O nouă unitate de măsură: Orbanul

De ce am avea nevoie de o nouă unitate de măsură? Și, de fapt, ce măsoară aceasta?

Pentru început

Am auzit cu toții de “IQ”.

Regina Maria spune că: “IQ-ul (Intelligence Quotient) reprezintă măsura inteligenței umane exprimată printr-un număr rezultat în urma susținerii unui test standardizat, raportat la vârsta cronologică. Marea majoritate a oamenilor se situează undeva în jurul valorii de 100 (în intervalul 90 – 110), având o inteligență medie. O valoare peste 120 este considerată inteligență superioară…” bla bla bla…

“Orbanul” ca unitate de măsură

Bun. Deci IQ-ul reprezintă “măsura inteligenței umane”.

Dar, cel puțin în România, nu este suficient să folosim doar IQ-ul pentru a stabili dacă cineva a dat-o în bară rău de tot. Să zici că cineva are un IQ mic nu este suficient să-ți dai seama cât de rău a dat-o în bară. Și de cele mai multe ori există și oameni cu un coeficient de inteligență mare care pot face prostii. Vorba partenerului strategic, “s**t happens”.

Și, uite așa, a apărut din neant “Orbanul” ca unitate de măsură.

Ce măsoară “Orbanul”?

Dacă IQ-ul măsoară inteligența (umană), “Orbanul” măsoară prostia (unui fapt/unei decizii).

Ce valoare are “Orbanul”? Încă nu s-a putut stabili cu o acuratețe de 100%. Dar există o situație etalon: Când un șef de partid de opoziție face plângere penală Primului ministru al țării pentru înaltă trădare pentru că s-a întâlnit în mod oficial cu un Prim-ministru al unei țări străine.

Astfel, cercetătorii de gărgăuni au stabilit că fiecare poate face o estimare cât de cât corectă, comparând orice situație întâlnită cu situația etalon menționată mai sus.

Câteva exemple

Ca să fie și mai clar, mai jos sunt prezentate câteva exemple reprezentative pentru felul în care poate fi folosită această unitate de măsură:

  1. Un protestatar care nu a înțeles pentru ce protestează = 0,1 Orbani;
  2. Să folosești lozinci = 0,25 Orbani;
  3. Să folosești lozinci în exces = 0,75 Orbani;
  4. Președintele nu respectă Constituția = 0,99 Orbani;
  5. Parlamentul nu suspendă un Președinte care nu respectă Constituția = 2 Orbani;
  6. Să te lași manipulat de propagandă deși ai dovezile contrariului în mână = 69 Orbani.
  7. Lupii din tabere diferite cu părul schimbat, dar năravul pătat, care vor să întemeieze o nouă familie = Peste 9000 Orbani.

PS. Orice asemănare cu figuri politice este pur întâmplătoare și oricum e trecătoare, pentru că în politică doar cei puternici rezistă. A se citi din nou punctul 7.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *