Salariul minim în sectorul privat este măcelărit?

Esența: Salariul minim în sectorul privat este supus dezbaterilor: să fie eliminat complet, să fie acordat pe oră, sau să rămână nemodificat?

Patronii și-au dat acordul

Logic că patronii își doresc să nu mai existe salariul minim în sectorul privat! De ce? Pentru că oamenii vor profit cât mai mare! Și vor profit cu orice preț, chiar dacă asta înseamnă să “angajeze” sclavi.

Ziarul Financiar relatează, într-un articol intitulat “Patronii şi-au dat acordul: Oamenii de afaceri sunt de acord cu eliminarea salariului minim în sectorul privat: Eliminarea salariului minim poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puţin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii“:

În cadrul analizelor şi discuţiilor vizând eliminarea sau menţinerea salariului minim obligatoriu în sistemul privat, AOAR va propune ‘evaluarea posibilităţii adoptării unui salariu minim orar şi nu lunar, ceea ce ar corespunde realităţii unei economii marcate de variaţii ale cererilor de pe piaţa internă şi internaţională’.”

Ce înseamnă salariul minim orar?

Mai puține taxe la stat! Nu mă pasionează dacă statul vrea să-și amputeze propriul buget, e treaba lor. Dar, pentru foarte mulți oameni, mai puține taxe ar însemna și o pensie mai mică în viitor!

Acum, dacă cineva este angajat part-time, să zicem 2 ore pe zi, firma este obligată să plătească contribuții la stat egale cu valoarea contribuțiilor pe care le-ar fi plătit dacă angajatul lucra 8 ore pe zi, pe salariul minim.

Dacă va exista un salariu minim orar, putem presupune că vor suferi modificări și contribuțiile angajatului? Mie așa îmi pare. Sper să mă înșel.

Mai mult

Dacă salariul minim va fi eliminat complet, ce se va întâmpla atunci?

Liber la sclavie!

În titlul articolului celor de la Ziarul Financiar s-a strecurat o idee: “Eliminarea salariului minim poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puţin atractive.”

Dar, când există criză de forță de muncă, oare mediul privat are nevoie de alte noi locuri de muncă?

În zone mai puțin atractive“… cum ar fi? Dacă sunt mai puțin atractive, de ce ar deveni mai atractive după eliminarea salariului minim? Pe bune, care-i logica?

Singura logică este asta: patronii sunt zgârciți și nu-i interesează de angajați. Bine, nu toți, doar marea majoritate.

Sper să nu fie așa

Chiar în articolul precedent spuneam că PSD are o gândire mai liberală decât “liberalii” lui Orban, dar parcă în acest caz este nevoie de o abordare socialistă. De ce? Pentru că măcelărirea salariului minim în sectorul privat nu ar însemna altceva decât liber la abuzuri din partea foarte multor patroni.

PS. Despre importanța salariului minim am vorbit într-un alt articol, pe care îl poți citi aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *