Proclamaţia statului Texas dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri

Esența: Proclamaţia statului Texas vine ca un imbold pentru investițiile românești în SUA, dar oare conține și un mesaj subliminal?

Din comunicatul MAE referitor la proclamaţia statului Texas

Proclamaţia statului Texas
Proclamaţia statului Texas (sursă: washington.mae.ro)

“Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a emis o proclamaţie oficială dedicată României, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. În textul proclamaţiei se arată că „lumea s-a schimbat pentru totdeauna odată cu unirea României din 1918 şi proclamarea unei naţiuni moderne, democratice şi suverane.”

Documentul remarcă relaţia apropiată dintre România şi SUA, respectiv dintre statul Texas şi România, precum şi contribuţia texanilor de origine română la îmbogăţirea patrimoniului cultural al statului. De asemenea, proclamaţia încurajează toţi locuitorii statului Texas să se alăture sărbătoririi Centenarului.”

Comunicatul complet se poate găsi pe site-ul washington.mae.ro.

Impactul economic

Având deja relații apropiate cu statul Texas, acest document vine și le întărește.

Știm cu toții câteva firme mari americane care au investit în România. Dar oare câte firme românești care au investit în SUA cunoaștem? Din păcate, nu prea multe. Însă, un asemenea document poate aduce României notorietate în regiune.

Astfel, proclamația statului Texas vine ca un imbold pentru programul Smart Start USA, un program social-liberal care urmărește finanțarea unui număr de cel puțin 10.000 de IMM-uri din România, precum și facilitarea accesului acestora pe piața Statelor Unite ale Americii, anual.

„Lansăm un program care nu va mai depinde de niciun ministru, de niciun prim-ministru sau de alte instituții relevante. Voi face tot ce ține de mine, inclusiv mă mut în Statele Unite pentru 2 ani, ca să aibă succes acest proiect” – a declarat Ilan Laufer, în conferința de lansare a proiectului său.

Un mesaj subliminal pentru români?

Poate fi considerat acest document și un mesaj referitor la România Mare? Poate fi această proclamație privită și ca un mesaj care “gâdilă” dorința românilor de unire cu Republica Moldova? Un fel de garanție de tipul “Go ahead, we got your back”?

Vom vedea cum vor decurge lucrurile în România. Mișcările pentru Unire nu au încetat deloc. Iar acum, în anul Centenarului Marii Uniri, cu cât ne apropiem de 1 Decembrie, dorințele vor deveni și mai arzătoare.

Dar să lăsăm speculațiile momentan și să ne bucurăm că imaginea României în exterior pare că se schimbă în bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *