Salvează pădurile României! Oprește tăierile ilegale!

Putem salva pădurile din România dacă vom reuși să oprim tăierile ilegale, pe care experții le estimează a fi între 9 și 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an.

Ce este SUMAL?

“SUMAL este un sistem informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase”* care, atunci când funcționează cum trebuie, conține informații esențiale din domeniul silvic:

  • Ce se taie din păduri?
  • Unde se taie?
  • Cât se taie?
  • Pe unde circulă lemnul?
  • Unde este depozitat?
  • Cine îl vinde?
  • Unde este vândut?

* Sursa: Monitorul Juridic

Cum putem salva pădurile?

Noi, ca simpli cetățeni, nu prea avem multe pârghii sau putere de influență asupra unor astfel de decizii.

Decât dacă suntem mulți. Trăim în democrație (încă), deci vocea celor mulți trebuie să fie ascultată.

Și cel mai eficient mod de a fi ascultat este să ne unim vocile. Să nu ne mai văităm în cercuri restrânse ori pe facebook unde nu prea suntem băgați în seamă, să mergem mai departe de arătatul cu degetul spre Iohannis, ori Dăncilă, ori spre oricare alt politician care se află vremelnic la putere.

Cel mai simplu și cel mai eficient mod de a transmite un mesaj îl reprezintă preluarea acestuia de către un ONG* cu resurse și dorința necesară ca acel mesaj să fie transpus în realitate.

* Acest articol nu este o reclamă. Acest articol nu este sponsorizat de nimeni. Acest articol este scris de mine pentru aceia dintre noi care ne-am săturat să tot auzim că se taie pădurile ilegal și nimeni nu ia măsuri. Vom schimba ceva? Nu știu. Dar măcar încercăm… până reușim.

Despre Greenpeace

“Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 55 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Greenpeace International a fost fondat în 1971, iar în România este prezent din 2007.”

Sursa: Site-ul Greenpeace

Vrei să salvăm pădurile? Eu am semnat deja petiția. Semnează și tu!

“Greenpeace solicită Ministerului Apelor și Pădurilor de peste 2 ani aducerea la zi a SUMAL, dar Ministrul Ioan Deneș întârzie nejustificat îmbunătățirea sa și remedierea posibilităților de fraudă. În lipsa acestui sistem, autoritățile și cetățenii sunt orbi în fața unui fenomen extrem de grav: cel al tăierilor ilegale masive, pe care experții le estimează între 9 și 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an. Astfel, România pierde între 3 și 9 hectare de pădure pe oră.”

Sursa: Site-ul Greenpeace

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *