TFL versus Ciuma roșie (conflictul dintre generații)

Esența: Conflictul dintre generații se adâncește din ce în ce mai mult. TFL versus “ciuma roșie”, copii contra părinți, Anti PSD-iști versus PSD-iști. De ce?

TFL

TFL (tinerii frumoși și liberi) sunt, în principiu, cei născuți după 1989, adică cei născuți după căderea comunismului.

Spun în principiu pentru că deja în categoria TFL intră și alte generații, dar care au un lucru în comun cu ceilalți: ura față de PSD.

Generația TFL este generația care s-a născut cu tehnologia în brațe, cu un calculator ori un laptop și ulterior cu smartphone și tabletă.

Generația TFL este generația care preferă social media în detrimentul presei (scrise sau televizate). De ce? Pentru că “televiziunile mint”, “ziarele mint”.

Teoretic, și eu mă încadrez în această generație. Dar doar teoretic. O să revin mai târziu și voi dezvolta acest aspect.

“Ciuma roșie”

Generația “ciuma roșie” este formată, în principiu, de părinții generației TFL. Lăsând ironia la o parte, generația denumită de TFL-iști ca “ciuma roșie” este formată preponderent din votanții PSD-ului. Bine, și aici sunt destule excepții.

Această generație nu s-a născut cu tehnologia în brațe, dar a oferit-o generației TFL.

Această generație nu a avut grija viitorului pentru că statul îți găsea un loc de muncă obligat-forțat.

Această generație preferă presa scrisă sau televizată dintr-un motiv foarte simplu: jurnaliștii sunt în general mai obiectivi decât “formatorii de opinie” din social media.

Generația “ciuma roșie” este conștientă că oamenii pot fi ușor manipulați, ei fiind victimele manipulărilor din trecut, când generația TFL poate nici nu exista încă sau era prea mică să înțeleagă despre ce e vorba.

Conflictul dintre generații

De unde apare acest conflict? E greu de stabilit concret, dar conflictul dintre generații se poate observa din ce în ce mai bine. Și asta pentru că conflictul dintre generații se adâncește din ce în ce mai mult.

Partea tristă este că acesta se adâncește în special din cauza politicului și a simpatiilor politice.

“Ciuma roșie”

După cum am mai spus, “ciuma roșie” votează PSD-ul. De ce? Pentru că, dacă stăm să analizăm obiectiv statistici din trecutul României, în perioadele în care a guvernat PSD-ul, economia a crescut, salariile s-au mărit, pensiile s-au mărit, etc.

Astea sunt fapte care nu pot fi contestate, oricât de mult ai vrea să înjuri PSD-ul. Și să nu uităm de guvernarea PDL-ului, care a tăiat și a spânzurat tot, iar în acea perioadă prețurile explodau iar salariile scădeau:

Știți că circula pe net o poză cu prețul benzinei de acum 7 ani. Am vrut să verific, să nu fie doar propagandă de-a celorlalți. Nu e.

În 2011 (ultimul an al genialei guvernări Băsescu-Udrea-Boc), litrul de benzină era 5,36 de lei, ROBOR-ul la 3 luni era 5,49%, iar salariul minim 670 de lei.

Sursa: DcNews

TFL-iștii

De ce generația TFL nu știe despre aceste lucruri? Poate știe, poate nu, dar ura față de PSD este mai mare decât niște statistici.

Acum câteva luni era un mare tam-tam cu ROBOR-ul la 3 luni. Că e prea mare, că, vai, ce crește din cauza PSD-ului…

Da, astea erau titlurile din presa scrisă. Am insinuat cumva că TFL-iștii citesc și presă scrisă? Da, atâta timp cât știrile le primesc direct pe facebook, unde pot comenta ca să-și facă vocea “auzită”. Dar generația TFL încă nu și-a dat seama că aceste știri de pe facebook se bazează pe naivitatea celor care citesc titluri și apoi comentează (sau înjură). Am vorbit în trecut despre un caz de manipulare marca Digi24, în care în articol se spunea o chestie, iar pe facebook se dădea un cu totul alt înțeles.

A, era să uit. TFL-iștii urmăresc pe facebook doar acele publicatii care critică PSD-ul. Nu care cumva să se intereseze și de la “ceilalți”. Dar ei sunt corect informați, pentru că ceilalți sunt “sclavii ciumei roșii”, da?

Revin la conflictul dintre generații

Spuneam că acest conflict se adâncește mai ales din cauza simpatiilor politice. Dar știți de ce? Pentru că generația TFL acuză generația “ciuma roșie” că votează cu PSD-ul. Nu invers.

Degeaba încearcă generația “ciuma roșie” să le explice celorlalți că ceea ce cred ei nu este chiar așa. Degeaba încearcă părinții să le explice cum e cu democrația, cu dreptul fiecăruia de a alege.

Diferențe majore

Generația TFL a primit multe. De ce? Pentru că părinții nu prea au avut. Din cauza comunismului și a restricțiilor pe care le-a adus. Da, aici a fost și greșeala părinților care le-au oferit copiilor tot ceea ce ei n-au avut. Pentru că așa a apărut o generație de răsfățați, care vor să obțină totul, pentru că ei cred că li se cuvine totul.

Ce efect are acest lucru? TFL-iștii au ajuns frustrați pentru că nu au cum să obțină mereu ceea ce vor atunci când vor. Și niciodată nu este vina lor. Întotdeauna sunt alții de vină. Dacă ei nu primesc ce vor, nu este pentru că “n-au muncit pentru acel lucru”, ci este din cauză că “ceilalți au un interes ascuns; las’ că știu eu că job-ul ăla este păstrat pentru ruda lui cutare; corupții, penalii!! etc.”

Generația “ciuma roșie” din generația TFL

Spuneam la început că eu mă încadrez doar teoretic în generația TFL.

Eu am fost încadra în categoria “ciuma roșie” doar pentru că nu înjur PSD-ul la fel ca ei. Pentru cei de vârsta mea (sau mai mici) eu sunt “PSDragnist”. E amuzant, până îți dai seama cât de superficiali sunt cei care spun aceste lucruri.

Degeaba am încercat să le explic că și atitudinea lor a cauzat victoria PSD-ului în 2016 și că PSD-ul poate câștiga și la anul.

Pe mine nu m-a pasionat PSD-ul în mod special. Da, sunt câțiva oameni care mi-au câștigat simpatia, cum ar fi Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Claudiu Manda și alți câțiva. Nu mulți dacă ne raportăm la mărimea partidului. Dar tocmai din cauza faptului că PSD-ul este un partid mare, s-au infiltrat și foarte multe scursuri (securiști, dar nu numai).

Am susținut USL-ul

În perioada USL-ului chiar am susținut acest proiect. În naivitatea mea, am crezut că Ponta și Antonescu ar putea duce țara pe o cărare a normalității. Am sperat, până au început înțelegerile cu Băsescu. Atunci parcă totul s-a dus naibii.

Unul a trădat, iar celălalt a renunțat. De ce? Încă n-am înțeles în totalitate și nici nu mai contează.

Cert este că acum, PSD-ALDE poate fi continuarea USL-ului, pentru că țara are nevoie de o uniune social liberală. România, la 28 de ani de la căderea comunismului nu poate fi o țară pur liberală. Ne lipsește educația necesară, suntem prea obișnuiți cu intervenția statului, ba chiar și TFL-iștii cer asta de multe ori, ei considerându-se de dreapta…

Dacă și acum noua variantă a USL-ului mă va dezamăgi, nu știu dacă va mai putea exista o alternativă pentru care să pot merge la vot.

Pentru curioși

Am votat ALDE și la Camera Deputaților și la Senat. Dar știți de ce? Doar pentru că au promis că, împreună cu PSD-ul, vor lupta împotriva statului paralel construit de Băsescu și preluat de Iohannis.

Am votat ALDE nu pentru că aș avea ceva cu PSD-ul, ci doar ca să existe din nou o alianță social-liberală la guvernare. Și cum PSD-ul are un bazin electoral mare, decizia nu a fost grea pentru mine. Iar țara are nevoie de social-liberalism.

Oricât n-ar suporta TFL-iștii PSD-ul sau ALDE, până acum au cam fost singurii care chiar au dus economia pe plus. Și în prezent și în trecut. Și în perioada lui Năstase, și în perioada lui Tăriceanu și chiar și în perioada lui Ponta.

Dar astea sunt doar “niște statistici”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *