PSD a jucat la două capete și a…

Esența: Pe tema referendumului, PSD a fost prins între România și UE. PSD a jucat la două capete și a pierdut pe toate planurile.

PSD a jucat la două capete

Acum că referendumul a trecut, iar prezența la vot a fost… de n-a fost, hai să vorbim și despre campania care a eșuat. Sau poate n-a eșuat?

Un lucru era clar încă de dinaintea referendumului: PSD a jucat la două capete. Și a pierdut pe toate planurile!

Foarte mulți dintre susținătorii PSD-ului aveau această temere, dar mai nimeni nu îndrăznea să spună asta public. Nu-i problemă, afirm eu asta public.

Am ales să încep direct cu concluzia, după care să dezvolt ambele aspecte.

Să nu supărăm UE

Conform Adevărul, după discursul Vioricăi Dăncilă din plenul Parlamentului European, Liviu Dragnea a declarat că nu va face campanie pentru familia tradițională:

Întrebat, concret, dacă PSD va face campanie pentru familia tradiţională, liderul PSD a spus: ‘Nu. Vom face acţiuni de informare. Informăm poopulaţia cu privire la prevederile din legea care a fost adoptată în Senat. Sunt oameni care n-au înţeles. Întrebarea este destul de neclară şi trebuie să-i ajutăm pe oameni să voteze în cunoştinţă de cauză. Vrem să-i ajutăm pe români să înţeleagă’.

Dar de ce ar fi susținut o asemenea poziție? Simplu: ca să nu-i supere pe europeni. Chiar și grupul socialiștilor din care face parte PSD este pro lgbt. Așa că o poziție pro familie ar fi creat pentru PSD o ruptură destul de severă la nivel european.

Să ne punem alegătorii în cap?

În țară, deși la nivel de conducere s-a luat o poziție elvețiană (neutră), în teritoriu a părut că n-a contat neutralitatea. Au apărut foarte multe mesaje pro referendum și anti lgbt. O campanie prost gândită și prost executată, dar a existat. Ba chiar a existat și o tentativă de acest tip și într-un spot publicitar care ar fi trebuit să fie neutru. Dar nu prea a fost neutru. A fost “gândit” ca ceva homofobic.

Și ce-a rezultat?

PSD și-a pus alegătorii în cap. Spațiul public a fost plin de vorbe de dulce la adresa partidului și la adresa lui Dragnea.

PSD a jucat la două capete și a pierdut pe toate părțile. Și în țară și în UE. Pentru că nimeni din PSD nu s-a chinuit să scape de lozinca “referendumul PSD-ului”. Asta e, problema lor.

Dar măcar a câștigat România. Presa internațională a “lăudat” lipsa cvorumului, iar România pare că a câștigat la nivel de imagine. Și cam atât.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “PSD a jucat la două capete și a…”