OUG privind legile justiției, controverse și nemulțumiri

Esența: După ce legile justiției au fost adoptate, a apărut un OUG privind legile justiției, OUG extrem de controversat și plin de nemulțumiți din ambele tabere.

OUG privind legile justiției

Cu chiu, cu vai, abia fuseseră adoptate cele trei legi ale justiției. Dar, ce să vezi, mai trebuie un OUG privind legile justiției. Pentru că așa a sugerat Comisia de la Veneția.

Declarația Vioricăi Dăncilă

Conform Digi24, înainte de ședința de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a declarat despre adoptarea unui OUG privind legile justiției:

Cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost validate de Curtea Constituţională şi asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor. Ceea ce adoptăm astăzi este o armonizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situaţiilor întâlnite în practică pentru buna desfăşurare a actului de justiţie. Justiţia din România trebuie să fie garanţia respectării şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, iar abuzurile şi imixtiunile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate.

Controverse și nemulțumiri

Acest OUG privind legile justiției a stârnit destule controverse, din ambele tabere!

Conform Antena 3:

Augustin Lazăr

Textul OUG a fost criticat de Ministerul Public, care, printr-un comunicat transmis duminică seară, a atras atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse.

Șerban Nicolae

Şi liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae s-a declarat foarte nemulţumit de proiectul de OUG, apreciind că documentul apărut în spaţiul public este ‘ceva foarte bizar’ şi că Toader ar trebui să explice parlamentarilor unde au greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă.

Incompetență și disperare?

Însă din declarațiile Procurorului General se poate observa o nuanță fină de disperare, combinată cu incompetență managerială. Oare va cântări la “ievaluare”?

Conform Digi24, Augustin Lazăr a declarat:

Din păcate, proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs. De exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public și sunt foarte bine cunoscute acestea. Spre exemplu, cele pe rolul parchetelor militare – au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari și complexe. Ei bine, în aceste situații vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desființate. Va fi foarte greu de imaginat com vor putea fi soluționate aceste dosare, despre care toată lumea susține că se dorește să fie finalizatee, pentru ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO. (Reporter Digi24: Vă referiți la dosarul Revoluției, la 10 august?) La toate dosarele care sunt pe rol.

Gata cu lacrimogenele…

De ce nu a rezolvat Parchetul General dosarele până acum dacă erau atât de importante? Tocmai ce a declarat Lazăr că va pierde oamenii de care ar avea nevoie să le rezolve, nu? Dar până acum ce au făcut oamenii aceia? Nu și-au făcut treaba? Sau doar ne văicărim la ordin?

PS. Încă am dubii legate de OUG privind legile justiției, dar văzând propaganda activată, am speranța că va fi bine.

Update: OUG-ul a fost adoptat de Guvern. Care sunt principalele modificări?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “OUG privind legile justiției, controverse și nemulțumiri”