Frans Timmermans și reacțiile de după discursul politrucului

Esența: Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a dat dovadă că este doar un politruc. Iar reacțiile din partea României n-au întârziat să apară. Victor Negrescu, Claudia Țapardel, Tudorel Toader și Liviu Dragnea au reacționat ferm.

Frans Timmermans

Cine este politrucul?

Frans Timmermans este prim-vicepreședintele Comisiei Europene. Comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale.

Mandatul lui Frans Timmermans a început în 2014 și se va termina în 2019.

Așadar, se află în campanie electorală. Proastă campania, dar atât poate un politruc.

Declarațiile lui Frans Timmermans în Comiaia LIBE

Cele mai importante declarații, conform Mediafax:

Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele decise de autorităţile române începând din 2017 în privinţa reformării legilor justiţiei, a codurilor penale şi procedurile referitoare la sistemul judiciar au condus la preocupări (…) atât în România, cât şi la nivel internaţional.

Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări.

Aş vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul din ianuarie 2017 din MCV a fost unul mai degrabă pozitiv. Procedurile robuste pentrui numirea şi demiterea procurorilor au făcut întotdeauna parte din recomandările noastre. Întotdeauna am solicitat autorităţilor române să facă apel la recomandările Comisiei de la Veneţia pe acest subiect. Este unul dintre elementele din MCV care nu au fost implementate. Procedura de evaluare lansată de curând în ceea ce priveşte procurorul general ridică întrebări similare şi îngrijorătoare.

Despre proteste nu mai are rost să vorbim. Frans Timmermans a văzut protestatari pașnici și jandarmi violenți. Aceeași placă #rezist.

Reacțiile de după discurs

Cred că putem vedea cu toții de ce am afirmat că politrucul se află în campanie electorală. Ce vrea să obțină? Simpatia Vestului.

De ce am zis că este o campanie proastă? Pentru că va atrage după sine antipatia Estului. Voi detalia acest lucru într-un articol separat.

Victor Negrescu

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a publicat pe pagina sa de facebook o reacție la declarațiile lui Frans Timmermans:

Referitor la discuţiile din Comisia LIBE a Parlamentului European, trebuie spus că singura cale pentru rezolvarea situaţiei rămâne calea dialogului. România şi Comisia Europeană se află în contact permanent, ţara noastră participă la toate mecanismele existente într-un mod deschis şi onest, iar acest lucru trebuie reliefat ca atare într-un mod pozitiv. De altfel de la primele discuţii au fost parcurşi paşi importanţi în găsirea unor soluţii, inclusiv prin adoptarea recentă a unor măsuri constructive ca urmare a recomandărilor specialiştilor din domeniul judiciar.

Discuțiile care se vor purta zilele următoare la Strasbourg sunt în măsură să ofere acele clarificări necesare pentru a evita eventuale neînțelegeri.

Discuțiile din Parlamentul European, precum cele din parlamentele naționale, sunt evident politice dar nu există o altă expresie mai bună a democrației decât printr-un dialog real, onest și necesar între reprezentanții cetățenilor.

Claudia Țapardel

Conform Agerpres, Eurodeputatul social-democrat a declarat:

Este regretabil ca Prim-Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit pe aceeaşi voce cu Monica Macovei, cel mai mare duşman al României.

Este absolut revoltătoare poziţia Prim-Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul Comisiei LIBE. În loc să dea dovadă de echilibru, Timmermans s-a comportat ca un adevărat procuror, acuzând fără drept de apel România. Oficialul Comisiei Europene a făcut un proces de intenţie României, folosind ca argumente nişte documente total nepotrivite – un Raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare vechi de un an de zile (Noiembrie 2017) şi un Raport provizoriu al Comisiei de la Veneţia despre modificările aduse legilor justiţiei.

Am văzut la Prim-Vicepreşedintele Comisiei Europene o dublă măsură şi un limbaj dublu, ignorând total ce i s-a prezentat despre protocoalele secrete din justiţie (peste 500 de asemenea protocoale), despre dosarele instrumentate în mod abuziv de procurori pe baza interceptării a milioane de români (6 milioane de cetăţeni români, adică o treime din populaţia cu drept de vot, au fost interceptaţi, înregistraţi, filaţi de serviciile secrete). Frans Timmermans ignoră atacurile permanente la adresa Guvernului legitim de la Bucureşti, dar şi deciziile Curţii Constituţionale care consideră că legile privind reforma sistemului juridic sunt conforme cu legislaţia românească şi nu încalcă prevederi ale Constituţiei României.

Tudorel Toader

Luni seară (1.10.2018), la Antena 3, Ministrul Justiției a declarat:

Să fim documentați și dacă se poate, să fim de bună-credință. Unul dintre vorbitori spunea despre Codul Familiei că are caracter subsidiar. În România nu avem un cod al familiei, el face parte din Codul Civil.

România este racordată la valorile europene. Legile justiției din România datează din 2004, înainte de a fi țară membră a UE. Nu avem două Coduri Penale, cum spunea cineva, ci un Cod Penal și unul de Procedură Penală, intrate în vigoare în 2014. În patru ani, CCR a pronunțat zeci și zeci de decizii de neconstituționalitate. De aici și nevoia de modificare.

Cu privire la Codul Penal și cel de Procedură Penală, îngrijorările sunt încă premature. Ele se află la CCR și nu știm încă ce soluții for fi cele finale.

Cu privire la legile Justiției, vechi de 14 ani de zile, la rândul lor cu multe decizii de neconstituționalitate, nici la ele nu s-a finalizat procesul legislativ. Suntem așadar în plin proces legislativ, de armonizare cu standardele europene și punere în acord cu CCR. Mâine dimineață vom primi la Ministerul Justiției membrii delegației pentru acel MCV. Noi avem pregătit raportul, cu elementele de progres înregistrate. Dar, MCV-ul acesta n-a fost chiar riguros instituit. Inițial erau trei recomandări, România face eforturi să le îndeplinească, iar după 11 ani avem 12 recomandări. De ce? Pentru că cele trei inițiale erau ca niște ținte mobile. S-a solicitat să ni se spună ce înseamnă fiecare recomandare ca să știm să bifăm ce avem de îndeplinit. Vedem care sunt etapele de progres. Ca om care am participat la fiecare ședință și așa mai departe, vă pot spune că sunt progrese evidente. Mâine după-amiază merg la Strasbourg împreună cu doamna premier și ne vom întâlni cu domnul Timmermans. I-am cerut și îi voi cere și mâine să depășim stadiul îngrijorărilor și să discutăm punctual: soluția cutare nu este bună pentru că. Să ieșim din enunțurile de principiu.

Liviu Dragnea

La Antena 3, Liviu Dragnea a declarat:

“Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o țară intrată în Uniunea Europeană va fi amenințată în felul acesta, atât de brutal.

Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziții stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele, ca să spun așa, că am experiența asta nefericită.

Vreau să vă spun că s-au trimis documente scrise, informații, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reacție, nu s-a spus în mod concret care sunt acele articole din legile justiției care afectează independența justiției. Nu există așa ceva, ba dimpotrivă, a fost scos orice actor politic din numirile de judecători și de la ÎCCJ.

Asta înseamnă independență totală, dar poate asta deranjează.

Chiar nu cred că domnul prim-vicepreședinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Chiar nu cred că nimeni din spațiul Uniunii Europene poate spune poporului român cum să definească în Constituție căsătoria.

Eu zic că trebuie să ne batem pentru aceste drepturi. Și nu trebuie să mai mergem pe ideea de a fi political corect ca să dăm bine la nu știu ce porți înalte. Dacă nu ne gândim serios la viitorul acestei țări și la viitorul acestei națiuni putem să adoptăm și această poziție a ghiocelului. Eu unul nu am de gând să fac asta.”

Așadar…

După ce ani și ani România s-a lăsat biciuită de mai marii Uniunii Europene, putem spera că situația se va răsturna.

Sper să nu fie totul doar un demers de imagine, iar lucrurile chiar să fie rezolvate în favoarea României.

Nu de alta, dar deja crește un sentiment anti-UE. Subiectul l-am dezvoltat într-un articol separat pe care îl poți citi aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Frans Timmermans și reacțiile de după discursul politrucului”