IFN-urile se bucură de vacanța parlamentară, românii abuzați nu!

Esența: Se pare că abuzurile din sistemul financiar bancar și nebancar nu prezintă interes pentru șefii coaliției PSD-ALDE și nici soarta celor batjocoriți de IFN-uri nu este importantă pentru ei.

Doar o părere

După ce deputații au trecut la foc automat legea offshore, noi ne-am bucurat ca fraierii. Până să te simți jignit, lasă-mă, te rog, să mă explic. Nu critic legea offshore în sine. Se putea mai bine pentru România? Categoric. Se putea mai rău? Vezi varianta adoptată de Senat.

Acum, după ce a mai trecut ceva timp de la șocul legii offshore, cred că m-am prins. Sper.

Presupun că forma de la Senat a fost făcută atât de prost pentru România și atât de avantajoasă pentru companiile străine doar ca să nu se apuce cineva să creeze vâlvă și să pună presiune pe Parlament. Sper.

Presupun că totul a fost plănuit din timp astfel încât modificările importante pentru România să fie aduse în ultima clipă, când nimeni nu mai putea face nimic decât să asiste cuprins de uimire. Sper.

Aceasta ar fi varianta în care coaliția PSD-ALDE a jucat murdar, dar pentru interesul României. Sper.

Cealaltă variantă ar fi că presiunea publică a unor jurnaliști și politicieni a influențat abia în ultima clipă schimbarea formei adoptate de Senat. Dar mi-e greu să cred această variantă. De ce? Din simplul motiv că Liviu Dragnea părea extrem de pregătit când susținea noile modificări care încă nu se adoptaseră.

Dar…

Fuga în vacanță. IFN-urile se bucură

De ce zic că ne-am bucurat ca fraierii? Pentru că pe ordinea de zi se aflau și legile împotriva cămătăriei! Legile acelea pentru care Daniel Zamfir a fost dat afară din PNL.

Legile împotriva cămătăriei au fost pe ordinea de zi împreună cu legea offshore. Și degeaba. Dar au fost pe ordinea de zi și ziua următoare! Tot degeaba.

Pentru că, după legea offshore, parlamentarii au obosit, au intrat în vacanță și au lăsat legile împotriva cămătăriei pentru la toamnă.

Personal nu sunt afectat pentru că, din fericire, n-am fost nevoit niciodată să mă împrumut. Dar în toată țara sunt incredibil de mulți oameni abuzați de “cămătarii legali”.

Site-ul Bacherul exemplifică concret cum un IFN păcălește oamenii cu momeala unei dobânzi de 0% (ZERO%).

E foame de bani

Se pare că abuzurile din sistemul financiar bancar și nebancar nu prezintă interes pentru șefii coaliției PSD-ALDE. Pentru că dacă îi interesa cu adevărat de soarta celor batjocoriți de IFN-uri, categoric nu săreau peste aceste legi.

De ce zic că este foame de bani? La bugetul statului, mă refer. Pentru că PSD a promis măriri de salarii continue și au nevoie de noi surse de bani. Legea offshore va aduce sume importante de bani la bugetul statului, mai ales dacă prețul la gaze va crește “necontrolat”. Și mai mult ca sigur va crește, tocmai din cauza legii offshore.

Poate te întrebi care este legătura cu legile împotriva cămătăriei? Dacă dobânzile ar fi plafonate, profitul IFN-urilor s-ar diminua considerabil. Indirect, și partea care ar reveni statului s-ar micșora considerabil.

Dar oare aceste sume sunt chiar atât de semnificative încât PSD-ALDE să mai permită ca IFN-urile să abuzeze de oameni cel puțin încă 3 luni? Le pasă mai mult celor de la putere de bani decât de soarta oamenilor?

Sau oare unii parlamentari (sau apropiați ai acestora) profită de pe urma IFN-urilor?

Sper să nu fie acestea adevăratele motive și sper să rămână doar niște speculații…

Lupta împotriva abuzurilor e bipolară

Păi cum poate coaliția să protesteze împotriva abuzurilor statului, dar să nu rezolve abuzurile unor privați șmecheri?

Revin la vorba celebră din acele zile: puterea protestează împotriva statului… Cu Coldea s-a rezolvat. Cu Kovesi s-a rezolvat. Dar pe oamenii abuzați când îi apărați?

Cum e? Când e unul din voi abuzat, se rezolvă, dar când este abuzat un simplu cetățean, mai poate aștepta…

Ce se mai poate face acum?

Acum cred că nimic, din păcate. Poate doar să ne enervăm și să-i înjurăm. Poate să facem o petiție, dar nu știu cât ar putea influența asta acum, când parlamentarii se grăbesc să se odihnească…

Ce mai putem face noi este să-i facem pe ei să înțeleagă cât de ușor se pot pierde voturi! Asta-i doare cel mai rău!

Și la toamnă nu vor scăpa până ce legile lui Daniel Zamfir nu vor fi votate iar oamenii vor fi apărați de “cămătarii legali”!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 gânduri despre “IFN-urile se bucură de vacanța parlamentară, românii abuzați nu!”