Referendum pentru familie pe 6-7 octombrie

Esența: În data de 6-7 octombrie 2018 va avea loc un referendum pentru familie. Motive să votezi pentru, piedici care ar putea exista și cine se opune acestui referendum.

Update: Referendumul se va desfășura în zilele de 6-7 octombrie, nu doar pe data de 7.

Referendum pentru familie

Conducerea PSD a decis, în data de 1 septembrie 2018, în timpul şedinţei grupurilor parlamentare care s-a desfăşurat la Neptun, că referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie ar urma să aibă loc pe 6-7 octombrie 2018. Anunţul a fost făcut chiar de Liviu Dragnea.

Textul propus

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

Sursa: Site-ul Senatului

Motive să votezi pentru

Poate unii nu sunt convinși de necesitatea acestui referendum pentru familie. Mai jos voi enumera câteva dintre argumentele unor senatori:

Daniel Zamfir (ALDE)

Cred cu tărie că acesta nu e un proiect de lege pe care orice grup parlamentar ar trebui să-l discute în această notă. E un proiect de lege care nu poate fi impus vreunui senator, felul în care să voteze. E o iniţiativă legislativă semnată de peste 3 milioane de români. ALDE, un partid profund liberal democrat şi liberal, nu a impus şi nu va impune cum să voteze vreun parlamentar. La nivel personal voi vota pentru.

Șerban Nicolae (PSD)

Procrearea se face doar între bărbat şi o femeie. Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot procrea. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. E o lege care vine din Creaţie. Eu cred într-un Dumnezeu creator, nu cred într-o explozie. Nu am văzut o explozie care să creeze ceva.

Piedici?

Da, există multe piedici care ar putea apărea. Mai jos voi enumera câteva din cele mai des întâlnite.

Referendum pentru familie “marca PSD”

Un “cetățean turmentat” comentează pe pagina de facebook a Coaliției pentru familie:

Nu voi vota! Nu aleg să fiu unul din cei 6 milioane de care are nevoie PSD pentru a se atinge cvorumul! 

Un alt cetățean (treaz) îi răspunde:

Acest referendum nu are nicio nuanță politică. Se caută doar corectarea unui articol din lege, un articol care pote fi interpretat de unii după placul sau năravul lor.

Familia nu înseamnă căsătorie

Există foarte multe voci care spun că o familie nu este formată exclusiv în urma căsătoriei. Aceștia susțin (parafrazez):

  • Dacă un soț își părăsește soția și copilul, mai poate fi vorba de familie?
  • Dacă soțul este violent, iar soția cere divorțul, aia tot familie tradițională se numește?
  • Dacă un bărbat și o femeie nu sunt căsătoriți, ei nu formează o familie?

Răspunsul la toate aceste întrebări este unul simplu: din punct de vedere juridic, nu. Și cu asta poate am lămurit retorica “progresiștilor” de pe facebook. Deși, mă îndoiesc că vor înțelege.

Există multe alte priorități

Mulți (politicieni, jurnaliști, cetățeni) susțin că acest referendum pentru familie nu poate fi o prioritate cât timp corupția și sărăcia nu sunt rezolvate.

Pe bune? Adică problemele societății trebuie rezolvate pe rând? Nu se pot rezolva în paralel?

Revizuirea Constituției nu rezolvă problemele familiei

Nici nu și-a propus asta, pentru că oricum n-ar putea s-o facă. Problemele familiei sunt generate de membrii familiei și rezolvate (sau nu) tot de aceștia. Nu de o lege, fie ea și Constituția.

Acest referendum pentru familie și-a propus să protejeze o instituție: căsătoria.

Pentru că această instuție a căsătoriei a fost (și încă este) supusă unor denigrări monstruoase (și la nivel global). Mai mult, acest referendum pentru familie poate pune stop extinderii scandalurilor și poate preveni ceea ce în alte țări deja s-a întâmplat: cupluri de același sex care adoptă copii sunt aspru criticați de oameni, copiii sunt supuși unei alte “normalități” și sunt arătați cu degetul, sau se face mișto de ei, etc.

Se restrâng drepturile homosexualilor

Cum să se restrângă un drept care nu există? Ce, până la acest referendum pentru familie homosexualii se puteau căsătorii între ei?

Dacă s-ar restrânge drepturile homosexualilor prin acest referendum pentru familie, atunci înseamnă că s-ar restrânge și drepturile heterosexualilor care poate ar vrea să se căsătorească cu o persoană de același sex. Ce? De unde știm că nu există oameni care ar face asta doar de amuzament?

Referendumul despre 300 de parlamentari

Tot circulă această problemă. A referendumului consultativ din perioada lui Băsescu prin care oamenii au fost consultați “dacă sunt de acord sau nu” cu reducerea numărului de parlamentari la 300.

Cum am mai explicat într-un articol mai vechi, referendumul a fost consultativ.

Acest referendum pentru familie nu este consultativ, legea privind revizuirea Constituției fiind deja adoptată. Referendumul este decizional!

Cine se opune referendumului?

În general, “progresiștii”. Ce înseamnă asta? Oameni care consideră că viitorul României trebuie să fie similar cu cel al “lumii civilizate”. Sunt acei oameni care vor să schimbe tradițiile (a se citi: să le distrugă). Sunt acei oameni care se uită în casa occidentalilor și vor să importe anumite politici pe care aceste țări le consideră “progresiste”.

Primii “progresiști” au fost democrații din SUA, după care s-au luat și aliații acestora din întreaga lume.

În contrast, republicanii lui Trump sunt mai “tradiționaliști”, dacă tot folosim etichete.

Nu judec. Fiecare cu opțiunile sale.

În România

Cine să se opună acestui demers dacă nu USR-ul? Partidul care se consideră “progresist” din Parlamentul României. Partidul asupra căruia planează “suspiciuni rezonabile” că ar fi “partidul străinilor” despre care se vorbea în înregistrările în care un fost membru #rezist a făcut dezvăluiri despre finanțările grupului.

Și cum se putea ca o ambasadă străină să nu intervină în deciziile interne ale României?

Care ambasadă? A Suediei, desigur. Da, acea ambasada care a comis-o și cu plăcuțele injurioase.

Cum a intervenit? Într-un mod indirect, subtil, dar clar.

Ambasada Suediei a publicat pe pagina de facebook un videoclip cu comandantul suprem al forțelor armate suedeze care s-a alăturat paradei “Europride” din Stockholm pentru a arăta sprijinul armatei. Mai mult, acesta a cântat și o melodie de-a lui Elvis Presley.

Prefer să nu comentez câte jigniri au fost aduse cu acest videoclip, și nu doar României…

În concluzie

Acest referendum pentru familie este un demers al cetățenilor, nu un demers politic. Iar cetățenii își pot exprima opțiunea în data de 6-7 octombrie 2018.

Eu voi vota pentru!

Citește și:

Care este întrebarea completă la referendum?

Importanța referendumului pentru familie

De ce este întrebarea “ambiguă”?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *