Ministerul Justiției anunță o nouă selecție pentru șefia DNA

Esența: Ministerul Justiției reia procedurile pentru numirea unui procuror-șef DNA și anunță când vom afla cine va fi și ce criterii trebuie să îndeplinească.

Anunț

Ministerul Justiției a publicat un anunț pe site-ul MJ:

În perioada 06.08 – 06.09. 2018, Ministerul Justiției organizează, la sediul său din București, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, cod 050741, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Selecția se desfășoară în condițiile prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în acest scop fiind întocmite Standardele de organizare și desfășurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Standardele de evaluare a interviului susținut în cadrul selecției procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, anexate.

Ministerul Justiției anunță criteriile de selecție

“Cererile de participare la selecție vor fi însoțite de următoarele înscrisuri:

a) dovada îndeplinirii condițiilor de vechime prevăzute de lege;

b) declarațiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10-11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie…

d) un curriculum vitae al procurorului…;

e) minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea, în ultimii 5 ani;

f) ultimul raport de evaluare a activității profesionale a procurorului participant la selecţie;

g) orice alte înscrisuri relevante.

Deci, înțelegem că numirea nu va mai fi pe PR (pile și relații) ca în trecut, ci pe baza calităților profesionale ale candidaților. Foarte bine!

Când vom afla numele viitorului procuror-șef DNA?

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie și programarea interviurilor se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 29.08.2018.

Procurorii participanţi la selecţie vor susține, în perioada 03 – 05.09.2018, un interviu cu ministrul justiției…

În cadrul interviului, ministrul justiției este sprijinit de secretarii de stat din Ministerul Justiției.

Rezultatele selecţiei se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 06.09.2018.

Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcție de numărul procurorilor înscriși.

Ce nu apare în criteriile de selecție?

Dacă ținem cont de declarațiile recente ale Ministrului Justiției, Tudorel Toader, următorul procuror-șef DNA ar trebui să NU se fi dus la nicio ambasadă străină! Și nici să nu meargă în viitor.

Acest lucru nu apare în anunțul publicat de Ministerul Justiției. Dar, sper că Tudorel Toader va ține cont de acest criteriu extrem de important pentru sănătatea justiției din România! Mai ales că a declarat în spațiul public că așa ceva nu poate fi tolerat.

Speranțe mari

După eșecul anticorupției din perioada în care procuror-șef a fost Laura Codruța Kovesi, (aproape) toată țara speră ca noul procuror-șef DNA să aducă o schimbare în bine.

Țara are nevoie de stârpirea corupției. Toți românii de bună credință doresc acest lucru, indiferent de opțiunile politice divergente pe care le-ar avea.

Dacă Ministerul Justiției va reuși să-l găsească pe cel mai bun procuror, rămâne de văzut. Cert este că, speranțele sunt uriașe.

PS. Asta înseamnă că Augustin Lazăr mai are de așteptat până va fi supus unui raport de evaluare?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Ministerul Justiției anunță o nouă selecție pentru șefia DNA”