

Tineri fără speranță în țară?

Da, cam așa sună declarațiile celor intervievați de cei de la Digi24. Tineri care și-au pierdut speranța, au încetat să mai spere că viitorul lor aici va fi unul bun.

De ce? Motivele sunt diverse, de la bani, la politică, la situație socială.

Și totuși…

Cunosc destui oameni de toate vârstele care consideră că viitorul în România nu este chiar atât de tragic. De ce? Pentru că s-au luat destule măsuri bune pentru țară. Controversate, dar și bune.

Și da, mă refer și la măririle de salarii și pensii. Ok, doar la stat. Ok, vine inflația. Dar de ce nu se măresc salariile și la privat? Că prețurile oricum se măresc pentru că așa vor șefii ‘ăi mari…

Toată “problema” economiei este din vina Guvernului? Din cauza măsurilor luate? Dar noi trăim cumva în comunism? Sau în capitalism?

Oare tinerii nemulțumiți de ce nu dau vina și pe mediul privat? De ce nu se ridică împotriva celor care vor sclavi în loc de angajați?

Nici coaliția nu scapă de critici

Pentru că plecarea unor tineri din țară nu poate fi un lucru bun pentru România. Măcar au avut decența să nu le spună “Plecați!”, cum a făcut-o Băsescu…

Dar asta nu înseamnă că își permit să stea pasiv la tot acest fenomen. Pentru că soluții există. Unele pot fi controversate sau nedorite de către sociatate. Dar necesare.

“Importul” forței de muncă

Da, este o variantă controversată. Dar, cel puțin pe termen scurt și mediu, ar putea rezolva măcar parțial problema. Se pot crea facilități pentru cetățeni ai altor țări care o duc mai rău decât România pentru a înlocui forța de muncă ce pleacă din țară.

Dialogul

Un dialog real între politic și societate ar putea rezolva multe probleme. Fiecare își poate spune of-ul, iar politicienii pot înțelege problemele reale ale oamenilor și pot oferi motive pentru care unele măsuri nu le pot lua (acum, sau deloc).

Sună utopic? Poate. Dar este necesar.

Finalizarea unor autostrăzi

Poate suna un motiv pueril, fără legătură cu problemele reale ale oamenilor. Dar dacă se vor finaliza măcar câteva sute de kilometri de autostradă, unii tineri pot vedea în asta un fel de promisiune: “Uite, facem ceva bun pentru țară și pentru voi. Vă vrem aici, vă oferim condiții”. Și, poate așa, unii dintre tineri vor fi dispuși să mai aștepte o perioadă scurtă.

Oprirea scandalurilor politice

Fie că sunt putere versus opoziție, fie că sunt în interiorul puterii sau al opoziției, scandalurile nu fac bine nimănui. Pentru că oamenii percep asta ca o lipsă de comunicare, o lipsă de voință politică, o lipsă de speranță că ceva bun va putea fi realizat în curând.

Putem spune gata?

Mai sunt și tineri cu speranță…

Printre ei mă număr și eu. Nu am speranțe foarte mari, dar sunt. Și cât timp încă mai există acele speranțe, eu voi face tot ce-mi stă în putere să ajut la construirea unui viitor bun în România.

Și știu că nu sunt singurul care gândește așa. Și asta îmi dă speranțe și mai mari.

Repet, fiecare este liber să facă ce vrea. Fiecare este liber să se pună doar pe sine în prim plan. Dar dacă alegi să părăsești țara în loc să lupți pentru ea, nu mai veni după 10-15 ani să decizi tu soarta celor pe care i-ai lăsat în urmă…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Tineri care părăsesc țara. Care sunt motivele?”