Summitul Inițiativa celor Trei Mări, testul final pentru România

Esența: Președintele României va găzdui, în perioada 17-18 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, Summitul Inițiativa celor Trei Mări, care va reprezenta testul final pentru România în privința legii offshore.

Summitul Inițiativa celor Trei Mări

Conform Mediafax:

Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, în perioada 17-18 septembrie, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care vor participa preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, nouă preşedinţi de stat, dar şi Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

Mesajul lui Trump

Conform site-ului Administrației Prezidențiale, Președintele SUA i-a trimis un mesaj Președintelui României referitor la Summitul Inițiativa celor Trei Mări:

Le transmit salutări participanților la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări 2018.

Anul trecut am avut onoarea de a susține un discurs la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Inițiativa celor Trei Mări și țelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creștere a legăturilor de afaceri, consolidare a securității energetice și reducere a barierelor în calea unui comerț liber, echitabil și reciproc în Europa Centrală și de Est.

Inițiativa celor Trei Mări are un potențial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii și în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria și Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcția de infrastructură pentru gazoducte.

Transmit mulțumirile mele domnului Klaus Iohannis, Președintele României, pentru organizarea acestui important eveniment și domnului Rick Perry, Secretarul pentru Energie, pentru conducerea delegației americane. Aștept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiții și parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat și partener în această Inițiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogății și securități sporite în secolul al XXI-lea.

Așadar…

Site-ul Adevărul relatează:

În domeniul transporturilor România propune şi proiectul FAIRway Danube pentru reabilitarea şi întreţinerea şenalului Dunării şi afluenţilor săi navigabili. La capitolul energie, România este interesată de dezvoltarea sistemului naţional de transport gaze naturale pe coridorul BRUA.

Ce am înțeles eu, și nu cred că sunt singurul: Summitrul Inițiativa celor Trei Mări este mai mult despre resursele de gaze ale României decât despre orice altceva.

Adică, Summitul Inițiativa celor Trei Mări ar putea influența forma finală a legii offshore.

Liviu Dragnea a spus că nu va ceda! Dar ceilalți?

Să sperăm că țara noastră nu va ceda!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Summitul Inițiativa celor Trei Mări, testul final pentru România”