Noul cod de procedură penală, fără fake news!

Esența: Noul cod de procedură penală nu modifică articolul 113 care asigură protecția victimelor.

“Birocrația” online în căutarea noului cod de procedură penală

Dacă nu te interesează birocrația de pe site-ul Camerei Deputaților, poți sări direct la titlul despre fake news.

Vă mărturisesc că nu mi-a fost ușor să găsesc codul de procedură penală. Din păcate, “birocrația” este prezentă și în mediul online.

Am încercat să intru pe site-ul Camerei Deputaților, dar pur și simplu n-a vrut să se încarce. Am folosit o aplicație online să testez dacă este căzut site-ul. Surpriză mare! Nu era. Așa că am încercat să intru de pe telefon (de ce nu m-am gândit la asta mai devreme?) și am reușit să intru. Numai că site-ul nu este deloc optimizat pentru telefoanele mobile (poate de-aia nu m-am gândit mai devreme).

Am încercat să folosesc funcția de căutare și am dat de toate modificările aduse vreodată la fiecare cod de procedură penală în parte. Problema a fost să-l găsesc pe cel în cauză, pentru că nu erau aranjate deloc în vreo ordine logică.

Într-un final, l-am găsit. Pentru cei care doriți să vedeți cu ochii voștri modificările, aveți un link (ultimul) către document la finalul articolului.

Fake news cu duiumul

Cum au început știrile false? În cel mai iresponsabil mod posibil!

În Parlament, Dan Barna, liderul USR a declarat despre modificările aduse de noul cod de procedură penală:

Prin politica penală adoptată astăzi de această majoritate condusă de Liviu Dragnea, infractorii, orice fel de infractori, violatori, criminali, hoți, toate tipurile, chiar dacă sunt surprinși de cetățeni prin telefoane mobile, pot să scape liniștiți dacă nu sunt alte probe și deseori nu există alte probe, decât filmarea, care este evidentă, dar aceste filmări nu mai sunt probe în legislația penală din România. Un adevărat rai pentru infractori.

După care, acest discurs a fost preluat de jurnaliștii din România care nu au decența de a verifica informațiile! Când ești jurnalist, “birocrația” nu poate fi o scuză. Eu nu sunt jurnalist și tot am dat de adevărul din documentele oficiale.

Cum spuneam și în articolul despre fake news, nu vreau să arăt cu degetul. Se știe deja cine manipulează, iar cine nu vrea să vadă, va rămâne manipulat în continuare.

Așa a început isterizarea populației. Dar a continuat într-un mod oribil, chiar sinistru, printr-un fake news și mai mare! Unii din presă s-au gândit că ar fi bine să mintă lumea spunând că victimele pedofililor și violatorilor vor trebui să stea față în față cu aceștia.

Violatorii și pedofilii vor privi în ochi victimele?

Nimic mai fals!

Articolul 113 a fost modificat prin OUG 18 din 18 mai 2016, iar la punctele 2 și 3 putem citi:

(2) Sunt prezumate vulnerabile victimele copii, victimele care sunt în relaţie de dependenţă faţă de autorul infracţiunii, victimele terorismului, ale criminalităţii organizate, ale traficului de persoane, ale violenţei în cadrul relaţiilor apropiate, ale violenţei sexuale sau ale exploatării, victimele infracţiunilor săvârşite din ură şi victimele afectate de o infracţiune din cauza prejudecăţilor sau din motive de discriminare care ar putea avea legătură în special cu caracteristicile lor personale, victimele cu dizabilităţi, precum şi victimele care au suferit un prejudiciu considerabil ca urmare a gravităţii infracţiunii.
(3) Dacă persoana vătămată sau partea civilă se află în vreuna dintre situaţiile prevăzute la alin. (2), organul de urmărire penală îi aduce la cunoştinţă măsurile de protecţie care pot fi luate, conţinutul lor şi posibilitatea de a renunţa la acestea. Renunţarea persoanei vătămate sau a părţii civile la luarea măsurilor de protecţie se consemnează în scris şi se semnează de către aceasta, în prezenţa reprezentantului legal, dacă este cazul.

Cred că textul de lege este destul de clar pentru toată lumea.

Acest articol nu este modificat de noul cod de procedură penală!

Deci, singurele cazuri în care violatorii sau pedofilii (și nu numai) vor sta în fața victimelor sunt:

  • Dacă victima renunță la măsurile de protecție;
  • Dacă procurorul încalcă legea și nu îi oferă victimei măsuri de protecție.

Convinge-te singur:

Codul de procedură penală din 1 iulie 2010 (Legea nr. 135)

Ordonanța de Urgență nr. 18 din 18 mai 2016 dată de Prună-Cioloș

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Noul cod de procedură penală, fără fake news!”