Stat de drept sau stat de drepți?

Când statul de drept devine subiect de campanii politice, când justiția este plină de injustiții, când măsurile bune din justiție se lovesc de ziduri pe care flutură steaguri străine, putem concluziona că noțiunea de stat de drept a devenit un pamflet? Cine își mai bate joc de noi acum?

Stat de drept, rapoarte, analize, puncte de vedere și concluzii

Conform Mediafax, Ana Birchall a declarat:

“După cum ştiţi, în această perioadă se redactează următorul raport MCV, vă spun în premieră, vineri am avut discuţii tehnice la Bruxelles, deci, şi vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper în maximum două săptămâni, am întârziat pentru că anumite puncte de vedere au venit mai târziu şi vă spun, ca şi concluzii preliminare, că sunt două concluzii destul de interesante care au majoritatea şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii. Astea sunt concluziile preliminare.”

Deci, nu contează că SIIJ este necesară și este dorită de români. Contează doar ce spune Bruxelles-ul?

Răspuns: nu. Contează ce zice și SUA!

Conform Euractiv, Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la București, pe data de 5 septembrie 2019, că un exemplu al îngrijorărilor americane privind statul de drept îl reprezintă faptul că Procurorul General al SUA a invitat-o recent pe Ana Birchall, ministrul român al Justiției, în SUA pentru “a continua să lucreze în mod direct cu el și cu echipa sa asupra foii de parcurs cu rol consultativ la care el (William Barr – n.r.) a contribuit”.

În cadrul CSM…

Lia Savonea, președintele CSM, a întrebat-o pe Ana Birchall de mai multe ori despre existența unei foi de parcurs din partea SUA, iar ministrul Justiției s-a eschivat de fiecare dată.

La un moment dat, Lia Savonea i-a replicat Anei Birchall:

“Întrucât independența justiției este așa, o componentă dacă nu cea mai importantă din cele care intră în conceptul general de stat de drept, eu cred că CSM are obligația să cunoască dacă semnalează asemenea idei, posibile înțelegeri, eu cred că trebuie să aibă o reacție. Să fie clarificate punctual chestiunile ridicate aici, respectiv dacă dumneavoastră ați agreat cu partenerul străin, nu contează cine este acest partener, e vorba de atitudinea ministrului Justiției din România, dacă ați agreat o foaie de parcurs pentru statul de drept din România.”

Sursa: Digi24

Deci,

PSD, prin Ana Birchall, luptă împotriva… PSD! Și va avea de suferit în alegerile care vin.

Dar cel mai mult vom avea tot noi, românii, de suferit. Pentru că desființarea SIIJ înseamnă că toate abuzurile din justiție vor fi legitimate sub umbrela numită “stat de drept”. Și nu de UE sau SUA. Ci chiar de PSD.

Care va fi motto-ul desființării secției?

  • “Nu mai maltratați portocalele”?
  • “Vine sezonul portocalelor”?
  • “Cu o portocală nu se face…primăvară”?

Ați înțeles ideea…

Întreb și eu, ca un cetățean turmentat: Noi colonia cui mai suntem? Că stat suveran și independent clar nu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *