Lista candidaților pentru șefia DNA

Esența: Lista candidaților pentru șefia DNA pare cam goală, doi dintre candidați fiind extrem de controversați. Dintre cei doi rămași, unul deja pare a fi favoritul pentru postul de procuror șef DNA.

Lista candidaților pentru șefia DNA

După ce atâtea zile nu s-a grăbit nimeni să se înscrie, în ultima zi pentru depunerea candidaturilor s-au înscris patru candidați. Doar patru candidați interesați să ocupe postul de procuror șef DNA. Mulți, puțini? Exagerat de puțini, și până la sfârșitul articolului o să explic și de ce cred asta.

Lista candidaților pentru șefia DNA
Lista candidaților pentru șefia DNA (sursa: site-ul Ministerului Justiției)

Mirică Florentina

Despre Mirică Florentina am vorbit și într-un articol anterior, dar voi relua aici:

Despre Florentina Mirică Digi24 afirmă:

Ea a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea și în prezent instrumentează dosarul CNAS, care vizează 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu.

În paralel, Răzvan Savaliuc de la luju.ro a afirmat despre Florentina Mirică:

Este dovada clară că o persoană absolut ștearsă de la Judecătoria Buftea e adusă direct la DNA. N-a făcut nicio zi de parchet de tribunal și vrea să ajungă șefa DNA după ce are un munte de achitări.

Doamna a fost de mână în permanență de Kovesi la CSM în dosarul disciplinar, în care a divulgat date secrete din dosare în prostie. Și astfel au devenit publice, desconspirându-se identitatea unor martori protejați. Astea sunt persoanele care vor să conducă DNA. Persoane care nu au experiență profesională. Dacă ar ajunge șefă la DNA, am avea aceeași problemă.. achitări, achitări. Cred că trebuie stabilit prin lege că un procuror care are achitări nu are cum să obțină o funcție de conducere.

Lazăr Aurel Cristian

Despre Cristian Lazăr, Hotnews afirmă:

Lazăr este adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Lazăr a fost propus pentru această funcție în 2015 de ministrul Justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc.

Candidatul la șefia DNA este cel care a respins începerea urmăririi penale împotriva fostului premier Victor Ponta pentru acuzațiile de plagiat, în 26 iunie 2013.

Tot despre Cristian Lazăr, Lumea Justiției afirmă:

Pentru cei care nu știu, procurorul Cristian Lazăr este unul dintre puținii magistrați care au confirmat imixtiunea Serviciului Român de Informații, fără a avea mandat legal, în anumite dosare penale, dar și unul dintre puținii magistrați care au evitat să stea la mese și să se afișeze cu politicieni sau magistrați politizați.

Până aici, Lazăr Aurel Cristian pare cel mai potrivit candidat.

Iacob Marius Constantin

Despre Marius Iacob, Digi24 afirmă:

Marius Iacob este procuror şef adjunct al DNA din 10 iunie 2013, anterior fiind şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi prim-adjunct al procurorului general al României (27 iunie 2011 – 1 octombrie 2012).

Tot Digi24, în același articol, afirmă următoarele:

În ultimele luni, Marius Iacob a fost subiectul unor acțiuni disciplinare declanșate de Inspecția Judiciară, alături de Laura Codruța Kovesi.

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat pentru 5 septembrie audierea procurorului-şef adjunct al DNA. El este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii, delegând un procuror şef serviciu, respectiv Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA.”

Marius Iacob pare să nu fie agreat nici de presa în care Laura Codruța Kovesi era omagiată.

Grecu Camelia Elena

Despre Elena Grecu, Hotnews afirmă:

Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar în prezent este şef serviciu în structura centrală a DNA.

Cei de la Lumea Justiției, în schimb, au chef să fie cârcotași:

“Cică, înainte să coboare pe scări cu liota de grefieri și polițiști, ca să dea la popor că susținerea pentru Luluța era maximă, Elena Grecu ar fi udat-o pe Kovesi din cap până în picioare cu apă sfințită (aghiasmă) și i-a dat cu mir pe frunte și pe mâini, să fie apărată de rele și să nu o doboare necuratul”

Amuzant, dar slugărnicia față de Kovesi și faptul că este bisericoasă nu par argumente serioase pentru a nu fi numită în funcția de procuror șef DNA. Cine știe, poate se comporta așa doar ca să nu fie dată afară. Bine, asta denotă și o anumită trăsătură de caracter care nu prea se potrivește unui șef, în general.

Lista candidaților pentru șefia DNA pare cam goală

Din toți procurorii din această țară doar patru au avut curaj să candideze? Da, cu noile legi ale justiției este mai mult de muncă. Și procurorul șef va trebui să fie mult mai responsabil și să-și asume curățarea petelor lăsate de Kovesi.

Dintre cei patru procurori aflați pe lista candidaților pentru șefia DNA, Mirică Florentina și Marius Iacob par excluși din start din cauza problemelor, după ce Tudorel Toader a afirmat că nu va numi un procuror care are probleme.

Așadar, în realitate, lista pare să aibă doar doi candidați și anume:

  1. Lazăr Aurel Cristian;
  2. Grecu Camelia Elena.

Dacă ar fi să-i comparăm pe cei doi doar din relatările din presă, Cristian Lazăr pare să fie următorul procuror șef DNA.

Dacă va fi așa sau nu, vom vedea zilele următoare.

Oricum ar fi, să sperăm că epoca abuzurile se va termina! Știți cum e, speranța moare ultima…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *