Salvarea lui Dragnea s-a întâmplat deja?!

Esența: Avocatul Dan Chitic a publicat pe pagina sa de facebook un raționament juridic care poate reprezenta salvarea lui Dragnea. Adică ar putea să scape de dosar.

Salvarea lui Dragnea? Despre ce e vorba?

Avocatul Dan Chitic explică pe pagina sa de facebook:

La 26 Aprilie 2018 CCR a pronunțat Decizia 297 prin care constata, în mod justificat în opinia noastră, neconstituționalitatea dispozițiilor al. 1 art. 155 Cod Penal.

Mai exact, Curtea Constituțională a constatat că <soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea ‘oricărui act de procedură în cauză’, din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, este neconstituțională.>

Decizia a fost publicată la data de 25 Iulie 2018 în Monitorul Oficial 518, dată de la care efectele dispozițiilor legale a căror neconstituționalitate a fost constatată au fost suspendate de drept până la punerea în acord a prevederilor neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Ulterior celor 45 de zile de la publicarea Deciziei 297/2018, respectiv de la data de 9 August 2018, dispozițiile normei constatată ca fiind neconstituțională au încetat a mai produce efecte juridice, conform aceluiași art. 147 al. 1 din Constituție.

Astfel, începând cu 9 August anul curent, ‘îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză’ NU mai constituie un temei de drept pentru întrerupe cursul termenului prescripţiei răspunderii penale.

Ce înseamnă asta?

Daună totală pentru “poeții” din PSD și un argument solid pentru rămânerea lui Dragnea în fruntea PSD.

În încheierea postării, avocatul Dan Chitic scrie:

Se pot face excepții de la aplicarea Deciziei 297/2018? Cu siguranță NU, căci Decizia 297 este definitivă și general obligatorie – atât pentru Legislativ și Guvern dar și pentru organele de cercetare penală și instanțele de orice grad, astfel că, invariabil, instanțele vor trebui să ia act de faptul că la 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei amintite, normele constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează, de drept, efectele juridice. Fără excepție! Nu lipsit de relevanță în acest sens e faptul că avem deja la acest moment o Decizie a unei instanțe, mai precis a Curții de Apel Oradea, în chiar speța în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate, în care a constatat că a intervenit prescripţia răspunderii penale a unui inculpat în baza Deciziei CCR 297!

Și da, această decizie îi va putea profita și ‘inculpatului nr. 1 al țării’ – știți dvs. cui. Și nu numai lui!

Completez și eu…

Poate aud asta PSD-iștii care se cred poeți.

Poate aude asta și Liviu Dragnea.

Și dacă ajunge această informație la urechile lui Dragnea, poate află că avocatul Dan Chitic a explicat acest raționament juridic.

Și dacă află Dragnea de Dan Chitic, poate îl ascultă și pe tema resurselor din Marea Neagră.

Să sperăm…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *