Preț petrol vs. preț benzină / preț motorină

Esența: Prețul la benzină/motorină NU este influențat de guvern decât prin accize! Un grafic “preț petrol 2013 – 2018” ne arată cum au fluctuat și prețurile carburanților.

Ziarul Financiar

La data de 16 Ianuarie 2018, Ziarul Financiar publica un articol cu titlul: “Va ajunge preţul petrolului la 80 de dolari barilul? Acum este la 70 de dolari, cea mai ridicată cotă din ultimii patru ani“.

În articol, cei de la ZF menționează: “Pactul de reducere a producţiei încheiat între OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol a dat un impuls puternic preţurilor petrolului, atât petrolul Brent, cât şi cel WTI (destinat pieţei americane) atingând săptămâna trecută niveluri nemaivăzute din decembrie 2014.

Creșterea prețului este normală și ușor de prevăzut. Bazele economiei ne învață: când producția scade iar cererea rămâne constantă (adică un produs devine mai rar), prețul crește.

Digi și Ziare.com – preț petrol istoric

În data de 07 mai 2018, ambele publicații au simțit nevoia să abordeze acest subiect. Nicio coincidență că s-au gândit exact în aceeași zi. Trecem mai departe.

Digi publică un articol cu titlul: “Preţul barilului de petrol a depășit 70 de dolari pentru prima oară în trei ani“.

În articol se menționează: “Analiştii au avertizat că agravarea crizei economice în Venezuela, care este un exportator important de petrol, riscă să îi afecteze şi mai mult producţia şi exporturile.

Preşedintele Trump şi-a exprimat însă neîncrederea în sinceritatea Iranului şi a avertizat că nu va prelungi acordul de ridicate a sancţiunilor, care expiră pe 12 mai.

Ziare.com publică un articol cu titlul: “Prețul petrolului, la cel mai mare nivel din ultimii ani“.

În articol se menționează: “Analiștii avertizează că adâncirea crizei economice din Venezuela ar putea diminua și mai mult producția și exporturile de petrol ale acestei țări.
Totodată, posibila retragere a Statelor Unite din acordul atomic cu Teheranul ar duce la o scădere a exporturilor de petrol realizate de Iran.

Ce înțelegem? Că de vină sunt criza din Venezuela și Trump.

De ce percepția publică eronată?

În acea perioadă și nu numai (chiar și în prezent), nepermis de mulți români au dat vina pe coaliția PSD-ALDE pentru scumpirile la benzină și motorină. De ce?

Oare cei care aruncă vina pe Guvern cunosc măcar cum funcționează o piață liberă? O economie capitalistă? Întreb și eu, pentru că aceștia se consideră “de dreapta”, dar au concepții “de stânga”.

Într-o piață liberă, prețul este stabilit în funcție de cerere, ofertă și concurență. Să dai vina pe Guvern pentru prețurile benzinei și motorinei înseamnă să crezi că trăim într-un stat “comunist”, unde statul reglementează tot. Dar asta nu se mai întâmplă din 1989…

Preț petrol (grafic) 2013 - 2018
Preț petrol (grafic) 2013 – 2018 / sursa: oilprice.com

Dar…

Dacă ne uităm peste graficul de pe oilprice.com, observăm că prețul petrolului a fost chiar mai mare decât este în prezent. Și atunci, întreb și eu, de unde tragedia asta publică cu referire la prețurile benzinei și motorinei? Întreb retoric, pentru că unii vor căuta mereu motive să dea vina pe alianța PSD-ALDE pentru orice.

În data de 16 mai 2018 apare un articol pe oilprice.com despre intențiile Uniunii Europene și anume, că UE ar putea tranzacționa cu Iran în euro (preț petrol în euro și nu în dolari ar însemna o stabilitate mai mare pe termen lung pentru Uniunea Europeană).

Ba mai mult, în data de 28 mai 2018, Mediafax publică un articol cu titlul: “Preţurile petrolului continuă să scadă, pe fondul creşterii producţiilor din Rusia şi OPEC“.

În articol se menționează poate cel mai edificator paragraf dintre toate: “Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) şi alţi producători, în frunte cu Rusia, au început prin a reduce furnizările cu 1,8 milioane de barili/zi în 2017, pentru a tensiona piaţa şi a susţine preţurile, care în 2016 au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, la sub 30 de dolari/baril.

Adică am aflat și cauza principală a creșterii prețurilor! Mai plastic spus, pentru că așa au vrut unii.

Dar, hai să dăm vina pe Guvern în continuare!

PS. După aproximativ 3 săptămâni în care prețul benzinei a rămas constant, în acest weekend a îndrăznit chiar să mai și scadă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *