Referendumul PSD-ului, zic unii. Hai să-i lămurim!

Esența: Ce zice propaganda? Că referendumul pentru familie este referendumul PSD-ului. Că de-aia întrebarea este ambiguă. Dar întrebarea este formulată așa cu un scop.

“Este referendumul PSD-ului!” zic unii…

Mă miră că încă mai circulă manipularea despre referendumul pentru familie, cum că ar fi referendumul PSD-ului. De fapt, nu prea mă miră, dar am zis să nu jignesc din prima…

Există foarte mulți oameni care au mers după fenta asta. Cine a lansat-o? Cum cine? Propaganda.

Am explicat, într-un articol mai vechi, când a început strângerea de semnături, nu voi mai relua aici.

În acest articol, sper eu, voi lămuri de ce întrebarea de la referendum sună… ca dracu’. De fapt, de ce zic că sper? Cine poate citi și are răbdare, va înțelege ce spune legea.

Iar cine nu, asta e. Poate îi place să fie manipulat și să strige în continuare că e referendumul PSD-ului.

Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului

CAPITOLUL II

Organizarea referendumului național

SECȚIUNEA 1

Referendumul privind revizuirea Constituției

Art. 6.

(1) Inițiativa și procedura revizuirii Constituției sunt supuse normelor prevăzute la art. 146 și 147 din Constituție, iar organizarea și desfășurarea referendumului se stabilesc prin lege.

Modificări aduse de Legea nr. 159/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului

“(1) Inițiativa și procedura revizuirii Constituției sunt supuse dispozițiilor prevăzute la art. 150 și 151 din Constituția României, republicată, și prezentei legi.

(2) Organizarea și desfășurarea referendumului cu privire la revizuirea Constituției, precum și rezultatul acestuia sunt obligatorii.

Art. 7.

(1) Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin ‘DA’ sau ‘NU’ la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: ‘Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament? ‘.

Sursa: Lege5.ro

Lămurire

Deși am zis că nu mai reiau aici când a început strângerea de semnături, hai că o fac, până la urmă.

Semnăturile au început să fie strânse în 2015 de Coaliția pentru Familie, când Președinte era încă Traian Băsescu. Iar liderul PSD era încă Victor Ponta.

Apoi, cronologic, a urmat 2016, când Dacian Cioloș a devenit Prim-ministru.

Iar Liviu Dragnea a câștigat împreună cu PSD-ul abia la sfârșitul lui 2016! Așadar, cum poate spune cineva că este referendumul PSD-ului?

Deci…

Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului datează de la începutul anului 2000! Cine conducea atunci țara? Așa e, Emil Constantinescu. Și premier? Mugur Isărescu! Oare știa opinia publică atunci cine este Dragnea?

Au mai fost modificări aduse la legea 3/2000, chiar și în anul 2018. Dar articolul referitor la întrebarea înscrisă pe buletinul de vot nu s-a schimbat deloc.

Este ambiguă? Nu.

Lasă loc unor neînțelegeri? Da.

Dar, dacă nu ar fi existat o întrebare generală, valabilă și pentru o mie și una de modificări ale Constituției, Parlamentul trebuia să dea de fiecare dată câte o lege pentru a modifica legea privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Concret, după 1001 de cereri de revizuire a Constituției, legea respectivă ar fi avut 1001 de modificări numai pentru acel articol!

Cam prea birocratic, chiar și pentru România, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *