Partidul Social Democrat va câștiga și la anul?

Esența: Și științific, și după superstiții, dacă opoziția va continua așa, va pierde, iar Partidul Social Democrat va câștiga alegerile din 2019.

Lămurire

Nu sunt PSD-ist, nu sunt Nostradamus, nu sunt ghicitor în cafea, doar analizez reacțiile oamenilor.

Dacă m-am făcut înțeles, putem trece la subiectul articolului.

Partidul Social Democrat, ținta #Rezist

Cred că deja multă lume a realizat că cei de la #rezist au un singur scop: Jos PSD!

Nu mă cobor la nivelul lor să folosesc limbajul lor. Am și eu demnitatea mea.

Încă din 2017, de la marele protest anti OUG 13, foarte mulți oameni anti PSD s-au aliat sub emblema #Rezist. Și le-a mers o perioadă. Până au început destul de mulți să înțeleagă că au fost mințiți și manipulați. Și așa, ușor, ușor, sub emblema #Rezist au rămas doar câțiva. Puțini, vocali, scandalagii și aparent fără vreun job care să le susțină activismul. Unii dintre ei chiar cerșesc bani pe internet pentru a susține “cauza” – Jos Partidul Social Democrat.

Partidul Social Democrat, ținta opoziției

Bine, acest lucru este normal. Într-o democrație, partidul aflat la putere trebuie să fie ținta opoziției. Dar…

Opoziția nu pare să mai aibe nicio armă cu care să lupte. De ce? Părerea mea, din cauza incompetenței.

Partidul Național Liberal (principalul partid de opoziție, cum le place lor să spună) a ținut-o dintr-un eșec în altul sub conducerea lui Ludovic Orban. Și cât promitea Orban la început. Doar era cel care l-a criticat pe Victor Ponta că a numit-o pe Kovesi la șefia DNA și a numit gestul o trădare. Ce vremuri…

Dar Iohannis?

După atâta timp (și după 10 ani cu Băsescu), Președintele Iohannis încă n-a înțeles că Președintele României NU trebuie să reprezinte opoziția! Constituția îi cere să fie un mediator între puterile statului, ceea ce nu prea a fost.

Imediat după alegerile din 2016, Iohannis s-a poziționat singur ca principalul opozant al PSD-ului. Ba chiar l-a avertizat pe Călin Popescu Tăriceanu să aibe grijă de partea cui va fi, că “furtuna” îl va lovi și pe el.

Asta a fost prima mare greșeală a opoziției (din punct de vedere cronologic). A doua a fost asocierea cu #Rezist.

Partidul Social Democrat își vede de treabă

Din fericire pentru România, PSD-ul, cu chiu, cu vai, își urmează programul de guvernare:

  • Au mărit salariile (la stat), au mărit pensiile;
  • Au dat-o jos pe Laura Codruța Kovesi (în sfârșit)…Bine, acesta este meritul lui Tudorel Toader, propus de ALDE, dar guvernul este condus de PSD;
  • Agricultorii n-au mai dus-o așa bine de pe vremea lui Ceaușescu (probabil);
  • Spitale noi vor fi construite în curând;
  • Construcția de autostrăzi, marea problemă a țării, a început și va continua (să sperăm).

Și multe altele, inclusiv măsuri pentru mediul privat (ex. programele de tip start-up).

Mai există altceva?

Când Partidul Social Democrat își vede de treabă și se laudă cu realizările, când opoziția vorbește doar de PSD, când oamenii vorbesc doar despre PSD, mă întreb, oare opoziția realizează ce face?

Le dau eu două indicii:

  1. Ținând cont de legea atracției universale, vei atrage exact acele lucruri la care te gândești și despre care vorbești;
  2. Dacă este să comparăm Partidul Social Democrat cu un brand, cu cât se va vorbi mai mult despre acest lucru, cu atât efectul de marketing va fi în favoarea brandului.

Și științific, și după superstiții, dacă opoziția va continua așa, va pierde. Ori nu realizează, ori nu știu ce-o fi în capul lor. Poate doar atâta pot ei să facă. De la USR n-am pretenții, că n-au făcut decât circ până acum. Dar de la PNL aveam pretenții, chiar foarte mari, eu fiind un votant al PNL-ului în trecut. Până m-am convins că Orban este doar o marionetă.

De-atunci, parcă singura speranță a opoziției o reprezintă Blaga. Oricât nu l-aș suporta, este cel mai bun strateg pe care-l are PNL-ul în clipa de față. Poate de-aia s-au și întâlnit cu Iohannis? Poate s-au prins că vor pierde?

Ce se va întâmpla la anul?

Vor fi alegeri europarlamentare și alegeri prezidențiale.

Un jurnalist de la Adevărul, fost purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș, afirmă că PSD a pierdut deja alegerile. Eu afirm că are șanse chiar foarte mari să câștige detașat.

La alegerile europarlamentare, Partidul Social Democrat are șanse foarte mari să câștige cu un scor record (din nou). De ce? Pentru că, cel puțin până în prezent, la aceste alegeri participarea nu a fost una semnificativă.

Dar la alegerile prezidențiale, situația este alta.

În funcție de candidatul PSD-ului, totul poate fi câștigat sau pierdut din start.

Candidat propriu

Dacă Partidul Social Democrat va dori neapărat să aibă propriul candidat, șansele ca acesta să câștige nu sunt chiar atât de mari pe cât s-ar crede, mai ales dacă cei de la ALDE vor avea și ei un candidat al lor.

Avem exemplul celebru al lui Victor Ponta. Foarte mulți dintre susținătorii lui Călin Popescu Tăriceanu au votat cu Klaus Iohannis în turul al doilea. La fel se va întâmpla și la anul.

Candidat comun PSD-ALDE

În această situație, iar depinde de cine va fi candidatul.

  • Dacă va fi de la PSD, cel mai probabil se va întâmpla ca și când ar avea un candidat propriu;
  • Dacă va fi de la ALDE, șansele ca acesta să câștige alegerile sunt mult mai mari, electoratul PSD acceptând mai ușor (decât electoratul ALDE) decizia partidului de a susține candidatul comun.

Situații neprevăzute?

Sigur vor exista și situații neprevăzute. Fie că va fi vreun nou scandal, vreo nouă tentativă de a crea emoție, etc.

Dar, la ce m-am referit eu prin “situații neprevăzute”? La Liviu Pleșoianu, “ghimpele” din coasta PSD-ului.

Nu cred că Liviu Pleșoianu va avea vreo șansă să obțină sprijinul Partidului Social Democrat pentru candidatura la alegerile prezidențiale. Mă îndoiesc. Dar, nici nu cred că Liviu Pleșoianu va renunța la ideea de a candida, mai ales când are susținerea foarte multor oameni, printre care mă număr și eu. Și, în fond, de ce ar renunța? Are dreptul să candideze? S-o facă!

Dacă nu se vor schimba prea multe până la anul (puțin probabil), Partidul Social Democrat o va domni la alegerile europarlamentare, iar la alegerile prezidențiale are o șansă uriașă să câștige (chiar dacă nu cu un candidat propriu).

Opoziția se trezește?

Mi-e greu să cred, mai ales după toate aberațiile recente cu protestul “diasporei” și poziționările lui Klaus Iohannis…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Partidul Social Democrat va câștiga și la anul?”