Naționalist versus globalist. Efectul Trump

Esența: Recent, președintele SUA, Donald Trump, a avut un discurs în cadrul căruia s-a declarat un naționalist. Efectul Trump se resimte deja și sigur se va resimți și mai puternic în viitor.

Naționalist

Conform DEX:

NAȚIONALIST, -Ă, naționaliști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care propagă naționalismul, care are la bază sau susține naționalismul, referitor la naționalism. 2. S. m. și f. Adept al naționalismului. [Pr.: -ți-o-] – Din lat. nationalista, fr. nationaliste, it. nazionalista, germ. Nationalist.

NAȚIONALISM s. n. Ideologie și politică derivate din conceptul de națiune, care a contribuit în sec. XVIII-XX la cristalizarea conștiinței naționale și la formarea națiunilor și statelor naționale. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. nationalisme.

Globalist

Conform DEX:

GLOBALIST, -Ă adj., s. m. f. (adept) al globalismului. – Din fr. globaliste 

Dar definiția din DEX a globalismului este una… amuzantă:

globalism sn [At: DN3 / Pl: ~e / E: it globalismo]

1 Proces cognitiv propriu copiilor, prin care se reține întregul unui obiect pentru a diferenția apoi părțile componente.

2 Metodă pedagogică și didactică bazată pe caracteristicile infantile de a percepe întregul înaintea părților sale componente.

Încercând să nu râd prea rău de cei care se autointitulează “globaliști”, dar nu cunosc definiția din DEX, mă voi referi doar la înțelesul cu care este folosit cel mai adesea acest termen.

Efectul Trump

Recent, președintele SUA, Donald Trump, a avut un discurs în cadrul căruia s-a declarat un naționalist și i-a încurajat pe americani să folosească acest cuvânt:

Ştiţi ce este un globalist? Un globalist este o persoană care doreşte ca planeta să meargă bine şi, sincer, fără să îi pese de ţara noastră prea mult. Ştiţi ceva, nu putem să permitem aşa ceva. Există un cuvânt. Este de modă veche. Se numeşte naţionalist. N-ar trebui să folosim acel cuvânt. Ştiţi ce sunt eu? Sunt un naţionalist. Folosiţi acel cuvânt.

În Statele Unite, termenul are o conotație general negativă din cauza politicii democraților (globaliști). Aceștia au pus câteva etichete negre termenului, asociindu-l cu termeni precum “rasism”, “homofobi”, “opuși progresului”, etc.

Tot acest efect a început încă din campania electorală, sub sloganul “Make America Great Again”. Până unde a ajuns acest efect? Păi, chiar și în estul Europei. Și da, inclusiv la noi în țară, sub hashtagul #ÎntâiRomânia, dar nu numai.

Ca să adaptăm și la noi ideea de “naționalist versus globalist”: Dacă auziți că cineva este acuzat de euroscepticism, acela probabil este un naționalist căruia i s-a lipit o etichetă neagră pe frunte. Pe modelul democraților din Statele Unite.

Poți fi naționalist și pro-UE în același timp?

Răspuns: categoric da! Cele două nu se exclud reciproc. Diferența dintre doi oameni pro-UE, unul naționalist și unul globalist, este simplă: cel naționalist pune interesul țării pe primul loc, iar cel globalist pupă piciorul stăpânului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *