Guy Verhofstadt, discurs echilibrat despre România

Esența: Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a avut, poate, cel mai echilibrat discurs. A vorbit atât despre lupta anti-corupție, cât și despre noua “Securitate”.

Declarația liderului ALDE, Guy Verhofstadt

Mai jos am tradus ceea ce a spus liderul ALDE, Guy Verhofstadt, în plenul Parlamentului European. Am considerat că este necesară traducerea dintr-un motiv foarte simplu: ceea ce este subtitrat în videoclip prezintă o altă nuanță a mesajului transmis, una mai blândă. În realitate, discursul a fost unul diplomatic, dar dur.

Dragi colegi, în opinia mea, România nu are doar o singură problemă, ci două. Da, corupția larg răspândită și, de asemenea, un serviciu secret scăpat de sub control, domnule Timmermans. Un stat în stat… Și mesajul meu de astăzi este că ambele probleme trebuie rezolvate, că România trebuie să pună capăt acestei tradiții rele, căreia i se spunea cândva ‘Securitate‘. Un serviciu secret instrumentat de o parte a spectrului politic pentru a lovit cealaltă parte, uneori rolurile inversându-se.

Tot așa, doamnă Prim-ministru, trebuie să înceteze și reacția total nepotrivită a actualei puteri: slăbirea luptei împotriva corupției la nivel înalt și subminarea urmăririi penale. Acesta este modul în care Orban și Kaczynski își conduc țările. Acesta nu este modul în care noi, liberalii, ar trebui să guvernăm. Nici în numele nostru și, cu siguranță, nici cu numele nostru.

Dați-mi voie să vă dau un singur sfat, doamnă Prim-ministru: nu urmați exemplele negative ale Ungariei și Poloniei. Îmbrățișați complet comentariile și recomandările Comisiei de la Veneția și lăsați-i să vă revizuiască în mod sistematic propunerile legislative. Pentru că lupta împotriva corupției trebuie întărită, nu slăbită. Iar independența instanțelor trebuie garantată, nu subminată. Și da, puterea dubioasă a acestei noi, dar vechi structuri numită ‘Securitate’, trebuie, cu certitudine, să fie spulberată.

Una nu se află în contradicție cu cealaltă.”

Ce a spus Guy Verhofstadt, de fapt?

Am urmărit comentariile românilor de pe pagina de facebook a liderului ALDE. Partea amuzantă și/sau ciudată este că toată lumea pare să fie de acord cu Guy Verhofstadt.

De ce? Cum de s-a putut întâmpla una ca asta? Cum s-a putut întâmpla ca simpatizanții PSD-ALDE, împreună cu simpatizanții PNL-USR-PMP să cadă de acord?

Ei bine, nu s-a întâmplat chiar așa. Fiecare a fost de acord cu ce a vrut să audă din discursul lui Guy Verhofstadt.

Liderul ALDE a spus două lucruri:

  1. Lupta împotriva corupției trebuie să continue;
  2. Puterea “securitatății” trebuie să dispară.

Iar comentatorii de pe pagina de facebook pare că au auzit fiecare doar partea care le-a convenit.

Unde a greșit Guy Verhofstadt?

Plasând pe Viorica Dăncilă și PSD-ul în tabăra liberalilor: “…acesta nu este modul în care noi, liberalii, ar trebui să guvernăm…”.

Dar despre care liberali vorbea? ALDE Europa? ALDE România? Că despre PSD ar fi trebuit să știe că este un partid socialist. Da, PSD are înclinări liberale dar, la bază, nu este un partid liberal.

Dar să zicem că acest aspect este mai puțin important acum.

Esențialul discursului lui Guy Verhofstadt

În prima parte, Guy Verhofstadt i s-a adresat direct lui Frans Timmermans, pe care l-a “corectat”, vorbindu-i despre problema “Securității”.

Restul discursului a fost adresat Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă. Cel mai important aspect subliniat de către Guy Verhofstadt a fost relatat chiar în ultima propoziție: “Una nu se află în contradicție cu cealaltă.”

Concret, lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar fără practicile murdare ale serviciilor secrete.

Per total

Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a avut, poate, cel mai echilibrat discurs.

Cel mai echilibrat, dar și cel mai complet, atingând esența problemelor din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *