Întrebarea de la referendum, varianta completă

Esența: În toată presa au apărut știri în care ne anunță care va fi întrebarea de la referendum. Dar n-am auzit pe nimeni să spună care va fi varianta completă.

Care va fi întrebarea de la referendum?

Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie a fost adoptată marţi în şedinţa de Guvern, costul total al organizării ridicându-se la aproape 164 de milioane de lei. Întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu ‘da’ sau ‘nu’ este ‘Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament? ‘, referendumul urmând să aibă loc pe parcursul a două zile, în 6 şi 7 octombrie.” (sursa: Digi24)

Bun…

În toată presa vedem titluri de genul “care va fi întrebarea la referendum?”, dar pe nicăieri nu am găsit care este, de fapt, întrebarea în variantă completă. Adică forma adoptată de Parlament.

Forma adoptată de Parlament este:

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

Sursa: Site-ul Senatului

Deci…

Care va fi, de fapt, întrebarea de la referendum?

În varianta completă:

Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament, adică ‘Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor’? 

Variante: DA sau NU.

Țineți cont că întrebarea de la referendum de pe buletinele de vot nu va arăta așa.

Întrebarea de la referendum care va fi scrisă pe buletinele de vot va fi varianta din presă, dar am considerat necesar, pentru claritate, ca toată lumea să știe care este forma adoptată de Parlament.

Data referendumului

Inițial, referendumul pentru familie a fost anunțat pentru data de 7 octombrie 2018.

Ulterior, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență privind organizarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie, prin care data s-a modificat. Astfel, referendumul va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie 2018.

În încheiere

Unii politicieni susțin boicotarea referendumului prin neprezentare. Dar nu există niciun motiv pentru asta. Dacă la referendum nu se exprimă liber lumea, fie pro, fie contra, mai putem spune că trăim într-o democrație reprezentativă?

Când a fost vorba despre numărul de voturi cu care a câștigat PSD alegerile din 2016, opoziția spunea că procentul este prea mic pentru a fi reprezentativ. Ce face opoziția acum? Vrea să reducă reprezentativitatea referendumului…

În fine. Referendumul pentru familie este un demers al cetățenilor, nu un demers politic! Iar cetățenii își pot exprima opțiunea în data de 6-7 octombrie 2018.

Eu voi vota pentru!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *