Kovesi revocată ca să nu fie Iohannis suspendat

Esența: De frica suspendării, Iohannis a revocat-o pe șefa DNA Laura Codruța Kovesi.

În sfârșit, doamna Kovesi a fost revocată

Joaca de-a cacealmaua dintre cele două tabere a luat sfârșit.

La o lună distanță de la decizia CCR care-l obliga pe Președinte s-o revoce pe șefa DNA, Președintele Iohannis a semnat astăzi, în sfârșit, decretul de revocare.

Atât de greu i-a fost încât nu a avut curajul, decența, bărbăția să dea dumnealui declarația. Dar, ne-am obișnuit deja cu această atitudine.

Speriat de amenințarea suspendării

Este cât se poate de clar că declarația lui Călin Popescu Tăriceanu de ieri (8.07.2018) a grăbit revocarea:

Chiar vineri am avut o discuţie cu dl Dragnea, iar răspunsul meu e foarte clar, l-am spus şi domnului Dragnea, nu am nimic de ascuns, nu facem politică în secret. Prin urmare, voi susţine o decizie a coaliţiei care urmează să demareze un proces de suspendare, o procedură de suspendare. Din păcate, în România, am spus-o și în trecut, o repet și acum, nu există instrumente intermediare de sancţionare a unor nereguli, derapaje la nivelul preşedintelui României.

Cine mai crede în coincidențe, n-are decât.
Să nu uităm și de mișcarea ANAF-ului pentru recuperarea banilor de la Iohannis…

Iohannis rămâne Președinte

Astfel Iohannis, deși a încălcat Constituția României timp de o lună, va rămâne Președintele României. Cred că nimeni nu se va mai gândi la suspendare acum, mai ales când “blocajul a fost deblocat”. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Mai mult ca sigur și răspunsul Comisiei de la Veneția a fost un factor decisiv. Care ar fi imaginea României în exterior dacă în fruntea țării se află un Președinte care nu respectă Constituția pentru un singur om (Kovesi)?

Ce urmează?

  • Toată opoziția va susține că “Iohannis a respectat Constituția”, ignorând complet întârzierea nejustificată;
  • Dosarul premierului Viorica Dăncilă se află în continuare la DIICOT. Ce se va întâmpla, putem doar bănui. Oare cât timp va trece ca Iohannis să schimbe șeful interimar al DIICOT? Oare a aflat că cineva a fost desemnat deja, cineva care a câștigat un concurs și a primit și avizul CSM?
  • Coaliția PSD-ALDE va fi lovită în continuare din toate părțile, în special pentru legile justiției. Toată atenția și energia opoziției vor fi direcționate spre acest subiect;
  • Protestele vor continua;
  • Toată opoziția va continua cu singura lor temă – “PSD-ALDE dau legi ca să scape Dragnea și ca să apere infractorii“;
  • Și probabil că Iohannis va pierde mare parte din susținerea electoratului său, care se va îndrepta spre USR și Cioloș.

Dar măcar s-a mai făcut un pas. Rușinea achitărilor obținute de DNA sub conducerea Laurei Codruța Kovesi rămâne.

Update după câteva minute de la scrierea articolului: