Progresism – pro sau contra (sondaj)

Tot auzim (parcă din ce în ce mai des) despre progresism versus conservatorism, liberal versus iliberal, stânga versus dreapta, democrație versus dictatură, etc.

Mai jos vom încerca un experiment. Am preluat declarațiile a două figuri politice importante. Fără nume. Pentru că nu vreau să discutăm cine, ce a zis, ci să dezbatem ce a zis fiecare.

Așadar…

Declarația nr. 1 (anti progresism)

“Ideea liberală presupune că nu trebuie făcut nimic. Migranţii pot ucide, jefui şi viola fără consecinţe pentru că drepturile lor ca migranţi trebuie protejate. Care sunt aceste drepturi? Fiecare infracţiune trebuie să fie pedepsită […] Aşadar, democraţia progresistă s-a învechit. Ea intră în conflict cu interesele majorităţii covârşitoare a populaţiei.”

Declarația nr. 2 (în apărarea progresismului)

“Trebuie să spun că sunt în total dezacord cu argumentul conform căruia ideea liberală este depăşită. În calitate de europeni, apărăm aici cu fermitate şi fără echivoc democraţia progresistă […] Oricine afirmă că democraţia progresistă este depăşită susţine prin aceasta că libertăţile sunt depăşite, că statul de drept este depăşit şi că drepturile omului sunt depăşite […] Pentru noi, în Europa, este vorba de valori esenţiale şi perene […] autoritarismul, cultul personalităţii şi legea oligarhilor sunt cele cu adevărat depăşite, chiar dacă uneori ele pot părea eficiente.”

Cu care dintre cele două declarații rezonezi?

Sursa declarațiilor: Digi24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Progresism – pro sau contra (sondaj)”