De ce PSD-ALDE nu-l suspendă pe Iohannis (încă)?

O serie de motive pentru care coaliția PSD-ALDE nu va face niciun demers pentru a-l suspenda pe Președintele României, Klaus Werner Iohannis. Încă.

ALDE România

Este clar pentru toată lumea că scopul principal al ALDE pentru anul 2019 îl reprezintă candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la prezidențiale. Problema apare când se “laudă” pe pagina lor de facebook cu un sondaj realizat de un site de presă cu public relativ omogen:

“Site-ul #DCNews realizează în acest an sondaje periodice la nivelul tuturor județelor cu privire la alegerile prezidențiale ce vor avea loc la finalul anului.

Potrivit datelor sondajului desfășurat în perioada 6-8 februarie și făcute publice de site-ul DCNews reiese că votanții din aproape toate județele au optat pentru președintele ALDE Călin Popescu #Tăriceanu ca principală opțiune.

Rezultatele obținute de președintele #ALDE în cadrul sondajului DC News în județe sunt următoarele:

ALBA – 36,40%.

ARGEȘ – 31,96%.

CONSTANȚA – 33,42%.

DÂMBOVIȚA – 29,22%.

GALAȚI – 39,18%.

GORJ – 35,46%.

HUNEDOARA – 38,73%.

ILFOV – 44,80%.

MEHEDINȚI – 31,48%.

NEAMȚ – 30,45%.

OLT – 34,59%.

PRAHOVA – 33,87%.

SATU MARE – 34,38%.

SĂLAJ – 29,79%.

SIBIU – 30,88%.

SUCEAVA – 40%.

TELEORMAN – 24,08%.

TIMIȘ – 34,73%.

TULCEA – 37,90%.

VRANCEA – 38,76%.”

ALDE – familia europeană

Mai mult, un alt punct prioritar al celor de la ALDE România îl reprezintă buna înțelegere la nivel european cu ALDE Europa, mai ales după ce Cioloș a cochetat cu aceștia.

“În acest weekend o delegație #ALDE a participat la consiliul executiv al ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe, familia liberală europeană, care a avut loc la Berlin, Germania. Delegația a fost formată din europarlamentarul Renate Weber, deputatul și vicepreședintele ALDE, Andrei Gerea, secretarul general adjunct al ALDE, Tudor – Tim Ionescu și ofițerul internațional #TLDE, Raphael Nazaruk. În marja consiliului, au avut loc mai multe întâlniri bilaterale cu delegații din țările europene în vederea pregătirii campaniei pentru alegerile europarlamentare, temă centrală de asemenea pe agenda consiliului.”

PSD

Cei din Partidul Social Democrat, în schimb, vorbesc pe pagina lor de facebook despre “cât rău face Iohannis”:

“Klaus Iohannis a arătat astăzi că este cel mai iresponsabil președinte pe care l-a avut România. Nu a venit cu niciun proiect, cu nicio propunere constructivă, cu nimic care să îmbunătățească viața românilor. Este mânat de frustrări personale și nu știe decât să blocheze. Va rămâne în istorie drept ‘Președintele Bețe-n-Roate’. Face tot ce poate pentru a bloca PSD să facă investițiile atât de așteptate de cetățeni. Pe criteriile pentru care a respins-o astăzi pe Olguța Vasilescu, Iohannis nu ar fi devenit niciodată președintele României și nici nu ar fi putut ocupa o funcție de ministru. În plus, se contrazice: tot el a semnat cu mâna lui numirea Olguței Vasilescu la Ministerul Muncii, unde a realizat cele mai complexe legi ale acestei guvernări: Legea salarizării și Legea pensiilor. PSD a avut suficientă răbdare. Urmează să facem uz de mijloacele legale și constituționale pentru a-l determina pe președintele ‘Bețe-n-Roate’ să își respecte obligațiile pe care le are față de lege și de cetățeni.

Ce vor face PSD-ALDE?

Din ce putem deduce din mesajele lansate în spațiul public de unii membrii PSD, am putea crede că suspendarea lui Iohannis este iminentă. Din mesajele celor de la ALDE, în schimb, înțelegem că le este frică de consecințele unei astfel de măsuri.

Așadar, cel mai probabil, nu se va întâmpla nimic.

De ce?

  • Pentru că PSD-ALDE nu vor să deranjeze Uniunea Europeană;
  • Pentru că PSD-ALDE nu vor să riște nimic înainte de alegerile europarlamentare;
  • Pentru că PSD-ALDE nu au un aparat de propagandă la nivel european;
  • Pentru că orice măsură luată de PSD-ALDE împotriva lui Iohannis se va întoarce împotriva lor la următoarele alegeri (atât la europarlamentare, cât și la prezidențiale);
  • Pentru că PSD-ALDE preferă rolul victimelor decât să-i ofere lui Iohannis acest rol.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *