Fără penali în funcții publice, un mare “succes”

Esența: Campania “Fără penali în funcții publice” este un mare “succes”. Multe elemente au cauzat eșecul, începând cu termenul de “penal” și ajungând până la partidul din spatele campaniei.

Termenul de “penal”

Conform DEX.ro, penal înseamnă:

PENÁL, -Ă, penali, -e, adj. Referitor la infracțiuni și la urmărirea și pedepsirea infractorilor. ◊ Drept penal (și substantivat, n.) = ramură a științei dreptului care studiază normele juridice cu caracter represiv. Cod penal = ansamblul principalelor norme juridice care definesc infracțiunile și stabilesc sancțiunile lor. Proces penal sau acțiune penală = acțiune în justiție pornită împotriva unui infractor cu scopul de a obține pedepsirea lui potrivit legilor în vigoare. Fapt penal = infracțiune. Sancțiune penală = pedeapsă prevăzută de Codul penal. Clauză penală = clauză prin care părțile dintr-un contract convin ca, în caz de neexecutare, debitorul să-i dea creditorului un anumit lucru (de obicei o anumită sumă de bani). – Din lat. poenalis, fr. pénal.

Deci, “penal” de sine stătător înseamnă “Referitor la infracțiuni și la urmărirea și pedepsirea infractorilor “. Orice alt înțeles al termenului “penal” reiese exclusiv din folosirea sa împreună cu un alt termen (cod penal, proces penal, fapt penal, etc.).

Atunci, ce înseamnă “fără penali în funcții publice”?

Dacă înlocuim cu definiția din DEX, obținem: “Fără referiri la infracțiuni și la urmărirea și pedepsirea infractorilor în funcții publice”.

Sunt sigur că nu la asta s-au referit cei de la USR când au “gândit” această campanie…

“Succesul” campaniei “Fără penali în funcții publice”

Site-ul de propagandă anti PSD, Aktual24 relata în data de 22 iulie 2018:

“Liderul USR, Dan Barna, a declarat pentru News.ro că, până în prezent, în cadrul campaniei ‘#FaraPenali in functii publice’ au fost strânse 320.000 de semnături, din cele minimum 500.000 necesare, și că județele în care au fost adunate cele mai puține sunt cele din sudul țării.

Cu o lună înainte de data limită, inițiatorii campaniei ‘#FaraPenali’ mai au nevoie de semnături din peste jumătate din numărul de județe necesare.

‘Am strâns în total 320.000 de semnături. E drum lung, trebuie să ajungem la 500.000, la nivel național. Cel mai puțin am strâns în Ialomița, Tulcea, Galați, județele din sud. Dar și Mureșul merge foarte greu. Covasna, relativ bine. Douăzeci și unu de județe trebuie să aibă peste 20.000 de semnături. Din perspectiva asta e arzător. Avem aproape zece. De fapt, șapte – opt județe au atins pragul‘, a precizat Barna pentru News.ro.”

Campania “Fără penali în funcții publice” se apropie de final…

Și pare că s-a apropiat de numărul maxim pe care-l poate atinge.

De ce zic asta?

Pentru că atâta sprijin are USR-ul ca partid. Maxim atât, pentru că au semnat și alți oameni care nu votează USR.

De unde marele eșec?

Sunt atât de multe motive că nu știu de unde să încep…

În primul rând, din cauza termenului de “penali”. Prost ales, nu înseamnă absolut nimic și nici măcar ei nu știu să dea vreo explicație pertinentă. Singurele explicații ale USR-ului și ale susținătorilor lor s-au rezumat la Dragnea. A, da…și la Tăriceanu, până a fost achitat – prima lovitură pentru USR.

A doua lovitură au primit-o când s-a aflat de protocoalele secrete pe care USR s-a făcut că nu le vede.

Un alt motiv pentru care campania “Făra penali în funcții publice” n-a avut mare succes a fost susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, în timp ce DNA primea achitări pe bandă rulantă și șefa DNA o ținea dintr-un scandal în altul.

Și…s-a aflat că USR-ul este în spatele campaniei m**ePSD (sau, cel puțin, profită de ea)! Cum așa? Poftim două poze care confirmă legătura:

 

Am cenzurat prima poză, dar se poate înțelege despre ce e vorba. Pentru cine nu crede, poate verifica acest lucru pe un site de tip “Whois”. Eu l-am folosit pe acesta: whois.domaintools.com.

Cine a semnat pentru “fără penali în funcții publice”?

La o primă analiză, semnatarii campaniei par a fi susținătorii USR-ului. La o a doua analiză, pe lângă aceștia, semnatari au mai fost și oameni de bună credință care sunt împotriva “corupților”, “hoților”…”penalilor” (în concepția lor, cei cu “probleme penale”). A, da. Să nu uităm și de “martorii lui Kovesi”, acei oameni care nu au conceput DNA-ul și lupta anti corupție fără “Slujirea”…

Eșecul este cu atât mai mare cu cât acestei campanii i s-au alăturat și diverși artiști, figuri publice, chiar și firme sau organizații. Puterea de marketing pare suficientă pentru a convinge cât mai mulți oameni să semneze, nu?

În teorie, da. În practică, multe din figurile publice nu au o imagine atât de bună pe cât ar crede ei (și organizatorii campaniei).

Artiști cu imaginea pătată

Tudor Chirilă, de exemplu, are imaginea unui drogat care ia bani de la stat ca să-l înjure. Faptul că s-a drogat a fost recunoscut chiar de el și chiar nu mai contează dacă în prezent mai este sau nu. Pentru mulți oameni, imaginea pătată va rămâne pentru totdeauna.

De curând, s-a vehiculat informația că Adrian Despot (altul care înjură PSD-ul) ar fi implicat într-un dosar penal. Nu știu dacă informația este adevărată sau nu, dar pentru oameni contează ca cine se alătură unei astfel de campanii să aibe imaginea curată.

Mai sunt și alții, dar ați înțeles ideea de bază.

Săptămâna farmaciștilor?

Cică până pe 2 august, “farmaciștii” ajută la strângerea de semnături:

Săptămâna farmaciștilor
Săptămâna farmaciștilor #FărăPenali – eveniment pe Facebook

Sincer, nu cred că această inițiativă a unor farmaciști va avea prea mare succes, însă e o variantă mai bună decât cea cu artiștii.

Dacă strigi “Fără penali”, ai grijă să nu te lovești singur!

Și, care este cea mai mare lovitură pentru campania “fără penali în funcții publice”?

Chiar USR-ul, inițiatorul campaniei, a intrat sub această etichetă în urma scandalului din cauza alegerilor locale din 2016!

Ironia asta, e atât de amuzantă uneori…sau o fi karma?

PS. Eu tot zic că gașca “hashtag” lucrează în favoarea PSD-ului. Sunt curios dacă ei își dau seama sau nu…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un gând despre “Fără penali în funcții publice, un mare “succes””