Socialism versus comunism. Care-i diferența?

De cele mai multe ori, atât în conversațiile obișnuite cât și în mass media, termenii de socialism și comunism sunt folosiți, în mod eronat, ca având același sens. În realitate, aceste două doctrine, deși prezintă mici similitudini, sunt destul de diferite.

Înțelegând asemănările și deosebirile dintre socialism și comunism ne-ar putea ajuta să nu mai catalogăm anumite partide într-un anumit fel, în timp ce alte partide cresc purtând o mască doctrinară capitalistă, dar promovează frânturi din doctrina comunistă.

Ce înseamnă socialism?

Ca să înțelegem mai bine socialismul trebuie să plecăm de la cauza apariției sale: capitalismul.

Capitalismul a apărut pur și simplu, din cauza progresului tehnologic și a evoluțiilor sociale și politice.

În schimb, socialismul este rezultatul nevoilor umane de a prelua controlul asupra progresului social. De aceea socialiștii se consideră a fi “progresivi” (progresiști).

Așadar, socialismul se referă la rezolvarea problemelor legate de (in)egalitate socială. În teorie, aspectele economice abordate de doctrina socialistă se referă la contracararea și/sau prevenirea abuzurilor generate de doctrina capitalistă. Un fel de “good versus evil”. Sanchi.

Ce înseamnă comunism?

Deși termenul de comunism se referă, în general, la partide sau state, la bază, comunismul este o ideologie ce vizează egalitatea economică prin eliminarea proprietății private.

Nu putem vorbi despre comunism fără a vorbi despre Karl Marx, “tăticul” ideologiei comuniste. El a fost filosof, economist, istoric, sociolog, jurnalist și revoluționar socialist. La fel ca și ideologia socialistă, ideologia comunistă, așa cum a fost exprimată de Karl Marx, are la bază ideea că inegalitățile și suferințele din societate sunt rezultatele capitalismului. Sub capitalism, firmele și corporațiile, toate private, dețin fabricile, echipamentele și toate celelalte resurse, denumite “mijloace de producție”, iar patronii, conform doctrinei comuniste, pot exploata muncitorii atât prin nivelul salariilor cât și prin nivelul de muncă cerut.

Însă, în timp ce socialismul se ocupă de rezolvarea inechităților sociale, comunismul face un pas (uriaș) înainte și încearcă să preia controlul total, încercând să ajungă la stadiul în care să nu mai existe clase sociale, ierarhii, monedă, proprietăți private. Pe scurt, scopul comunismului este acela de a crea o lume în care oamenii ar munci în armonie, și-ar rezolva problemele în discuții amicale, s-ar produce suficiente bunuri și servicii, iar fiecare om ar contribui cu atât cât poate, dar ar primi atât cât are nevoie.

Wow, cine nu și-ar dori să trăiască în această utopie?

Asemănări și deosebiri între socialism și comunism

De cele mai multe ori, termenii de comunism și socialism sunt folosiți ca și când ar avea același înțeles. În realitate, însă, comunismul și socialismul sunt două doctrine diferite.

Asemănări

Atât socialismul, cât și comunismul, au apărut în contextul revoluției industriale, ca o reacție la felul în care patronii deveneau din ce în ce mai bogați prin exploatarea muncitorilor. Ambele doctrine au privit situația ca fiind nesustenabilă iar, ulterior, în urma presiunii sociale, ar urma să apară schimbări radicale.

Asemănări între socialism și comunism:

  • Ambele ideologii sunt de stânga;
  • Ambele ideologii sunt construite pe premisa că fiecare individ contribuie atât cât poate;
  • Guvernul joacă un rol important atât în planificarea economică, cât și în investiții.

Deosebiri

Deși există unele asemănări, între socialism și comunism există o serie consistentă de diferențe, astfel încât folosirea termenilor ca având același sens să fie catalogată drept greșeală, în cel mai bun caz, sau manipulare, în cel mai rău caz:

  • În comunism, toate proprietățile sunt considerate proprietate publică. În socialism, proprietatea privată există, însă statul se implică în tot ceea ce înseamnă industrie și producție;
  • Socialismul este, la bază, o filozofie economică, în timp ce comunismul este o filozofie nu doar economică, ci și politică, guvernul fiind proprietarul proprietăților și singurul care ia decizii în orice domeniu;
  • Comunismul respinge orice formă de religie, ajungându-se chiar la abolirea completă a acestora. În socialism, libertatea religiilor este permisă, deși (uneori) se promovează secularismul;
  • În comunism nu există diferențe de clasă, fiecare individ fiind tratat în mod egal. Socialismul oferă posibilitatea indivizilor să câștige mai mult decât ceilalți, astfel rezultând diferențe de clasă;
  • Comunismul privește tranziția de la capitalism ca fiind o revoluție violentă prin care actualul sistem este distrus complet prin răscoala muncitorilor împotriva clasei mijlocii și a clasei înalte. Socialismul oferă o tranziție graduală de la capitalism prin procese legale și politice prin care indivizii sunt văzuți ca fiind egali din naștere. Indivizii ar avea posibilitatea să exceleze și să urce în clasa mijlocie, însă copiii acestora ar trebui să muncească la fel de mult pentru a obține același lucru.

Un mic exemplu de… apucături

S-a vorbit atât de mult despre “PSD = PCR”, încât acest lucru a devenit un reflex în mintea românilor. Nu e ca și când PSD s-ar fi chinuit prea mult să combată această afirmație.

Dar, despre ce nu prea s-a vorbit este comentariul de pe facebook al Oanei Bogdan, membră a Biroului Național și a Consiliului Național partidul lui Dacian Cioloș:

Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparțină unui om, trib, neam sau corporație, vom reuși să conviețuim armonios pe planeta Pamânt. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieții mele.

Hmm. Să înțelegem că Oana Bogdan urăște capitalismul? Sau iubește comunismul?

Dar oare cei care au vrut o (nouă) revoluție violentă ca să scape de “Ciuma Roșie” urăsc capitalismul? Sau iubesc comunismul?

Oricum ar fi, acei oameni se consideră de dreapta. Oare își dau seama că au apucături de stânga dintre cele mai urâte?

Distribuie articolul să-l vadă și tinerii care își pun speranțe în oamenii noi din politică. Educă un “salvator”!

Surse: HuffPost, LiveScience, BusinessDictionary

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *