Klaus Iohannis caută suspendarea cu lumânarea

Esența: Klaus Iohannis riscă să nu-și termine mandatul de Președinte. Ce-i drept, riscul nu este prea mare, PSD-ALDE dovedind că nu au curajul necesar pentru a pune capăt acestui circ. Dar cine știe? Picătura care umple paharul poate veni la un moment dat.

Klaus Iohannis și CCR-ul

Au trecut foarte multe ore și încă nu-mi vine să cred. Klaus Iohannis, Președintele României (încă), a sesizat CCR. Din nou. De ce?

Pentru că a îndrăznit Prim-ministrul Viorica Dăncilă să își ia concediu! Pe bune?

Da, este pe bune. M-am convins după ce am citit comunicatul de presă de pe site-ul Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 3 august a.c., Președintelui Curții Constituționale, domnul Valer Dorneanu, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Prim-ministrul României și Președintele României.

Pasaje din comunicat

“În data de 31 iulie 2018, Prim-ministrul României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, a emis Decizia nr. 247/2018 pentru exercitarea unor atribuții, potrivit căreia, în perioada 6 – 13 august 2018, domnul Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, exercită atribuțiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activității Guvernului României (Decizia nr. 247/2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 667/31.07.2018).

Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, chiar și cu acest prilej, devin incidente prevederile constituționale referitoare la interimatul funcției de prim-ministru.

Prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoștința Președintelui României imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018 și acțiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depășirea competențelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituțională…”

Klaus Iohannis, supărat ca un copil mic

Ce înțeleg eu din prima parte a comunicatului este că Președintele Klaus Iohannis s-a supărat că Prim-ministrul Viorica Dăncilă nu l-a informat (din timp) că își va lua concediu și că a desemnat temporar în funcția de prim-ministru pe cineva care, în prealabil, nu a primit acordul lui Klaus Iohannis.

O fi constituțional, n-o fi… dar de ce abia acum este supărat Iohannis? Că doar nu e prima dată când se întâmplă așa ceva în mandatul său…

G4Media îl lămurește pe Klaus Iohannis

Până și cei de la G4Media (site-ul lui Cristian Pantazi și Dan Tapalaga) îl cam contrazic pe Președinte:

Cel mai recent caz de intrare în concediu a unui prim-ministru și desemnarea unui premier interimar în respectiva perioadă datează din iunie 2015. Premierul de la acea vreme, Victor Ponta, s-a dus la un spital din Turcia pentru a se opera la picior, iar în locul său a fost lăsat interimar la conducerea Guvernului Gabriel Oprea.

Totuși, o lună mai târziu, pe 29 iulie 2015, Victor Ponta a intrat din nou în concediu, delegându-și atribuțiile, prin decizie, tot vicepremierului Gabriel Oprea. În acel caz, Klaus Iohannis nu a avut nicio obiecție.

Deci? Pe Gabriel Oprea l-a agreat și de aceea a fost de acord cu desemnarea acestuia de către Prim-ministru? Iar pe Paul Stănescu nu-l place și de-aia s-a supărat acum Klaus Iohannis?

De ce?

Nu întreb de ce nu-l place pe Paul Stănescu. E problema lor.

Întreb de ce a simțit nevoia să facă o sesizare la CCR pe această temă? Mai ales când în trecut n-a simțit această nevoie?

Oare a fost sfătuit să procedeze așa? Ar fi interesant să aflăm cine l-ar sfătui să facă așa ceva.

Oare Klaus Iohannis vrea să devieze atenția de la faptul că a participat la Consiliul Național al PNL și s-a comportat ca Ceaușescu? Să mă lămurească și pe mine cineva, “cât de constituțională” este această implicare în politica unui partid?

Oare este gelos că Prim-ministrul s-a dus în vacanță, în timp ce el nu? Îi este dor de Palm Beach? Sau poate de Tenerifeeeee?

Sau oare doar atât poate Președintele Klaus Iohannis?

Rezultatul?

Nu pot să-mi dau seama ce tot încearcă Președintele Klaus Iohannis să obțină prin toate aceste sesizări la CCR. Inițial, am crezut că vrea să-și recâștige electoratul. Dar îmi vine greu să cred că cei care l-au votat pe Iohannis în 2014 acceptă un astfel comportament care generează conflict între români și care pune sub semnul întrebării soarta României (mai ales în anul Centenarului).

Și dacă asta nu era de ajuns, după ce a trimis înapoi în Parlament legea offshore, Klaus Iohannis a dovedit încă o dată că nu prea îl interesează de soarta țării.

Dacă o va ține tot așa, Klaus Iohannis sigur nu va mai ajunge Președinte.

Dar, dacă o va ține tot așa, Klaus Iohannis riscă să nu-și termine nici acest mandat de Președinte. Ce-i drept, riscul nu este prea mare, PSD-ALDE dovedind că nu au curajul necesar pentru a pune capăt acestui circ. Poate și de-aia Klaus Iohannis își permite atâtea.

Cel mai probabil, până la anul, când (cel mai probabil) vom avea un alt Președinte al României, circul, haosul, “războiu”, vor continua.

Măcar o speranță mai este pentru la anul. Sunt mai mulți români care nu suportă prostia decât români care nu suportă PSD-ul! Și nu, nu este o aluzie pentru a încerca să manipulez lumea să voteze PSD-ul. Dar, tare mi-e teamă că la anul românii vor vota împotriva. Am crezut că am scăpat de această dorință după alegerile din 2016. Se pare că nu…

PS. Cei care vă luați concediu să veniți la protest pe 10-11 august, aveți grijă să nu vă reclame Klaus Iohannis și pe voi la CCR!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *