Legea offshore: cum se simte “egoismul național”

Esența: Legea offshore a fost schimbată în bine pentru România în ultimul moment după ce Senatul adoptase o formă devastatoare pentru țară.

Dezastrul de la Senat

Dacă legea offshore adoptată de Senat trecea nemodificată practic, România oferea cadou resursele din Marea Neagră străinilor:

Art.18.-(1) Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevență, cotele procentuale de redevență petrolieră, pragurile de producție brută aferente acestor cote și de reglementările fiscale existente la data intrării în vigoare a prezentei legi; începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, prevederile Ordonanței Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 261/2013, cu modificările ulterioare, nu se aplică titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi.

În concluzie, chiar dacă prețul petrolului sau gazelor ar urma să crească, România va primi tot atât de “mulți” bani.

Legea offshore modificată de Camera Deputaților

Româniacurată scrie:

O taxă nou-nouță, apărută de nu se știe unde, cu nu mai puțin de nouă praguri. Pare mai mică decât cei 80% (din ce depășește 85 lei/MWh) pe care îi înlocuiește, dar totuși substanțială și atent-calibrată pe nouă praguri.

Bun. Deci banii pe care România i-ar putea câștiga sunt mult mai mulți decât în forma adoptată de Senat. Nu intru mai mult în detalii. La sfârșitul articolului am atașat un videoclip în care Liviu Dragnea oferă explicații.

Au fost 175 voturi pentru, 30 împotrivă, 30 de abțineri. Cine și cum a votat? E simplu: PNL, USR și PMP au votat împotrivă. Puteți vedea și pe site-ul Camerei.

Așa vedem cine apără interesele României și cine apără interesele străinilor!

Noua formă adoptată de Camera Deputaților prevede:

  • eliminarea creditelor fiscale;
  • introducerea impozitului pe veniturile suplimentare;
  • 50% din gaze vor fi tranzacţionate pe piaţa din România.

Stakeholder negru de supărare

În rândul “stakeholderilor” aflați la ședința comisiilor reunite de buget, industrii și administrație s-a instalat panica.
După ce deputații au început să plece spre plen să voteze rapid legea offshore proaspăt modificată, concesionarii au fost invitați (la mișto, dacă mă întrebați pe mine) la masa principală să-și spună punctele de vedere.

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas SRL, nervos și negru de supărare:

Azi am văzut cuvinte pe care nu le-am mai văzut. Am discutat cu toate guvernele din ultimii doi ani și ne-am înțeles“. După care, stakeholderii au amenințat voalat că pleacă și au spus că ce s-a întâmplat acolo nu li s-a mai întâmplat niciodată.

Cum zicea un celebru în viață, plecați! Și cum ziceam într-un articol precedent, Make Romania Great Again!

Liviu Dragnea, despre legea offshore

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Legea offshore: cum se simte “egoismul național””