Firme străine care exportă corupție

Esența: Liviu Pleșoianu a făcut o solicitare temeinic documentată despre firme străine care exportă corupție și ce măsuri ar trebui luate la nivel de UE.

Corapșăn, corapșăn

Când vine vorba despre România, cam atât se aude în Uniunea Europeană. Corapșăn.

Dar oare chiar atât de coruptă este țara asta? Dacă românii sunt corupți, oare cine corupe? Oare nu cumva niște firme străine?

Liviu Pleșoianu, solicitare către UE

Pe contul său de facebook, deputatul Liviu Pleșoianu a publicat un mesaj către Comisia LIBE din Parlamentul European, către Comisia Europeană, către Consiliul Uniunii Europene, precum și către toți europarlamentarii de la Bruxelles.

Solicitarea este în limba engleză și poate fi citită pe pagina de facebook a deputatului Liviu Pleșoianu:

Mai jos, voi traduce părțile în care Liviu Pleșoianu face referire la firme străine care exportă corupție.

Rezoluție și MCV pentru țările care exportă corupție

…Solicit măsuri urgente: o rezoluție a PE și un mecanism de cooperare și verificare pentru toate statele membre ale UE care exportă corupție prin dare de mită în străinătate! Mita în străinătate este o ciumă care afectează zeci de milioane de cetățeni europeni!

Timp de decenii, toate inițiativele UE privind ‘corupția’, ‘buna guvernare’ și ‘statul de drept’ au fost direcționate doar către țările în curs de dezvoltare și niciodată către cele industrializate. Toți vorbesc despre corupția internă și nimeni nu discută despre exportul de corupție, despre marea corupție a multinaționalelor bogate. DEZBATERILE CURENTE ȘI REZOLUȚIILE SUNT EMISE NUMAI ÎMPOTRIVA CELOR CARE IAU MITĂ ȘI NICIODATĂ ÎMPOTRIVA CELOR CARE MITUIESC!…

Firme străine în topul mituitorilor

…Există 5 companii multinaționale din UE în top 10 acțiuni de executare ale FCPA din toate timpurile (bazate pe sancțiuni și revărsări evaluate în documentele de aplicare din S.U.A.)! 5 din 10, pozițiile 2 până la 6:

2. Telia Company AB (Suedia): 965 milioane dolari în 2017.
3. Siemens (Germania): 800 milioane USD în 2008.
4. VimpelCom (Olanda) 795 milioane dolari în 2016.
5. Alstom (Franța): 772 milioane USD în 2014.
6. Société Générale S.A. (Franța): 585 milioane dolari în 2018…

Concluzii

Practicile corupte ale corporațiilor multinaționale afectează în mai multe moduri cetățenii UE și ai lumii: ‘subminează dezvoltarea și exacerbează inegalitatea și sărăcia; dezavantajează firmele interne mai mici; transferă bani care ar putea fi folosiți pentru eradicarea sărăciei în mâinile celor bogați; distorsionează luarea deciziilor în favoarea proiectelor de care beneficiază mai degrabă cei puțini decât cei mulți; crește datoria; beneficiază compania, nu țara; ocolirea proceselor democratice locale; afectarea mediului; eludarea legislației; și promovarea vânzării de arme.’….

Concluzia mea

De-am avea mai mulți parlamentari ca Liviu Pleșoianu…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *