Importanța referendumului pentru familie

Esența: Foarte mulți oameni nu reușesc să vadă importanța referendumului pentru familie și invocă faptul că avem deja totul lămurit în Codul Civil.

Cuvânt înainte

Poate te-ai plictisit să tot auzi despre importanța referendumului pentru familie. Poate ești deja convins.

Poate cunoști pe cineva care nu este convins, care chiar consideră că nu este necesară revizuirea Constituției…

Dar noi doi știm deja care este importanța referendumului pentru familie. Știm care este diferența între Constituție și o lege simplă.

Importanța referendumului pentru familie

Întrebare: Care este importanța referendumului pentru familie? Care este argumentul sau scopul acestui referendum, mai ales că în Codul Civil, avem art. 258 și 259?

Art. 258 (4) În sensul prezentului cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie.

Art. 259 (1) Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii.

Sursa: euroavocatura.ro

Răspuns: Codul civil se poate schimba mult mai ușor decât Constituția. De exemplu, printr-o Ordonanță de Urgență, la fel de repede cât ai zice “prună”. Pentru modificarea Constituției este nevoie de mai mult decât voința unui singur om (sau doi).

Modificarea Constituției

TITLUL VII

Revizuirea Constituţiei

Iniţiativa revizuirii

ARTICOLUL 150

(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

(2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Procedura de revizuire

ARTICOLUL 151

(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Sursa: Site-ul Camerei Deputaților

Concluzia?

Codul civil se poate schimba printr-o Ordonanță de Urgență cât ai zice “prună”. Constituția nu.

De ce “prună”? Pentru că avem deja exemplu de cum se pot modifica diverse legi prin OUG. Chiar acum, una din ordonanțele Prună-Cioloș ar trebui picate în Parlament. Bine, mai multe, dar OUG 6/2016 ar trebui să fie o prioritate.

Explică-i asta și unei persoane care nu vrea să meargă la referendum. Împreună îl vom convinge.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Importanța referendumului pentru familie”