Pesta porcină e din vina Guvernului Cioloș?!

Esența: Informări de la SRI despre pesta porcină existau încă din 2016, când Prim-ministru era Dacian Cioloș. Dar ce măsuri a luat acesta pentru a preveni totul?

Informări în 2016 despre pesta porcină

Evenimentul Zilei relatează o afirmație a lui Claudiu Manda, președintele Comisiei de control a SRI:

Conducerea SRI ne-a informat că prima informaţie pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Anunţau că exista riscul să apară pesta porcină africană. Informările au fost la nivel de premier, miniştri, ANSVSA. Informări au fost făcute structurilor locale şi centrale. Primul focar de infecţie a fost descoperit în iulie 2017, undeva la Satu Mare. SRI şi-a executat misiunea pe care o avea de a informa beneficiarii legali despre acest pericol.

Cine era premier?

Cum cine? Preacinstitul, minunatul și mult prea iubitul (de #rezistenți), “tehnocratul” Dacian Cioloș!

Ce-a făcut acesta să prevină pesta porcină? Se pare că nimic, din moment ce în iulie 2017 a apărut primul focar de infecție.

Ok, poate a făcut ceva…

În același articol, Evenimentul Zilei mai relatează:

Dacian Cioloş declara în august că răspândirea epidemiei putea fi evitată dacă actualul guvern ar fi pus în aplicare măsurile preventive date de guvern prin HG 830/2016, ‘unde sunt precizate toate procedurile de izolare a focarelor, de comunicare cu populaţia şi fermierii, dacă cineva ar fi luat bunele practici din experienţa ANSVSA în 2016 şi le-ar fi adaptat la situaţia de faţă’.

Deci, în august 2018, Cioloș dădea vina pe actualul Guvern că n-a luat măsuri preventive.

Deci, e vina PSD-ului?

În același articol, Evenimentul Zilei vine cu o completare:

Cioloș a mai reproșat Guvernului că nu a cerut bani din timp de la DG Agri şi DG Sante din cadrul Comisiei Europene pentru măsuri de prevenție și eradicare a bolii. Fostul premier nu a menționat dacă din iunie 2016 Guvernul Cioloș a făcut demersuri pentru a obține acești bani.

Deci, ce-a făcut fostul premier tehnocrat pentru a preveni pesta porcină?

Atâta timp cât el a fost PRIMUL informat despre pesta porcină, nu era normal ca el să fie cel care începe TOATE demersurile pentru a PREVENI apariția focarelor?

Nu… El a dat doar o hotărâre de guvern, de parcă asta ar fi rezolvat ceva fără bani. Și, hai să dăm vina pe ceilalți. Foarte profesionist.

Dar, ca să fim obiectivi, vina este a tuturor celor care puteau preveni pesta porcină și n-au făcut-o.

Însă, din punctul meu de vedere, care este unul subiectiv, principalul vinovat consider că este Dacian Cioloș, primul care avea obligația să ia toate măsurile necesare pentru a preveni pesta porcină.

PS. Oricât aș critica SRI-ul pentru protocoalele secrete din justiție, în cazul pestei porcine nu pot decât să mă bucur să aflu că și-au făcut datoria. Bravo!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *