Protestul magistraților și efectele acestuia

Esența: Protestul magistraților va produce efecte. Un jurnalist ia la rost un judecător care a participat la proteste, despre care aflăm și că ar fi fost recuzat din cauza opiniilor exprimate în online.

Protestul magistraților

În data de 16.09.2018 a avut loc protestul magistraților în fața Curții de Apel București. Bine, doar a unor magistrați.

După acesta, Tudorel Toader și Augustin Lazăr au avut un “dialog” public din care cam rezultă că zilele lui Lazăr la șefia Parchetului General ar fi numărate.

Dar efectele protestelor magistraților (nu doar ultimul) nu se opresc aici.

Dan Andronic

Jurnalistul scrie pe pagina sa de facebook că judecătorul Danileț, care a participat la protestul magistraților din data de 16.09.2018, a reușit să se umple din nou de ridicol:

Judecătorul Danileț a reușit să se umple din nou de ridicol. A demonstrat că e nu numai deasupra legii, ci chiar undeva în stratosferă!

‘Protestele în România nu trebuie autorizate. Când avem o adunare în fața unei instituții publice, nu trebuie autorizare de la nimeni. Noi știm legea mai bine’.

Deci el nu are nevoie de autorizare pentru o manifestație. Pentru că stă pe scările unei instituții în semn de protest. Protest anunțat. Care nu este manifestație. 

Ce spune legea? Judecătorii şi procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic.

Aceştia sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice.

Judecătorul Danileț le respectă pe toate, dar pe invers!

Oare cum va vota la referendum?

Să te ferească Dumnezeu să fii judecat de unul ca ăsta! 

Recuzarea unui judecător

Nu cu mult timp înainte de protestul magistraților, site-ul QMagazine a publicat un articol în care a relatat că judecătorul Danileț a fost recuzat pentru opiniile exprimate pe facebook:

…judecătorul Cristi Danileț a fost recuzat recent tocmai pentru opiniile exprimate pe Facebook și pe bloguri, opinii pe care un magistrat nu are dreptul să și le exprime potrivit legii 303/2004. Prin admiterea cererii de recuzare trebuie înțeles că judecătorii au înțeles până la urmă că Danileț constituie un pericol pentru justiție, având în vedere parti-pris-urile sale, afectând prin acestea calitatea de echitabilitate a unui proces.

Instanța acceptă cererea de recuzare a judecătorului Cristi Dănileț
Instanța acceptă cererea de recuzare a judecătorului Cristi Danileț (sursa: portal.just.ro)

Ce spune legea?

Judecătorii şi procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic.

Aceştia sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice.

Sursa: legestart.ro

Reacția lui Cristi Danileț

Ca să fiu fair-play, am căutat să văd dacă există și o reacție a judecătorului Cristi Danileț, cel menționat de QMagazine. Și da, există. Acesta a reacționat pe pagina sa de facebook în legătură cu recuzarea sa:

Văd o știre care mă privește: ‘Danileț a fost recuzat’. Evenimentul s-a petrecut acum 10 zile, când în locul meu a fost desemnat un alt coleg sa soluționeze un dosar. Atâta tot. Știrea a apărut doar în presa controlată politic, nu intâmplător, cu câteva ore înaintea protestului magistraților pe care am fost însărcinat să îl anunț pe FB.

Așa că, dragilor, stați liniștiți. Nu am nimic. Nu mi s-a întâmplat nimic. Maine am de soluționat dosare penale. Și nu îmi închid nici contul de FB, nici blogul. Rămâne cum am stabilit: pentru justiție, până la capăt! 

Concluzii?

Fiecare are dreptul să tragă ce concluzii consideră de cuviință.

Un lucru mi se pare ciudat. Cine l-a însărcinat pe Cristi Danileț să anunțe protestul pe facebook? Cred că mulți oameni sunt curioși să afle.

Însă, după protestul magistraților, văzând efectele din spațiul public, un lucru e clar: este nevoie să se ia măsuri concrete. Iar nevoia unei legi a răspundereii magistraților devine din ce în ce mai acută! A, da! Eventual și o lustrație! Și aceea să fie corectă, nu pe criterii politice.

Altfel, haosul va inunda instanțele de judecată…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Protestul magistraților și efectele acestuia”