Putin, Merkel, Erdoğan și Macron în aceeași propoziție?

Esența: Oare se poate formula o propoziție în care să apară numele Vladimir Putin, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdoğan și Emmanuel Macron fără să existe atacuri din partea unuia asupra altuia?

Putin, Merkel, Erdoğan și Macron

Știm cu toții că în România există un singur “discurs” acceptat astfel încât să nu sară habotnicii (politicii) să te înjure. Și anume, Vestul e sfânt, Estul e câh.

Mai concret, apropiindu-ne de subiectul articolului, Merkel (Germania) și Macron (Franța) sunt sfinți, iar pe Putin (Rusia) și pe Erdoğan (Turcia) nu ai voie să-i lauzi, că te trezești comunist.

Dar oare se poate formula o propoziție în care să apară numele Vladimir Putin, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdoğan și Emmanuel Macron fără să existe atacuri din partea unuia asupra altuia?

Răspuns: DA!

Și nu doar atât, există și o poză în care aceștia se țin de mână:

Putin, Merkel, Erdogan, Macron
Putin, Merkel, Erdogan, Macron (sursa: TheGuardian)

Ce? Cum? Când? Unde? DE CE?!

Conform TheGuardian:

Liderii Turciei, Rusiei, Franței și Germaniei au cerut sâmbătă încetarea focului din jurul ultimului mare bastion al rebelilor din Siria, Idlib.

Cele patru națiuni ‘au subliniat importanța unei încetări a focului care să dureze’, potrivit unei declarații citite de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, la sfârșitul unui summit major de la Istanbul.

Erdoğan împreună cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit pentru a încerca să găsească o soluție durabilă la conflictul sirian, în care peste 360.000 de persoane au fost ucise din 2011.

După o conferință de presă comună, Macron a cerut Rusiei, care sprijină guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad, să exercite ‘o presiune foarte clară’ asupra Damascului pentru o ‘încetare a focului stabilă și durabilă în Idlib‘.

Deci…

Se poate.

Numai la noi trebuie să existe scindare între Vest și Est, nu? Cât o s-o mai ținem cu prostiile inepte ale unor propagandiști de cea mai joasă speță cu “Rusia ne atacă mâine și doar SUA și NATO ne pot apăra”? Sau Erdoğan e rău pentru că…naiba știe de ce?

Ei bine, uite că cei patru lideri se pot înțelege și se pot ține și de mână.

Să dăm apă la moară și tefeliștilor și să zicem că s-au ținut de mână doar pentru poză. Chiar și așa, imaginea transmisă de acea poză are un impact enorm, iar mesajul este acela că pacea poate exista dincolo de barierele politice sau doctrinare…

Numai la noi se promovează ura față de Est și pupincurismul față de Vest, în loc să ne înțelegem bine cu toată lumea.

Avea răposatul o vorbă care ar cam trebui readusă pe scena politică din țară: “România – multilateral dezvoltată“. Nu credeți?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *