Inflația prin creșterea prețurilor

Inflația prin creșterea prețurilor apare atunci când prețurile produselor și/sau serviciilor cresc din cauza creșterilor costurilor companiilor. Aceste costuri pot fi de producție (ex.: materiile prime), salariile angajaților sau alte tipuri de cheltuieli neprevăzute.

Poți verifica oricând indicele prețurilor de consum din România pe site-ul INS.

Inflația prin creșterea prețurilor apare atunci când:

  • Cererea de bunuri sau servicii este neschimbată;
  • Oferta de produse sau servicii scade din cauza costurilor mai mari (de producție sau cu salariile).

Drept urmare, costurile adăugate de producție sau salariale sunt suportate de consumatori sub forma unor prețuri mai mari pentru produsele finite sau serviciile oferite.

Creșterea prețurilor unor produse cu impact în procesul de producție

Unul dintre semnele unei posibile inflații prin creșterea prețurilor poate fi observat atunci când prețurile unor produse precum petrolul și metalele cresc, deoarece acestea au un impact semnificativ în procesul de producție.

De exemplu, dacă prețul cuprului crește, companiile care utilizează cupru pentru a-și produce produsele ar putea crește prețurile bunurilor lor. Dacă cererea pentru un anumit produs nu este dependentă de cererea de cupru, firma care comercializează produse care conțin cupru va fi nevoită să crească prețurile, iar clienții vor fi nevoiți să suporte costurile mai mari ale materiilor prime.

Rezultatul îl reprezintă prețurile mai mari pentru consumatori, fără nicio modificare a cererii pentru consumatorii produselor care conțin cupru – inflația prin creșterea prețurilor.

Creșterea salariilor angajaților

Așa cum creșterea prețurilor unor materii prime afectează prețul final al unui produs sau serviciu, așa și salariile angajaților afectează costul de producție.

De obicei, salariile angajaților reprezintă cea mai mare cheltuială a unei companii (în special în domeniul serviciilor).

Când economia merge bine și rata șomajului este scăzută pot apărea deficiențe de forță de muncă. De regulă, în această situație, companiile cresc salariile pentru a atrage oameni calificați. Astfel apare o creștere a costurilor de producție pentru companie – inflația prin creșterea prețurilor.

Inflația prin creșterea prețurilor poate apărea și în situații excepționale

Dezastrele naturale pot fi, de asemenea, o altă cauză pentru care prețurile unor produse sau servicii pot crește.

De exemplu, dacă o furtună distruge culturile de cereale dintr-o regiunea mai întinsă, prețurile pot crește în întreaga economie, cerealele fiind utilizate în multe produse, de la făina simplă și până la dulciuri, de la consumatorul de rând și până la consumatorii industriali.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *