Guy Verhofstadt + un “bătrânel simpatic” = love?

Guy Verhofstadt și-a schimbat discursul în doar trei luni. Să fie oare influența unui “bătrânel simpatic”?

Guy Verhofstadt în 2018

La începutul lunii octombrie 2018, liderul ALDE, Guy Verhofstadt, declara în plenul Parlamentului European*:

Dragi colegi, în opinia mea, România nu are doar o singură problemă, ci două. Da, corupția larg răspândită și, de asemenea, un serviciu secret scăpat de sub control, domnule Timmermans. Un stat în stat… Și mesajul meu de astăzi este că ambele probleme trebuie rezolvate, că România trebuie să pună capăt acestei tradiții rele, căreia i se spunea cândva ‘Securitate‘. Un serviciu secret instrumentat de o parte a spectrului politic pentru a lovit cealaltă parte, uneori rolurile inversându-se.

Tot așa, doamnă Prim-ministru, trebuie să înceteze și reacția total nepotrivită a actualei puteri: slăbirea luptei împotriva corupției la nivel înalt și subminarea urmăririi penale. Acesta este modul în care Orban și Kaczynski își conduc țările. Acesta nu este modul în care noi, liberalii, ar trebui să guvernăm. Nici în numele nostru și, cu siguranță, nici cu numele nostru.

Dați-mi voie să vă dau un singur sfat, doamnă Prim-ministru: nu urmați exemplele negative ale Ungariei și Poloniei. Îmbrățișați complet comentariile și recomandările Comisiei de la Veneția și lăsați-i să vă revizuiască în mod sistematic propunerile legislative. Pentru că lupta împotriva corupției trebuie întărită, nu slăbită. Iar independența instanțelor trebuie garantată, nu subminată. Și da, puterea dubioasă a acestei noi, dar vechi structuri numită ‘Securitate’, trebuie, cu certitudine, să fie spulberată.

Una nu se află în contradicție cu cealaltă.”

* Video – Discursul în engleză

Guy Verhofstadt la 3 luni distanță

Liderul ALDE, vorbind despre articolul 7, activat deja în cazul Poloniei și Ungariei:

“…Sper, doamnă Prim-ministru, că în timpul președinției dumneavoastră nu va mai apărea și un al treilea caz. Unul care să vizeze guvernul dumneavoastră. Și vreau să vă spun, impresia mea este că nu sunteți tocmai departe de o astfel de situație, continuând să ignorați recomandările Comisiei de la Veneția în privința unor legi aflate în dezbaterea parlamentului […] Este vorba despre restabilirea independenței justiției, despre remedierea problemelor semnalate la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală și despre modificarea legii ONG-urilor […] guvernul dumneavoastră continuă să urmeze o cale care copiază practicile proaste ale lui Orban și Kaczynski.

În plus, vă întreb dacă este adevărat ceea ce citesc în presă: aveți în vedere aprobarea unei legi care să ofere amnistie în cazuri de corupție, punându-i astfel pe mai-marii țării la adăpost de brațul lung al legii?

Dați-mi voie să vă spun un lucru simplu în cadrul acestei dezbateri: dacă această chestiune se confirmă, grupul meu și întreaga familie liberală nu vor merge în alegeri cu asemenea parteneri. Vrem să fim de partea tuturor forțelor democratice noi, curate, care vor să pună capăt corupției, să curețe țara și care să termine cu abuzul de putere al vechiului serviciu secret…”

Declarația completă:

Ce s-a schimbat în 3 luni?

Același discurs despre “statul de drept”, Codul Penal, Codul de Procedură Penală, despre recomandările de la Veneția și marginal despre abuzul de putere al “vechiului serviciu secret”.

La care s-au mai adăugat și:

  • Modificarea legii ONG-urilor;
  • Partenerii pentru alegerile europarlamentare.

Este clar pentru toată lumea (sper) că liderul ALDE se află în campanie electorală.

Guy Verhofstadt chiar s-a “dat de gol” în privința acestui aspect, declarând: “Vrem să fim de partea tuturor forțelor democratice noi, curate, care vor să pună capăt corupției, să curețe țara și care să termine cu abuzul de putere al vechiului serviciu secret…”

Partide “noi”

Asta înseamnă că decizia de a se desprinde de ALDE România este deja în mare parte luată, mai ales după discuțiile cu liderii “partidelor noi”, USR și +PLUS.

Dar aici apare o contradicție mare, mare de tot: “…partide noi, curate, care vor să pună capăt corupției, să curețe țara și care să termine cu abuzul de putere al vechiului serviciu secret…”.

Contradicția apare din faptul că aceste două partide nu vor să termine cu abuzul de putere al “vechiului serviciu secret”, numit, cândva, “Securitate”, chiar de către Guy Verhofstadt. Și se pare că acesta, între timp, i-a uitat denumirea.

Legea ONG-urilor

De ce este deranjat un om politic de modificarea unei legi care vizează ONG-urile? Care vizează transparentizarea surselor de finanțare ale ONG-urilor?

Să credem “gurile rele” de la Antena 3 care l-au asociat pe Guy Verhofstadt cu un “bătrânel simpatic” numit Soros?

Dar n-are cum…Soros nici măcar nu știe unde se află România pe hartă, deci n-ar avea niciun interes legat de legea ONG-urilor dintr-o țară despre care nici nu știe că există…

Lăsând ironia la o parte, chiar putem crede că Guy Verhofstadt s-a distanțat de ALDE România și a negociat cu USR și Cioloș din cauza modificării legii ONG-urilor? Da, putem crede asta doar dacă observăm că legătura dintre cele trei părți este chiar acel “bătrânel simpatic” care cică n-ar ști că România există, ci doar a vizitat-o imediat după căderea lui Ceaușescu.

Ce s-a întâmplat între timp?

Soros, un “bătrânel simpatic” a câștigat titlul de “omul anului”. Zise Financial Times.

Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a simțit nevoia să-l laude pe pagina sa de facebook pe Soros.

Guy Verhofstadt laudă un bătrânel simpatic numit Soros
Guy Verhofstadt laudă un “bătrânel simpatic” numit Soros

Și nu doar că l-a lăudat, ba chiar a zis că să fii atacat de lideri de dreapta precum Orban și Trump, înseamnă că faci o treabă bună în apărarea democrației liberale“.

De aici putem înțelege câteva lucruri importante:

  • Guy Verhofstadt confundă (intenționat sau nu) liberalismul cu noțiunile de stânga și dreapta;
  • Dacă “se ia” de dreapta, înseamnă că el este de stânga;
  • Guy Verhofstadt + Soros = love? (financiar vorbind).

Câteva cuvinte despre influența pe care o are Soros, acest “bătrânel simpatic”

Deja îmi vine să vomit doar când îmi mai trece prin cap această frază (“bătrânel simpatic”), rostită de rezistenții care au beneficiat direct sau indirect de “bunătatea” lui Soros. Le zic doar atât: Nu, n-ați beneficiat de nimic. V-a cumpărat!

Revenind.

Este arhicunoscut deja că, în Statele Unite, Geoerge Soros sprijină Partidul Democrat (Obama, Clinton, etc.). Adică STÂNGA! Se putea, oare, ca în Europa să nu sprijine tot stânga? Adică ALDE european, Social-Democrații europeni, etc.?

Oare de ce în România sprijină (direct sau indirect, prin ONG-urile sale) așa-zisa dreaptă? Pentru că, așa cum subliniam într-un articol precedent, așa-zisa dreaptă nu este, de fapt, de dreapta, ci de stânga.

Deci, Soros susține stânga, adică acea parte a spectrului politic care dorește un control mai puternic al statului asupra economiei. În concluzie, din start ALDE România nu avea ce să caute în alianță cu ALDE european, nefiind de aceeași parte a spectrului politic. Da, ambele sunt partide liberale, dar nu ambele sunt de stânga.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *