Salariul minim pe economie în mediul privat

Esența: Despre salariul minim pe economie, cu bune și cu rele.

Ce este salariul minim pe economie?

Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea unei țări le permite angajatorilor să-l acorde unui angajat.

Primele țări în care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia și Noua Zeelandă, la sfîrșitul secolului al XIX-lea. În prezent, peste 90% dintre țările lumii au stabilit un prag pentru salariul minim pe economie.

Salariul minim pe economie în istoria recentă

Structura: Data – Valoare (RON) – Valoare (EUR) – Hotărâre de guvern

 • 1 ianuarie 2011 – 670 RON – 159€ – HG 1193/2010
 • 1 ianuarie 2012 – 700 RON – 155€ – HG 1225/2011
 • 1 februarie 2013 – 750 RON – 171€ – HG 23/2013
 • 1 iulie 2013 – 800 RON – 179€ – HG 23/2013
 • 1 ianuarie 2014 – 850 RON – 189€ – HG 871/2013
 • 1 iulie 2014 – 900 RON – 205€ – HG 871/2013
 • 1 ianuarie 2015 – 975 RON – 216€ – HG 1091/2014
 • 1 iulie 2015 – 1.050 RON – 236€ – HG 1091/2014
 • 1 mai 2016 – 1.250 RON – 277€ – H.G. 1017/2015
 • 1 februarie 2017 – 1.450 RON – 320€ – H.G. 1/2017
 • 1 ianuarie 2018 – 1.900 RON – 408€ – H.G. 846/2017

Controverse în guvern?

Recent, Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a lansat o ipoteză: salariul minim n-ar trebui să mai fie pe toată economia, ci doar în sectorul public.

Într-un interviu acordat DC News, citat de Evenimentul Zilei, Eugen Teodorovici a declarat despre salariul minim pe economie: “Trebuie eliminată această obligaţie. Pentru că statul nu ar trebui să se bage în piaţă. Poţi să îl faci eventual o referinţă pentru mediul privat. Poţi, ca stat, să dai facilităţi celor care nu au angajati sub acel barem, dar atât. Lasă-l pe patron să vadă cu cât plăteşte.”

Dar, Lia Olguța Vasilescu a infirmat ieri (5 august 2018) în emisiunea “Subiectiv”, de la Antena 3, că Guvernul ar intenționa să renunțe la salariul minim pe economie în mediul privat:

Exclus! Nu există așa ceva în programul de guvernare. De altfel, înțeleg de la domnul Teodorivici că este o opinie personală. Noi avem în plan creșterea salariului minim anual.”

Profit de această situație pentru a vorbi atât despre părțile rele cât și despre părțile bune ale salariului minim.

De ce nu este bun salariul minim pe economie?

Există păreri și păreri. În viziunea liberală, salariul minim pe economie reprezintă intervenția statului în economie. Ceea ce și este.

Un salariu minim ar garanta tuturor angajaților un venit minim, indiferent de cât de multă muncă ar depune. Acest lucru ar putea crea inechități.

De exemplu, cei care muncesc 8 ore cu cârca (în special în comerț) ar ajunge să câștige la fel ca cei care freacă menta 8 ore. E corect? Nu prea.

Deși acest aspect ar putea fi rezolvat de patroni, prin concedieri și acordarea de salarii diferite, acest lucru nu prea se întâmplă din cauza crizei de forță de muncă din România, criză generată și de mediul privat din cauza multor pretenții exagerate și din cauza obsesiei obținerii unui profit cât mai mare.

De ce este bun salariul minim pe economie?

Un salariu minim protejează angajatul. Da, chiar și pe cel care nu prea muncește. Însă, aici ar trebui să intervină patronul și să-i motiveze sau să-i concedieze.

Dacă nu ar exista un prag pentru salariul minim pe economie, oare câți patroni ar acorda angajaților cel puțin atât?

Foarte mulți oameni avizi după bani și-au deschis afaceri (uneori peste noapte), în goana după un profit cât mai mare în cel mai scurt timp posibil, fără a avea prea multă experiență sau cunoștințe minime de economie și psihologie umană.

Cunoștințele de economie sunt lesne de înțeles, dar de ce ar trebui un patron să știe psihologie, măcar la un nivel de bază? Pentru că, până la urmă, angajează niște oameni. Iar ca un om să-și dedice câte 8 ore pe zi muncii, el trebuie motivat. Motivarea nu înseamnă neapărat un salariu mare. Motivarea poate fi și o vorbă bună, o perspectivă de viitor, o înțelegere din partea șefului, etc.

Dacă un patron își dorește o afacere de durată, el nu se va grăbi să obțină profit peste noapte și va ști cum să-și motiveze angajații să pună acea afacere pe primul plan, chiar dacă nu este a lor.

Dar…

Oameni care vor bani rapid nu prea se gândesc la altceva decât la propriul câștig. Nu sunt interesați de nevoile celorlalți, ci doar de ale lor.

Așa ajung mulți să acorde angajaților doar salariul minim pe economie. De ce? Pentru că n-au voie mai puțin. Legea le interzice. Dacă ar putea, probabil că nici măcar un leu n-ar oferi ca salariu.

Ei bine, salariul minim pe economie intervine în piață tocmai ca să prevină astfel de exploatări ale omului. Doar omenia n-a parcurs atâtea sute de ani ca să menținem sclavia ca fenomen.

Sclavia?

Da, sclavia. Pentru că, cel puțin în România, țară capitalistă de prea puțin timp pentru ca oamenii să înțeleagă fenomenul în totalitatea sa, există foarte mulți oameni avizi după bani.

Nu este o critică, este doar o constatare. Probabil că această dorință orbitoare de a avea bani a apărut în epoca comunistă, când toată lumea trebuia să fie egală, inclusiv din punct de vedere al banilor. Și unii își doreau mai mult. Ceea ce nu este un lucru rău.

Rău este când vrei să obții bani rapid, iar în același timp ajungi să-ți bați joc de oameni. Oameni care ar accepta chiar și mai puțin decât salariul minim pe economie pentru că au nevoie de bani. Au rate, au cheltuieli, au dorințe…

Până la urmă, este salariul minim pe economie ceva rău?

Dacă observăm caracterul multor români, avizi după bani, putem spune fără a greși că salariul minim pe economie este ceva necesar. Cel puțin până când România va înțelege ce e cu capitalismul și cum funcționează o economie de piață reală, în care statul să nu intervină.

Până atunci, salariul minim pe economie protejează oamenii de exploatatori, care nu sunt neapărat români. Câte firme multinaționale acordă mai mult decât salariul minim pe economie angajaților?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *