În era “Fake News”, adevărul ajunge greu la oameni

Esența: Un fake news are succes din cauză că oamenii sunt grăbiți. Dacă nu citești, nu te informezi, cum vrei să descoperi un articol fals?

E haos total

Nici măcar o oră n-a trecut de când am publicat articolul despre referendumul pentru Parlamentul Unicameral și maximum 300 parlamentari. După câteva distribuiri pe Facebook, unii au citit doar titlul și și-au dat cu părerea. Da, recunosc, titlul nu te face să înțelegi tot articolul. Altfel, cine l-ar mai citi?

Am fost făcut soroșist, iohannist, etc. de niște oameni care, pe bună dreptate, au fost intoxicați de propagandă. Nu pot să-i condamn.

Nu mă simt deloc lezat. Eu știu că nu-i susțin nici pe unii nici pe ceilalți, ci îi susțin fix pe acei politicieni care vor să facă ceva bun pentru România, astfel încât să nu mai fim o țară de mâna a doua. Și clar nu-i suport pe cei care stau mai tot timpul în vacanțe și profită de tragediile oamenilor!

Citim titlul și…?

Oamenii adoră știrile care spun ceea ce cred și ei! Nu contează dacă o știre este reală sau nu. Contează să-ți zică ceea ce vrei să auzi.

Epoca în care jurnaliștii verificau informațiile din cel puțin 3 surse diferite aproape a apus. Prea puțini jurnaliști au preferat calea mai grea, aceea a adevărului. Nu vreau să dau indicii aici, te las să-i descoperi singur (dar sigur îi știi deja pe cei mai mulți dintre ei).

Dacă un titlu de știre este suficient ca să te facă să distribui un articol, atunci scopul fake news-ului a fost atins.

De ce un “Fake News” are succes?

Cum putem să ne apărăm de o știre falsă? Mai jos îți prezint o listă, un fel de checklist. Dacă vreunul din puncte este atins de o știre, atunci poți trage un semnal de alarmă:

  • Titlu corelat cu ceea ce vrei să auzi
  • Generează emoție
  • Este prezentată o problemă serioasă
  • Ți se pare că dacă nu distribui acum totul se duce de râpă
  • Ți se cere să distribui postarea, că altfel e dezastru

În esență, un fake news are succes din cauză că oamenii sunt grăbiți. Nu mai au răbdare să verifice informațiile, nu mai au răbdare nici măcar să citească articolele de cele mai multe ori…

Și uite așa, o știre falsă sau un articol fals pot genera o undă de șoc în societate.

Singurul scop al știrilor false este acela de a servi intereselor celor care le generează.

Nu te lăsa manipulat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “În era “Fake News”, adevărul ajunge greu la oameni”