Elita din România a ajuns sub nivelul mării

Esența: Elita din România, în loc să ridice nivelul intelectual al oamenilor prin puterea exemplului, ea coboară sub nivelul mării ca să se simtă importanți.

Elita (în general)

Mă uit în DEX (ca de obicei) și încerc să înțeleg care este definiția cuvântului “elită”:

eli sf [At: HELIADE, O. II 408 / Pl: ~te / E: fr élite]

 1. Ansamblu de persoane care, prin calități deosebite, se distinge de restul colectivității Si: frunte, floare, cremă.
 2. (D. oameni; îla) De ~ Deosebit.
 3. (D. oameni; îal) Distins.
 4. (D. oameni; îal) Eminent.
 5. (D. însușiri omenești; îal) Superior.
 6. (D. mediul intelectual; îal) Elevat.
 7. Parte a unei clase sociale care are o poziție privilegiată (în cadrul colectivității din care face parte sau) față de întreaga societate Si:aristocrație, nobilime.
 8. (ÎlaDe ~ Care aparține elitei (7).
 9. (Zlg) Grup de animale care se apropie cel mai mult, prin caracterele morfologice și fiziologice, de standardul rasei din care fac parte.
 10. (Bot) Grup de plante care, îndeplinind toate condițiile morfologice și fiziologice, sunt selecționate în cursul unei operații de îmbunătățire a soiului.

Mă uit în România

După criteriile de la punctul 1. al definiției, pune-te și caută “elita”…

Și caută…

Și mă dau bătut.

Din păcate, nu prea am găsit persoane care să merite a fi considerate “elite”. Sunt (nu foarte multe), dar sigur nu fac parte din elită cei care s-au pus singuri în spatele acestui termen.

Exemple de “elită”

Să începem cu Grigore Cartianu

Nu ai auzit de el? N-are cum. E un celebru jurnalist și scriitor, da? Cică face parte din “elita” României.

Voi da copy-paste aici la câteva din postările de pe pagina sa de facebook:

Slugărel Toader îl amenință cu revocarea și pe procurorul general Augustin Lazăr: ‘Vine o vreme a ievaluării…’Merită și ăsta un număr de înmatriculare: B-69-FMM!

România a aderat la UE, PSD a aderat la…

Aceștia sunt rușinea Poliției Române! Trei javre pe care le hrănim ca să execute ordinele de poliție politică ale teleormănezilor Dragnea – Carmen Dan. Imbecilii au reușit isprava vieții lor: au făcut ditamai conferința de presă ca să anunțe arestarea plăcuțelor de înmatriculare care transmiteau multă dragoste PSD…

S-a înțeles? Așa se distinge domnul Cartianu de restul colectivității.

Mircea Cărtărescu

Profesor doctor la Universitatea București (Universitate de stat…ironic, nu?).

La fel, copy-paste de pe pagina de facebook:

Și eu cred că Viorica Dăncilă ar trebui să-și dea în fine demisia pentru binele ei și al tuturor. Deja nu mă mai amuză, e prea dureros s-o mai văd gafând la nesfârșit. Nu mai poți râde când un comic își trage singur șuturi în fund până cade lat. Ți se face până la urmă milă: biata găină ajunsă prim-ministru.

Dacă nu simțea neapărat nevoia să facă acea comparație la final, era totul ok. Dar cineva din “elita” țării să jignească în asemenea hal un prim-ministru (și în primul rând, o femeie)? Scuzați-mă, dar eu am alte criterii pentru care cred că cineva merită să fie considerat “elită”. Și în primul rând, jignirile nu au ce căuta în rândul elitelor, indiferent ce cred ei despre o persoană sau alta.

Mulțumesc, Laura Codruța Kovesi! Ai fost și ai să rămâi simbolul unei Românii mai bune. Dacă vei candida vreodată la președinție, voi fi primul care te va vota.

Pe bune? Cineva din “elita” României îi mulțumește fostului șef al unei instituți pline de abuzuri? Și mai și zice că este “simbolul unei Românii mai bune”? Doamne ferește-ne de astfel de elite…

În rest, profilul domnului Cărtărescu este mai normal decât cel al domnului Grigore Cartianu. Și dumnealui măcar s-a dezis de toată isteria cu plăcuțele injurioase. Puncte bonus, dar tot nu suficiente. Abuzurile (mai ales cele din justiție) nu pot fi tolerate de elită!

Avem și exemple pozitive?

Avem. În prezent, mai rar. Dar am avut de-a lungul istoriei foarte mulți oameni. Oameni care au lăsat ceva în urma lor. Lista de mai jos am scris-o într-un articol mai vechi, iar cei menționați au schimbat întreaga lume:

 • Petrache Poenaru (1799-1875) – Stiloul
 • Emil Racoviță (1868-1947) – Fondatorul biospeologiei
 • Nicolae Constantin Păulescu (1869-1931) – Insulina
 • Traian Vuia (1872 – 1950) – Primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul
 • Constantin Brâncuși (1876 – 1957) – Artist
 • Henri Coandă (1886-1972) – Avionul cu reacție
 • Anastase Dragomir (1896-1966) – Scaunul ejectabil
 • Ana Aslan (1897 – 1988) – Primul institut de geriatrie din lume și inventatoarea formulei Gerovital H3
 • Mircea Eliade (1907 – 1986) – Scriitor
 • George Emil Palade (1912 – 2008) – Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină (1974)
 • Nadia Comăneci (1961 – prezent) – Prima gimnastă cu 10 pe linie

Ce pot spune despre elita din România? Doar…ce-a fost și ce-a ajuns. În loc să ridice nivelul țării prin puterea exemplului, “elita” coboară la cel mai jos nivel (sub nivelul mării) doar ca să se simtă importanți că sunt băgați în seamă de mulțimea care se crede “intelectuală”, dar care nu poate înțelege nici măcar elementele de bază ale democrației.

PS. Dacă ți-ai pus plăcuța celebră la poza de profil ca să fii cool, află că asta înseamnă doar că semnalizezi cât de scăzut e nivelul tău de inteligență. Noroc pentru noi, ceilalți, că #VăVedem cum semnalizați și vă putem ocoli.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *