Pactul Naţional pentru Bunăstarea Românilor, refuzat de opoziție

Pactul Naţional pentru Bunăstarea Românilor este un pact inițiat de PSD și a fost propus tuturor formaţiunilor politice din Parlament, în contextul în care unii lideri au anunțat că va fi nevoie să fie adoptate măsuri de austeritate.

Pactul național pentru bunăstarea românilor:

“Noi, formațiunile politice cu reprezentare în Parlamentul României – Legislatura 2016-2020,
Partidul Social Democrat,
Partidul Național Liberal,
Uniunea Salvați România,
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților,
Partidul Pro România,
Uniunea Democrată Maghiară din România,
Partidul Mișcarea Populară
și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților,

Luând în considerare încrederea cu care ne-au învestit cetățenii români pentru a le reprezenta interesele,

Ne angajăm în fața acestora să respectăm prevederile prezentului Pact, document care urmărește realizarea pe termen lung a consensului politic privind menținerea în vigoare a unui set de măsuri esențiale pentru creșterea nivelului de trai în România.

Ne angajăm în fața cetățenilor României să nu aducem atingere în niciun fel bunăstării românilor pe care îi reprezentăm, indiferent dacă vom fi la guvernare sau în opoziție.
Astfel, noi, partidele semnatare ale prezentului PACT,

Cu privire la PENSIILE ROMÂNILOR,

Ne angajăm să NU susținem modificarea / amânarea aplicării articolelor din Legea Pensiilor care prevăd: majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1775 lei, creșterea nivelului indemnizației minime la 775 lei începând cu 1 septembrie 2020 și recalcularea pensiilor.

Cu privire la SALARIILE ROMÂNILOR,

Ne angajăm să NU susținem modificarea / amânarea aplicării articolelor din Legea Salarizării care prevăd: majorarea salariilor din întregul sistem public, prevăzută la 1 ianuarie 2020 și 1 ianuarie 2021, majorarea salariilor din Educație de la 1 septembrie 2020, acordarea de vouchere de vacanță și indemnizații de hrană, acordarea de sporuri, prime și bonusuri.

Cu privire la SUSȚINEREA FACILITĂȚILOR PENTRU IMM-URI,

Ne angajăm să NU susținem modificarea / amânarea aplicării articolelor din Codul Fiscal care vizează impozitarea întreprinderilor mici și mijlocii cu cifra de afaceri anuală mai mică de 1 milion de euro.

Cu privire la SISTEMUL DE IMPOZITARE,

Ne angajăm să NU susținem modificarea / amânarea aplicării articolelor din Codul Fiscal care vizează nivelul de impozitare al persoanelor fizice și juridice care desfășoară activități independente.

Cu privire la ANTREPRENORII DEBUTANȚI,

Ne angajăm să CONTINUĂM aplicarea anuală a Programului Start-Up Nation privind acordarea de granturi în valoare de 200.000 lei pentru un număr de 10.000 de firme debutante.

Modificări asupra actelor normative menționate pot fi inițiate sau acceptate de către semnatarii acestui Pact strict în sensul îmbunătățirii sau acordării de facilități suplimentare beneficiarilor, fără a afecta în niciun fel drepturile oamenilor și angajamentele luate în fața acestora.”

Sursa: Site-ul PSD

Bun, și care este scopul?

Unii pot crede că este o mișcare disperată a premierului Viorica Dăncilă. Alții pot crede că PSD nu mai crede în șansele sale de a guverna după alegerile prezidențiale.

Oricare ar fi interpretarea noastră, ceea ce va însemna acest pact (semnat de toți sau nu) va reprezenta promisiunea semnatarilor de a nu distruge facilitățile economice de care se bucură românii (pensii, salarii, impozite, imm, srl-d).

De ce a refuzat opoziția semnarea pactului?

Până acum, Pactul Naţional pentru Bunăstarea Românilor a fost semnat doar de grupul minorităților, iar Victor Ponta, liderul Pro România, a anunțat că va semna pactul.

Însă, celelalte partide nu pare să aibă de gând să susțină pactul. De ce?

  • Doar pentru că a fost inițiat de PSD?
  • Nu vor să mărească pensiile conform actualului plan de guvernare?
  • Nu vor să mărească salariile conform actualului plan de guvernare?
  • Nu vor să ajute dezvoltarea IMM-urilor?
  • Vor să mai adauge impozite?
  • Vor să oprească programul Start-Up Nation?
  • Toate de mai sus?

Sunt întrebări care nu vor primi răspuns decât atunci când actuala opoziție va veni la guvernare.

Dar, să nu uităm! Am trăit deja o perioadă de austeritate, creată chiar de către o parte din actuala opoziție!

În 2010, PDL şi Traian Băsescu au tăiat salarii şi pensii (norocul pensionarilor cu CCR), în timp ce se făceau “investiții” în pantă sau în pustietate.

Iar acum, actuala opoziție nu vrea să promită românilor că nu se va repeta istoria cu măsurile de austeritate. Oare de ce?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *