Pedalăm pentru România, deci nu citim!

Esența: Când țara arde, Președintele continuă campania de imagine și se dă cu bicicleta la marșul “Pedalăm pentru România”.

Clarificare

Titlul articolului nu este adresat bicicliștilor care iau parte la marș, ci exclusiv Președintelui României. Tot respectul pentru bicicliști!

Aproximativ 250 de biciclişti pleacă astăzi din mai multe orașe ale României, pentru a se reuni la Alba Iulia, în cadrul marşului pe bicicletă dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire, intitulat „Pedalăm pentru România”.

Pedalăm pentru România, motiv de campanie electorală

După ce Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura în weekend-ul trecut, astăzi s-a gândit că ar fi mișto să se plimbe cu bicicleta.

Foarte frumos, am putea spune: uite un Președinte care promovează un eveniment dedicat Centenarului și este aproape de oameni (a nu se înțelege populist*, nu…).

Toate bune și frumoase, până îți dai seama că Președintele Iohannis nu poate citi în timp ce merge pe bicicletă. Și de ce ar trebui s-o facă? Pentru că toată România așteaptă să semneze (sau să-și asume că nu semnează) decretul de revocare al șefei DNA.

De ce este o campanie eșuată?

Pentru că prin această mișcare nu câștigă deloc capital electoral. Absolut deloc. Nu reușește decât să îi păstreze pe cei care oricum l-ar fi votat, în timp ce riscă să-i piardă pe cei indeciși**. Iar aceștia (printre care mă număr și eu), suntem cei mai pretențioși.

Dacă marșul “Pedalăm pentru România” are o importanță mai mare pentru Președinte decât respectarea deciziei CCR, cum poate susține (fără să pară ridicol) lupta împotriva corupției?

Să fim serioși, cât durează să citească 100 și ceva de pagini, când esențialul se află în comunicatul de presă:

Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.

* Populismul desemnează un tip de discursuri și de curente politice care critică elitele și pledează pentru întoarcerea la popor, de unde și numele acestui curent politic.
** Indeciși din lipsă de variante reale, nemulțumiți de clasa politică în general.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *