TeleormanLeaks și pomenirea lui Dragnea

Esența: “Serialul” TeleormanLeaks continuă. Jurnaliștii de la Rise Project au publicat în sfârșit pe site-ul lor oficial (o parte) din conținutul valizei misterioase. Și au pomenit în articol numele Dragnea de foarte multe ori, sub diverse forme. De ce contează acest lucru? Din cauza “dovezilor”.

TeleormanLeaks continuă

Continuă “serialul” TeleormanLeaks al celor de la Rise Project. În sfârșit au publicat și pe site-ul lor (o parte din) conținutul valizei misterioase “găsite din întâmplare” de un teleormănean pe proprietatea sa privată la un an distanță de perchezițiile DNA la Tel Drum.

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat pe site-ul lor o serie de poze și documente despre care aceștia au afirmat că “gruparea Dragnea” ar fi dorit să rămână ascunsă.

Articolul despre “TeleormanLeaks” este unul foarte lung și extrem de stufos. Cine dorește să-l parcurgă integral o poate face pe site-ul celor de la Rise Project.

În acest articol pe care l-am intitulat “TeleormanLeaks și pomenirea lui Dragnea” am avut “nebunia” să extrag toate pasajele care se referă la Dragnea. Cuvântul. Pentru că nu este vorba doar despre Liviu Dragnea, ci și despre fiul său, gruparea “Dragnea”, cât și despre familia acestuia.

Menționez de pe acum că pasajele din TeleormanLeaks care se referă la Dragnea sunt multe. Dacă n-ai răbdare să parcurgi tot, poți sări direct la finalul acestui articol.

TeleormanLeaks

Valiza conține exact ce a vrut gruparea ‘Dragnea’ să pitească de procurori la descinderile din 2017, în dosarul în care președintele partidului de guvernământ e acuzat de inițierea unui grup criminal organizat.

Într-o noapte de miercuri, pe la două dimineața, fiul lui Liviu Dragnea i-a trimis un email directorului general Tel Drum, Petre Pitiș, pe adresa personală. Venise vara lui 2010. Ștefan Dragnea termina anul trei de facultate, dar școala vieții îl ținea treaz.

‘Salut,

Am și eu o datorie la un tip și nu vreau să cer lui Liviu că mă ceartă, mă poți ajuta să o achit? A făcut o factură cu ulei pentru mașini. Te rog frumos.’

Dragnea Junior tocmai termina de tunat cel mai puternic Volkswagen Golf din lume. O rachetă albastră upgradată la 776 de cai-putere. Șmecheria a costat 78.000 de euro.

TeleormanLeaks

‘Nu mă simt vizat absolut deloc’, reacționa Liviu Dragnea în aceeași zi, când l-a prins presa: ‘Mă doare că sunt oameni care suferă din cauza mea şi cred că e o nedreptate. În rest, pot să facă percheziţii şi la calculatoare, şi la telefoane, şi la porci’.

Încercuit de ziariști la ieșirea din procuratură și întrebat dacă e interfața lui Dragnea, directorul Petre Pitiș a exclamat la rândul său: ‘M-aţi înnebunit cu personajul ăsta!’.

Asumându-și public pachetul majoritar de acțiuni Tel Drum, Pitiș a adăugat: ‘N-am o relație personală cu domnul Dragnea. Nu l-am întâlnit nici când era preşedinte al Consiliului Judeţean, nu a semnat el contractele, ci un vicepreședinte.’

Fals x 2.

Procurorii caută să vadă cum Dragnea beneficiază efectiv din conglomeratul Tel Drum. Contează mișcările de bani – tranzacții disimulate, infuzii de capital în afacerile Juniorului, plăți periodice, donații, facturi achitate pentru luxul familiei. Pe principiul sistemului vascular în care inima Tel Drum pompează cash în creierul grupării.

Urmărind banii, dezgropi rețeaua: un aparat din oameni și firme, organizați pe diverse paliere de execuție, cu interpuși și butoane în mai multe regiuni ale țării, dar care pulsează sub aceeași logică contabilă.

Comandanții se cunosc demult, niște cumetri și cumnați, colegi de liceu sau facultate, fiecare legat personal de Liviu Dragnea. Cartierul general e în Alexandria, la Tel Drum, fosta regie județeană de drumuri privatizată suspect de Dragnea, acum ventuză la buget.

Este un grup infracțional, acuză procurorii, în timp ce studiază dinamica internă a organizației ca să-i acceseze codurile. Tovărășiile, ierarhia, cercuri relaționale, vacanțe comune, evenimente mondene, standard de viață sau posesiuni secrete – toate circumstanțele traduse financiar alcătuiesc tabloul de ‘familie’.

Și, mai ales, reprezintă probe judiciare.

Pe linia asta sapă DNA în dosarul ‘Tel Drum’, deschis la sesizarea Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), din septembrie 2016. Ancheta s-a extins, iar Liviu Dragnea și opt apropiați au fost inculpați în noiembrie 2017 pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, fraudă și constituire de grup criminal organizat. Prejudiciul cauzat Uniunii Europene și județului Teleorman, adică 20 de milioane de euro – respectiv 30 de milioane de lei, a impus sechestru pe averile știute ale celor implicați. Menținut recent de instanță.

Perchezițiile n-au prea reverberat în media. Excepție face un bilețel cu CNP-ul lui Dragnea pe care scria ‘șeful’, explicat de avocați prin faptul că cineva de la Tel Drum îl ajuta pe politician să-și prelungească autorizația de vânătoare, dar și emailuri în care acesta ar fi intervenit pentru firmă la eurodeputatele Viorica Dăncilă și Rovana Plumb.

Cert e că n-au găsit tot.

Peste o mie de hârtii:

 • Copii de pe documente personale ale familiei Dragnea
 • Planurile detaliate ale unei proprietăți-mamut din Alexandria
 • Facturi pentru necesități private, achitate de Tel Drum
 • Evidențe contabile paralele structurate pe grup
 • Registre de vânătoare pentru domeniile controlate de corporație
 • Documentele firmelor-satelit care scot bani din Tel Drum
 • Tranzacții cu furnizori, cereri de oferte, corespondențe tipărite,
 • Desfășurătoare bancare ale mai multor companii
 • Bilete de avion, pliante din excursii, rezervări, chitanțe de hotel
 • Notițe scrise de mână cu cheltuieli urgente și socoteli

O înghite suficient directorul general Petre Pitiș, căci, prin natura funcției, Nicoleta Pene e mâna lui dreaptă. Și organigramele Tel Drum din valiza ascunsă arată asta.

Poate, însă, mai mult.

Femeia este, de fapt, contabilul de încredere al grupării Dragnea. Aorta prin care trec toate informațiile financiare. Ce avea în computerul de la birou se regăsește pe hardul negru intrat în posesia RISE Project.

Nicoleta care a fisurat omerta

Realitatea e mai complexă.

Pe monitorul ei se intersectează contabilitatea tuturor firmelor din grupare. Ca ochiul lui Sauron, urmărește în zeci de excel-uri și tabele intrările și ieșirile de bani nu doar din Tel Drum, dar și din afacerile fiului sau finului lui Liviu Dragnea (Zooveg, InterFrigo, Romcip – Ferma Salcia, Agrotrust). Calculate în ansamblu, Nicoleta le numește ‘situații intra-grup’.

Așa arată contabilitatea primară a bestiei.

Trăiește toată lumea din Tel Drum, dezvăluia RISE în aprilie 2017 – familia Dragnea, cumnații, cumetrii, șoferii lor, fruntași din filiala PSD și oameni-cheie din instituții.

Cartelul de plastic

După aparițiile în revista pentru bărbați, a prezentat vremea în ‘Libertatea’, pozând hot în funcție de gradele de afară. Succesul fulminant a venit cu rolul din telenovela ‘Inimă de țigan’. Între timp, Oana Ioniță s-a așezat la casa ei, măritându-se în 2013 cu milionarul Dan Neagoe, poreclit ‘regele oțelului’ și fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea.

Petre Pitiș, directorul general Tel Drum, le-a fost naș de cununie.

Originar din Pitești, Daniel Neagoe face parte din cercul intim al liderului PSD. E donator oficial al filialei Teleorman și rulează zeci de milioane de euro cu Tel Drum, context în care a fost și el inculpat la DNA în dosarul de crimă organizată. Pe Neagoe și Dragnea îi leagă și scheme personale: primul a cumpărat în 2011, de la președintele Consiliului Județean Teleorman, un spațiu comercial supraevaluat de 15 ori.

Dacian, pus la volan

Președintele CJ, Dănuț Cristescu, s-a mai remarcat atunci când a refuzat ca instituția lui să se constituie parte civilă în dosarul de la DNA al grupării ‘Dragnea’. Cum ar putea exista un prejudiciu, argumenta el, dacă drumurile executate de Tel Drum există și lucrările au fost recepționate?

Cazul lui Dacian Pene de la Tel Drum surprinde politica de cadre la PSD Teleorman, filiala lui Dragnea care dăruiește țării premierul, ministrul de interne și un pluton de secretari de stat. Cele două dimensiuni, afacerile și administrația, se întrepătrund aici în mod tradițional, monopolizate de aceeași oameni.

Inclusiv Petre Pitiș, manager la Tel Drum, a fost consilier județean PSD. La fel – Marian Fișcuci, coleg de liceu cu Dragnea, pe numele căruia a fost privatizată inițial societatea. Adrian Simionescu, ex-deputat, apare sistematic în scurgerea de informații pentru că lucrează și el formal în grup. Simionescu și Fișcuci sunt cumnați. Toți trei sunt inculpați cu Dragnea în dosar.

Niște părinți interpuși

Firma de asigurări în care pompează sute de mii mama Nicoletei Pene aparține lui Mugurel Gheorghiaș, 54 ani, prieten vechi cu Liviu Dragnea și tată al consulului nostru general de la Torino.

Cumnatul de legătură

Dan Barcaru, cumnatul lui Petre Pitiș, nu-i oricine în ecuație.

Întreprinde destule comisioane în interesul clanului, aspect care l-a îmbogățit pe parcurs. Și-a tras un viloi cu două etaje lângă un lac din Vâlcea, locul său de baștină, și îl interesează yachturile. Vânează oportunități imobiliare pe coasta Mediteranei, ceasuri de lux în Londra și ține permanent legătura cu ‘centrala’, denotă comunicațiile dintre el și Pitiș. E fratele Danei, soția managerului Tel Drum și prietenă veche cu Liviu Dragnea.

Cumnatul Barcaru se plasează în eșalonul 2 al grupării ‘Dragnea’, capitalizând expertiză în șase ‘căpușe’ Tel Drum.

În două dintre acestea, e partener direct cu Dragnea Junior.

Interfrigo Logistics din Pitești (fondată în 2009 de Daniel Neagoe, coleg de facultate cu Dragnea Senior) a fost preluată în 2010 de către Dan Barcaru (95%). Ștefan Valentin Dragnea s-a implicat acum doi ani, ca asociat minoritar, prin intermediul unei companii de-a lui (Ludikon Systems), dar s-a retras în 2017, pe fondul scandalurilor publice, cedând participațiile unui angajat (Ilie Dragne).

Dan Barcaru se intersectează cu Dragnea Junior și în faimoasa crescătorie de porci de la Ferma Salcia, scăpată miraculos de tăvălugul pestei porcine. Cumnatul lui Pitiș administrează afacerea.

Dan Barcaru e atât de bine înfipt în fenomen, că l-a chemat și DNA ca să-i lămurească de ce s-a asociat cu un anume Ion Florian, inculpat alături de Liviu Dragnea și Petre Pitiș în dosarul ‘Tel Drum’. Din 2010, Barcaru și respectivul împărțeau frățește o companie din sistem (Dunărica Impex), care deține un complex de vacanță pe malul Dunării, la Ciuperceni, și a încasat 25.000 de lei de la Tel Drum. Barcaru a răspuns la procuratură că s-a asociat cu Florian la sugestia lui Pitiș. După care, iarna trecută, au ieșit amândoi din Dunărica.

La Oficiu, însă, gruparea Dragnea a plantat un apropiat în plenul instituției: pe Marius Vorniceanu, numit de premierul Grindeanu și avansat de Tudose președinte (iulie – octombrie 2017). Fiica lui Vorniceanu, Laura Sprianu, contabilă de meserie, a prestat audit la Tel Drum timp de trei ani (2012 – 2014) și a încasat de la colosul din Alexandria aproape jumătate de milion de lei.

O planetă în tabletă

Bronzat și neras ca omul în concediu, Liviu Dragnea zâmbește turistic în obiectivul foto, cu muntele Sugarloaf în spate și o borsetă neagră pe umăr.

Dragnea și Pitiș nu sunt singuri în vacanță.

Mugurel Gheorgiaș zis Melcul, coleg de facultate și trupă rock cu șeful PSD, face și el atmosferă imitând statuia. Fost acționar și administrator Tel Drum, pe numele lui Gheorghiaș sunt proprietățile din Cumbuco, Brazilia, cu vilă, piscină și teren de tenis – resortul unde au petrecut vacanțe memorabile Dragnea și iubita sa, Irina Tănase.

In poze apare și Petre Rădan, în tricou galben, ars de soare, fost magazioner-șef la Tel Drum și rudă cu Dragnea prin alianță. Rădan lucrează azi la ferma de vaci Lița (Agrotrust), deținută de Mihai Slăvescu Putineanu, finul lui Liviu Dragnea.

Perspectiva aeriană i-a tinut destul de ocupați. Până la piscul Sugarloaf, trupa lui Dragnea a plutit peste trei districte frumoase din Rio, Botafogo, Flamengio și Urca, atunci când s-a hotărât să ia telefericul cu care a mers o dată chiar și președintele Kennedy. Sensibil la frumos, directorul Pitiș a imortalizat traseul.

Ilustrative la propriu sunt și notițele din agenda de lucru a Nicoletei Pene.

În 2012, femeia căuta zboruri în China sau rezerva pentru patroni o escapadă de o lună (16 iulie – 13 august) în Brazilia, la Fortaleza, unde-i reședința de vară a lui Dragnea. Singura dilemă era escala de întoarcere. A rămas Lisabona. Două zile.

Altfel, în setul principal de poze din memoria tabletei, îl regăsim pe Petre Pitiș constant binedispus în centrul turistic din Rio de Janeiro, împreună cu Mugurel Gheorghiaș și Mădălin Ioniță – fostul șofer al lui Liviu Dragnea.

La rându-i, Comana a fost coleg de facultate și cămin în Regie cu Dragnea, Melcul & Șobo. În timp, a intrat în top miliardari români cu o avere estimată la peste 30 de milioane de euro, dobândită prin Regio Trans. Compania de transporturi feroviare a fost subvenționată de stat cu zeci de milioane de euro pentru a merge cu vagoanele goale prin tot felul de rute așa zis ‘sociale’, mare parte din ele în Teleorman, obținute sub tutela colegului Liviu.

În paralel, Comana a cumpărat de la Dragnea cel puțin șase proprietăți, cu un milion de euro, care a dispărut subit din declarațiile de avere ale politicianului. În 2011, procurorii anticorupție au început să investigheze artificiul Regio Trans și, în februarie 2015, l-au acuzat oficial pe Comana că dădea șpăgi șefilor CFR și directorilor din Ministerul Transporturilor. Prejudiciu: 1,1 miliarde de lei.

O săptămână mai târziu, Comana s-a sinucis la bordul unui avion care decolase din Columbia cu destinația Costa Rica.

El obișnuia să vină și pe domeniul de vânătoare al grupării (Asociația Turris), o pădure în care a tras cu pușca aproape jumătate din CEX-ul PSD. În ianuarie 2014, el a ucis 19 mistreți împreună cu Liviu Dragnea, magnatul Ioan Nicolae, directorul general Petre Pitiș și fostul șofer Ioniță.

Ca frații în donații

Aici e vorba despre copii bogați și prieteni împrumutați.

Un obicei de familie, tradițional în grupare, conectează periodic generația următoare la conductele cu bani. Metodele variază destul de sofisticat. În februarie, RISE a surprins o secvență în care banul Tel Drum, ajuns la firma lui Dragnea Junior (Zooveg), aluneca sub formă de dividende la Junior însuși, care dona o parte surorii lui, Alexandra Dragnea.

În documentele Nicoletei Pene se află și un draft de contract în care apare că managerul Tel Drum, Petre Pitiș, îl împrumută cu 700.000 de lei pe Liviu Dobrescu, zis ‘Șobo’, colegul de trupă rock al lui Liviu Dragnea și acționar important la societate. Întocmit de avocatul Pencea, documentul a fost salvat în 2017.

Mapa roșie

Casa lui Dragnea din Alexandria se filmează cu drona fiindcă, de regulă, nu intră într-o singură poză. Dar secretele îi încap într-o mapă.

O mapă roșie de la PSD.

Se afla în valiza diplomat ascunsă de Nicoleta Pene, directoarea comercială a Tel Drum, și era flancată de contul de la BRD al lui Dragnea Senior, scris de mână pe o hârtie, plus câteva copii de pe diploma de bacalureat a Juniorului.

Și în mapă – lucruri de familie, precum schițele bucătăriei de vară a ‘reședinței Dragnea din Alexandria’.

Directorii tăcură pe rând

Liviu și Ștefan Dragnea, Petre Pitiș, Ioan Dacian Pene și Dănuț Cristescu nu au răspuns pe niciun canal de comunicare.

De câte ori apare cuvântul “Dragnea”?

Răspuns: de 50 de ori!

De multe ori, nu? Pomenirea cuvântului “Dragnea” de 50 de ori în articolul “TeleormanLeaks” trebuie să aibă un rol esențial, nu? Exact. Are rolul de a lega totul de o singură persoană. Și anume, Liviu Dragnea. De ce? Explicația, mai jos un pic.

Am avut “nebunia” să număr de câte ori apare cuvântul “Dragnea” în articolul “TeleormanLeaks”. Am avut această răbdare. Și nu doar atât. Ci și cum apare.

Numele “Dragnea” apare în articolul “TeleormanLeaks” astfel:

 • cu referire la Liviu Dragnea – de 30 de ori;
 • cu referire la Ștefan Dragnea – de 8 ori;
 • cu referire la gruparea “Dragnea” – de 7 ori;
 • cu referire la familia/casa Dragnea – de 4 ori;
 • cu referire la Alexandra Dragnea – 1 dată.

De ce este importantă numărătoarea?

Dintr-un motiv destul de simplu.

Din parcurgerea “dezvăluirilor din valiza rătăcită”, prezentate cu mare tamtam sub hashtagul “TeleormanLeaks”, nu prea am văzut probe. Am văzut doar legături între anumiți oameni, unele realizate cu mult timp în urmă. Am văzut cancan. Am văzut legături “forțate” realizate de jurnaliștii de la Rise Project.

Aceste legături au fost denumite “gruparea lui Dragnea”, pentru a da o conotație negativă unor legături de prietenie.

Nu vreau să-l apăr pe Dragnea, nu este treaba mea. Eu doar vreau să elimin “senzaționalul” din “dezvăluirile” celor de la Rise Project și să ajungem la niște concluzii bazate pe dovezi, nu pe cancan. Iar dovezile, cel puțin acum, întârzie să apară.

Dacă “TeleormanLeaks” se rezumă doar la cancan, nu știu ce va crede lumea despre Rise Project, mai ales că n-ar fi prima dată când prezintă niște “dovezi senzaționale” care, de fapt, erau cancan.

Măcar aceștia au zis că o să revină cu mai multe detalii. Pentru că până acum tot ce au avut de “dezvăluit” prin “TeleormanLeaks” a fost o serie de poze de cancan și niște legături circumstanțiale, cu concluzii forțate, fără probe care să reziste într-o sală de judecată (corectă).

Până atunci, tot ce-avem este doar cancan.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “TeleormanLeaks și pomenirea lui Dragnea”