Preluarea președinției consiliului UE prin ochii presei

Preluarea președinției consiliului UE a fost un moment care a influenţat deja, după părerea mea, anul electoral în România.

Actorii politici români au avut niște cărți de jucat. Iar fiecare le-a jucat cum a considerat de cuviință.

Preluarea președinției consiliului UE în presa română

Dacă înainte de evenimentul de la Ateneu presa era împărțită în două, după eveniment s-a întâmplat un miracol. Toată presa vorbește despre același lucru.

Ce a “reținut” toată presa? Discursul lui Donald Tusk.

ProTV, GSP, Capital, G4Media, Antena 3, Realitatea, Libertatea, Evenimentul Zilei (și altele), toate au lăudat discursul lui Donald Tusk și l-au catalogat drept “emoționant”, “impresionant”, “uimitor” sau “memorabil”. Iar imaginile de mai sus spun povestea doar a primelor două pagini de pe Google.

Despre actorii politici români

Preluarea președinției consiliului UE reprezintă un moment care sigur va influența felul în care se va face politică în această primă jumătate de an. Cine înțelege, va avea șanse de câștig. Iar cine nu, s-ar putea să fie uitat complet.

Cine s-a remarcat deja?

Primul ministru și Președintele. Ambii au avut discursuri exact așa cum ar trebui să fie mereu. Puncte în plus pentru cei doi.

S-au mai remarcat și liderii coaliției, însă nu neapărat în bine.

Tăriceanu, lipsit de inspirație?

Discursul a fost în conformitate cu politica sa. Dar parcă nu era nici locul și nici momentul. Oare a fost lipsit de inspirație? Oare a fost prost sfătuit? Sau oare a căzut într-o capcană?

De ce zic toate astea? Pentru că problemele României sunt doar atât: problemele României. După preluarea președinției consiliului UE, Uniunea Europeană vrea să audă ce probleme ale Uniunii vor fi abordate și cum.

Dragnea, marele absent

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a participat la Ateneu. Presa l-a pomenit marginal și doar ca să-l laude (direct sau indirect) că nu a “pătat” evenimentul cu dosarele sale.

Pentru el acesta nu este un lucru rău, dar nici bun. A făcut un gest pe care era obligat să-l facă, având în vedere imaginea pe care o are la nivel de UE. Și subliniez “imaginea”. Pentru că nu contează calitatea dosarelor, ci doar ceea ce a reușit propaganda: l-a asaltat până i-a compromis imaginea la nivel de UE.

Cioloș, duplicitar

Mai întâi în stradă, apoi la Ateneu.

Mai întâi s-a poziționat împotriva Guvernului, pentru ca apoi să asiste la preluarea președinției consiliului UE de către Guvernul României.

Și asta spune multe despre acest personaj.

Oare își dă seama cât îl ajută pe Iohannis?

Concluzii

Urmărind discursurile susținute de liderii europeni, putem trage concluzia că Uniunea Europeană are nevoie de România. Mai ales acum, când UE trece prin momente dificile. De aceea și discursurile bine pregătite, măgulitoare.

Să credem că totul s-a schimbat la nivel de percepție? Sau să ne dăm seama că suntem lingușiți?

Pentru că România are un rol important în perioada care vine.

Întrebarea rămâne: va ști România să profite?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *