Propaganda te vrea prost! Învață să te aperi!

Esența: După ce înțelegem cum funcționează propaganda, putem să ne apărăm mai ușor.

Ce e, de fapt, propaganda?

Primele două definiții din DEX sună cam așa:

PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unei doctrine politice, religioase etc., a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți. – Din fr. propagande.

PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune de răspândire a unor idei care prezintă și susțin o teorie, o concepție, un partid politic etc., cu scopul de a convinge și de a câștiga adepți. – Din fr. propagande.

Simplist spus, propaganda este acel lucru care se întâmplă în mod repetat (uneori chiar obsesiv) și are ca scop transmiterea unor mesaje cu scopul de a câștiga susținători ai cauzei promovate.

Exemple de propagandă

Mai jos am expus câteva din multele exemple de propagandă, aranjate pe 3 categorii:

Propaganda în politică

 • Cea mai “virală” acțiune, “PSD – Ciuma Roșie”;
 • “Iohannis nu face nimic”;
 • “Dragnea – infractor”;
 • Campania “#fărăpenali”;
 • “Opoziția doar împiedică”.

Propaganda socială

 • “Prezumția de nevinovăție”;
 • “Statul paralel”;
 • “DNA să vină să vă ia”;
 • “Când o să avem autostrăzi?”;
 • “Corupția ucide”.

Propaganda în media

 • “Latrina 3”;
 • “Mogulul”;
 • “ProTV face fake news”;
 • Antena 3 spală creiere“;
 • “Insolvența TV”;
 • “SRI TV”.

Nu afirm că toate aceste mesaje de propagandă au în spate intenții ascunse. Fiecare își poate forma propria opinie și, oricum, se va vedea în timp.

Propaganda e “nașpa”?

Ca prim răspuns: NU!

Din definiția propagandei din dicționar putem înțelege că propaganda în sine nu este un lucru rău. Până la urmă, cumva trebuie să ajungă informațiile la oameni, iar felul în care ajunge se numește “propagandă”. Că vorbim de televiziune, internet, sau oameni care răspândesc idei prin viu grai, totul poate fi încadrat sub această denumire.

Dar…

Când ideile promovate sunt dăunătoare societății, când ideile promovate ascund un interes al unui grup restrâns de oameni, sau când sunt promovate idei false (fake news), atunci propaganda este, poate, cel mai rău lucru care există pe planetă.

Cum ne dăm seama dacă cineva dorește să ne manipuleze?

Primul semnal de alarmă trebuie tras atunci când un titlu unui articol (fie pe burtieră la TV, fie într-o postare pe facebook, etc.) trezește o emoție. Nu de puține ori, emoția tinde spre revoltă.

Recunosc, și titlul acestui articol pe care îl citești acum are ca scop trezirea sentimentului de revoltă din oameni.

Dar acest semnal de alarmă nu este suficient pentru a putea concluziona cu certitudine reaua intenție a cuiva. Pentru că rolul titlului este să atragă cititorii, dar rolul prezentării informației îi aparține articolului. Și aici se poate face deosebirea între bună voință și rea credință.

Pasul doi

Cel mai bine este să nu sărim la concluzii pe baza titlului! Pentru că un spațiu mic (de regulă, maxim 10-15 cuvinte) nu poate cuprinde tot ce este prezentat în cadrul unui articol de câteva sute de cuvinte.

Și atunci, cel mai sănătos pentru starea noastră emoțională este să deschidem articolul și să-l citim în totalitatea sa.

Pasul trei

Dacă am citit articolul și ne-am revoltat (poate și mai rău decât ne-a revoltat titlul), totuși, ar fi bine dacă ne-am abține de la concluzii care se bazează doar pe o știre/un articol. De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, citim/auzim doar o opinie a cuiva. Subliniez, o opinie.

Și atunci, decât să ne înmulțim sentimentele negative, mai bine căutăm și alte surse care să confirme sau să infirme informația respectivă, după care putem trage concluziile potrivite.

Cum ne apărăm de manipulări?

De cele mai multe ori, propaganda este folosită cu bune intenții. Doar că acest lucru trece aproape neobservat.

Natura ne-a creat cu un mare defect: este mai ușor să ținem minte lucrurile rele decât cele bune.

Astfel, ne este mai ușor să observăm propaganda atunci când este folosită cu scop negativ. Dar ne putem apăra dacă știm care sunt pașii necesari!

1. Sursa

Primul lucru care trebuie verificat este sursa. Dacă cel/cei care prezintă o informație stau ascunși în spatele anonimatului, putem trage primul semnal de alarmă.

2. Autorul

Similar cu primul punct, dacă autorul este necunoscut și nu putem afla informații despre el, putem trage al doilea semnal de alarmă.

3. Data

De cele mai multe ori (în special pe facebook) sunt răspândite știri vechi, care pot să nu mai fie valabile la momentul citirii. Verifică întotdeauna data publicării unui articol.

Ca paranteză: după ce am prezentat pe facebook un sondaj realizat de Avangarde în 2018, o doamnă m-a acuzat de fake news și mi-a “demonstrat” că mint cu un sondaj din februarie 2017!

4. Verificarea informației

Verifică întotdeauna informațiile, analizând mai multe surse. Oricine poate greși în prezentarea unei informații, fie din necunoaștere, nepricepere sau grabă.

5. Este o glumă?

Ca exemplu: mult prea mulți oameni au luat de bun ce a prezentat un celebru site de satiră.

Revin, într-un fel, la punctele 1 și 2. Verifică cine prezintă informațiile. Dacă un anumit site se prezintă prin cuvinte ca “satiră”, “pamflet” sau altele similare, atunci e clar că nu trebuie luat în calcul în determinarea adevărului, chiar dacă ar putea exista cu adevărat o știre pe subiectul în cauză (și, de obicei, există).

6. Părerile proprii

Am pus acest argument ultimul în listă pentru că, de obicei, ce rămâne la sfârșit, rămâne mai bine întipărit în minte.

De cele mai multe ori, dacă nu chiar în toate cazurile, propriile noastre păreri despre un anumit subiect ne pot împiedica să aflăm adevărul. Și, din păcate, este și cel mai greu pas de făcut.

E foarte ușor să parcurgi primele 5 puncte, dar este destul de greu să oprești un instinct uman. Întreabă-te doar atât:

“Ce vreau să obțin? O confirmare a propriilor mele păreri, sau adevărul, chiar dacă nu-mi place?”

PS. Da, vreau să te manipulez și eu acum. Învață cum să deosebești propaganda bună de cea rea. Învață cum să te aperi de propaganda manipulatoare. Învață-i și pe cei apropiați. Împreună putem combate manipulările!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Propaganda te vrea prost! Învață să te aperi!”